AK Parti Karaman Milletvekili ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker'in Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer almasını değerlendirerek, "Önümüzdeki yıllardan itibaren ilk 500'de Konya Şeker bayrağını dalgalandıran kocaman bir filomuz olacak" dedi

 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl gerçekleştirilen Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2014 Araştırmasının sonuçları açıklandı. Üretimden satışlara göre yapılan sıralamada bir önceki yıla göre satış hasılatı 2,2 Milyar TL azalmasına rağmen 37 Milyar 501 Milyon 812 Bin 917 Liralık satış hasılatıyla TÜPRAŞ birinci sırada yer alırken, ikinci sırada Ford Otomotiv, Üçüncü sırada ise bir önceki yıl listenin dördüncü sırasında olan Oyak Renault yer aldı. Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında 6'sı ilk 50'de olmak üzere toplam 11 Kamu Kuruluşu 500 sanayi devi arasında sıralamaya girdi.

2014 yılında İSO 500 şirketleri üretimden satışlarına göre ortalama yüzde 9,9'luk büyüme performansıyla 2014 yılı enflasyon rakamı olan yüzde 8,2'nin hemen hemen yarısı kadar bir büyüme gerçekleştirirken, Konya Şeker yüzde 12,2'lik büyüme performansıyla İSO 500 şirketleri ortalamasına göre 3 kattan fazla performans sergilerken 2014 enflasyon oranının yüzde 4 üstünde bir büyümeye imza attı.  2014 yılı performansıyla geçen yıl açıklanan rakamlara göre cirosunu 1.781.