30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nin ardından güven tazeleyerek ve oy oranını bir miktar daha artırarak Selçuklu Belediye Başkanlığı görevine devam eden Uğur İbrahim Altay, Yenigün'e konuştu. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu'nun nereden nereye geldiğini, yeni yasanın etkilerini, devam eden yatırımları, planlanan yeni yatırımları, Selçuklu Medeniyeti'nin tanıtımı için yapılanlar ve yapılması gerekenler ile daha pek çok konuyu Yenigün aracılığı ile sizlerle paylaştı.

Öncelikle yeni döneminiz hayırlı olsun. 2014-2019 yılları arasında Selçuklu'ya hizmet görevi size verildi. Göreve geldiğiniz ilk geldiğiniz zamanlarda ne gibi eksiklikler gördünüz ve neler yaptınız?

2009-2014 Selçuklu Belediyesi için başarılı bir dönem oldu. Ama şunu da söylemek lazım, geldiğimizde kötü bir belediye teslim almadık. Geçmiş dönem başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bir hizmet yarışı. Görev bize tevdi edildi, biz de çıtayı bir adım yukarı çıkarabilmek için çalıştık.  İlk gün yola çıkarken, her yaşta insan grubu için daha yaşanabilir bir Selçuklu sloganıyla yola çıktık.  Hanımlar için, emekliler için, çalışanlar ve çocuklar için ayrı projeler yürüttük. 1,5 milyon metrekare yeni park alanı yapıldı. 128 yeni park yapıldı, Kelebekler Vadisi, Kanyon Park gibi simgesel parklar yapıldı. 11 spor salonu, 7 aile yaşam merkezi, 7 aile sağlığı merkezi, 40'a yakın suni çim saha, 2 tane 16 derslikli okul, halk sağlığı laboratuarı gibi. Aslında nerede ihtiyaç varsa o hizmetleri yürütmeye çalıştık. Bizim sorumluluğumuzda ya da değil ayrımı yapmaksızın vatandaşın sorunlarını tespit edip çözüme kavuşmasına vesile olduk.  Belki okul veya aile sağlığı merkezi yapmak belediyenin görevi değil ama bunları da gerçekleştirdik.

Tabi bunları yapabiliyor olmanın en önemli şartlarından biri de mali yapının güçlü olması öyle değil mi?

Belediye olarak hizmet üretmenin en temelinde ekonomi var. Selçuklu Belediyesi'nin bütçesi 2008 yılından bu yana 4 misli arttı. Bunu borçsuz olarak yürütüyoruz. Engelliler için otizm ve down sendromlular merkezi için protokol imzalandı. Kongre merkezi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Seçim öncesi  belki bunları açıklama imkanımız olmadı. Konjonktür de buna uygun değildi. Türkiye'de bir yerel seçim yapılmadı. Biz de yeni döneme ilişkin bir şey söylemedik. Aslında her gün yeni bir şeyler söylememiz isteniyor. Ama bu mümkün değil. Onun için bu döneme ilişkin projelere çalışıyoruz. Vakti geldikçe parça parça açıklamak istiyoruz.

Selçuklu diğer ilçelere göre daha avantajlı görünüyor. Uzun süre konuşulup tartışılan bir konu var. Emlak Vergileri'nin ciddi oranlarda yükseltilmesi konusunda çok ciddi tepkiler var. Neden artışlar bu kadar yüksek oldu?

Biz üç merkez ilçe gibi görünüyoruz. Ama aslında şehrin yarısını biz temsil ediyoruz, diğer yarısını ise Meram ve Karatay temsil ediyor. Onun için diğer ilçelerin yaptığının iki katını yapmamız lazım geliyor. Bunun üzerine çıktığımız zaman performansımız artıyor. Tabi bu, insanlardan daha fazla vergi alacağımız anlamına gelmez.

Birincisi bizim emlak tahakkukumuz, 10 katı değil, yüzde 100 arttı. Tüm parselleri yeniden değerlendirdik. Şu takdir edilir ki, enflasyon oranlarında gayrimenkul oranları artmıyor. Son 5 yılda inanılmaz bir artış oldu Selçuklu'da. Özellikle Yazır'da, Sancak'ta, Hocacihan'da, Şeker Murat'ta vesaire. Zaten biz emlak beyan değerini belirliyoruz. İtiraz, emlak beyan değerlerinin piyasa rahişlerinin üzerinde olması değil, geçtiğimiz yıla göre yüksek olması. Yani biz, emlağın gelişimine göre değerleri yeniden oluşturduk. Bundan dolayı bazı yerlerde çok düşük olduğu için normale yaklaştırdık. Zaten emekliyseniz, 150 metrekareden daha küçük bir eve sahipseniz, ev hanımıysanız bir emlak bedeli ödemiyorsunuz. Şunu kabul etmek gerekiyor, arsadan gelen rantın bir kısmını insanlar belediyeye vermek zorundalar. Yüzde 95 üzerinde başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Halen piyasa rahişlerinin altında bir değer var. Bundan, belediye çok hizmet ettiği için vatandaştan çok vergi talep ediyor gibi bir şey anlaşılmasın.

Aynı apartmanda farklı emlak vergilerinin ödenmesi de bir diğer şikayet konusu. Bu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tüm sistemimizi dijital arşive geçtik. Şu anda onunla ilgili bir çalışma başlatıyoruz. Metrekareleri kendimiz hesap edeceğiz. Böylece oradaki adaletsizliği de ortadan kaldıracağız. Biz aslında adaletli bir yaklaşımda bulunduk ama diğer belediyeler bunu uygulamadığı için göze fazla battı. Biraz da seçim öncesi kullanıldı bu durum. Sonuçta birisinin 100 liralık evinden 100 liraya göre vergi alıyorsunuz, diğerinin evinden 20 lira üzerinden vergi alıyorsunuz. Aradaki uçurum çok fazla. Biz bu adaletsizliği düzeltmenin çabası içerisindeyiz. Aslında bunu yaparken de sadece kendimiz yapmadık. Ankara'dan bir ekibe verilmiş onlar Konya şartlarını bilmiyor denildi. Vergi Dairesi, Ticaret Odası ve muhtarların da onayı var. En çok Emlakçılar Odası itiraz etti. Komisyondan gelen arkadaşın onayı var. Bizim amiral gemisi olduğumuz bir çalışmaydı bu.

Selçuklu ilçe merkezindeki yatırımlar ekonomik güçle de birlikte devam ediyor. Ancak Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe sınırlarınız genişledi. Köyler mahalle oldu. Buralarda halk sizden ne bekliyor?

Burada en kolay olan merkeze bağlanan belde ve köylerdeki hizmetler olacak. Bizim köylerimizin birçoğunda ikili yaşam söz konusu. Özellikle merkeze yakın olanlarda yaz aylarında gidilip okulların açıldığı Eylül ayında tekrar Konya'daki eve gelinen bir yaşam söz konusu. 20 köyümüz bağlandı. Toplam nüfus 4 bin. Ortalama 200 kişinin yaşadığı köyler. Aslında köylerde Köydes projesi ile eksik pek fazla bir şey kalmadı. Sızma, Başarakavak ve Tepekent. Bu bölgede bir çalışma yürütüyoruz. Özellikle Tepekent'te ciddi bir imar ve mülkiyet sorunu var. Büyükşehir ile birlikte çözmeye çalışıyoruz. Buralarda belediyeler vardı ama 10 hizmetin 9'u Selçuklu Belediyesi yapmıştır. Parkeler, çöp araçları, çöp konteynırları vesaire. Tek eksik şu oldu, insanlar belediye başkanına çok çabuk ulaşabiliyorlardı. 30-40-50 yıldır beldelerde yapılan projelere bakıldığında, biz bunların daha fazlasını 5 yıl içerisinde yaparız. Hızlıca entegre olacaklarını düşünüyorum.  Özellikle taşra ilçelerinde, çok beldesi olan yerlerde ve Büyükşehir alışkanlığı olmadan yerlerde bir adaptasyon ve beklenti problemi var. Yasa ne kadar uygulanamaz gibi görünse de bu sürecin hızlı bir şekilde atlatılacağını düşünüyorum.

Konya ciddi göç baskısı altında olan bir şehir değil. Ama göçlerin en çok Selçuklu'da problem doğurduğunu söylemek gerekir. Şu an bu yönetilebilir durumda mı?

Bunun en iyi göstergelerinden bir tanesi oy oranları. Yani Konya nüfusu her yıl artıyor. Selçuklu'da da 5 yılda beldeler dışında 80 bine yakın yeni nüfus oluştu. 3,5 – 4 puan kadar yüksek oy aldık. Konya formatında buraya gelenler çabuk entegre oluyorlar. İlçelerden daha çok göç var. Ilgın, Akşehir, Kadınhanı gibi ilçelerden gelenler çoğunlukta. Bir de memuriyet için gelip burada kalıyor ve emekli oluyor. Emekli olanlar da burada kalıyor. Kaç kişi burada emekli olup kaldı, bununla ilgili elimizde bir veri yok. Ama bu ay mecliste Suriye'den, Afrika'dan gelenler ile ilgili bir komisyon oluşturacağız. Sayıları ve sosyal hayata entegre oluş süreçlerinin nasıl olduğu ile ilgili çalışma yapacağız. Göçlerle ilgili bir problem yaşadığımızı sanmıyorum ben.

Bu dönemde özellikle üzerinde durduğunuz, Türkiye'de konuşulacak dediğiniz bir proje veya bir düşünceniz var mı?

Elbette ki her gün yeni bir çılgın proje üretemeyiz. Açıklamak kolay ama derse iyi çalışmak gerekiyor. Kelebek etkisi için önce şu kelebekleri bir uçurmamız lazım.

Ne zaman uçacak kelebekler?

Yılbaşından sonra uçururuz diye düşünüyorum.

 

ALT GELİR GRUBU İÇİN KONUT YAPILACAK

Peki seçim öncesinde açıklamayı doğru bulmadığınız konular neler? Yani yeni dönemde Selçuklu'yu ne tür yatırımlar bekliyor?

Belki kentsel dönüşümle ilgili projeler bu dönemde daha ağırlıklı olacak. Özellikle dar gelirliler için bir konut üretimi konusunda çalışıyoruz. Selçuklu'da gayrimenkul değerleri inanılmaz yükseldi.  Özellikle uzun vadeli finansman konusunda çalıştığımız bir proje var. Önce arsasının temini, sonrasında da finansmanı sağlayarak TOKİ modeliyle en alt gelir grubundaki vatandaşlarımız için bir proje yürütüyoruz. Henüz ev sayısı belirli değil.

Tabi bu dönem işimiz rahat. Seçimden hemen sonra aynı azim ve heyecanla diye başlamıştık işimize. Ama Soma faciası bizi frenledi. Başarılı bir dönem geçtiğini düşünüyorum ama çıta da çok yükseldi. Söylediklerimiz insanlar üzerinde etki oluşturuyor ve daha büyük işlere yönelmeye çalışıyoruz. Ancak büyük ve marka diyebileceğimiz yatırımlara yönelmişken, mahalleleri de ihmal etmemek gerekiyor. İnsanların kullandığı yolunu, kaldırımını, oyun alanını ihmal ederseniz, marka işlerinizden dolayı da sorgulanıyorsunuz. Bu nedenle dikkat ediyoruz.

 

HZ. MEVLANA, BİR SELÇUKLU DÜŞÜNÜRÜ

Selçuklu, büyük bir medeniyetin ismini ve izlerini taşıyor. Aslında bu noktada bazı eksikler ve yapılan çalışmalar var. Selçuklu medeniyetinin daha iyi tanıtılması ve yaşatılması gerekmiyor mu?

Büyükşehir Belediyesi Kültürpark'a Selçuklu'yu simgeleyen bir anıt yaptı. Aslında biz de dahil olmak üzere Selçuklu Medeniyeti üzerine sorumluluğumuzu tam manasıyla yerine getiremememizden kaynaklanıyor. En önemli marka değerimiz aslında Selçuklu Medeniyeti. Biz bir miktar çalıştık. Konya'nın bir kadim başkent olduğunu, kadim başkent denilince akla Konya'nın gelmesi gerektiğini, Hz. Mevlana'nın bir Selçuklu düşünürü olduğunu, buranın başkent olması nedeniyle Sultan Alaeddin'in buraya kendisini davet ettiğini herkesin anlaması gerekiyor. Bunu anlatabilmek için de çok şey yapmak gerekiyor. Sadece Konya'da değil, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde de yaparak algı oluşturmamız gerekiyor. Şimdi Türk İslam Eserleri Müzesi'nin açılması ile birlikte sergi çalışması yürütüyoruz. Bu dönem medeniyetle ilgili çalışmaları yoğunlaştıracağız. Bu sadece bizim değil, tüm Konya'nın görevi.

 

ASKERİ DEPOLAR

ARTIK TARTIŞILMALI

Askeri depolarla ilgili bir çalışma var mı?

Afyon'daki patlamanın ardından biraz gündeme gelmişti. Şimdi oraya bir de Tıp Fakültesi Hastanesi yapılıyor Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde. Bunun da artık Konya'nın gündeminde tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Konya Havaalanı'nı tartışıyor ama burası artık daha önemli bir hal aldı diye düşünüyorum. Şehrin merkezine yakınlığı da dikkat çeken en önemli unsur. Basının da burada desteğini almamız gerekiyor. Sille turizmin de merkezi oluyor artık. Böyle bir alanın burada bulunması çok hoş değil.

Editör: TE Bilişim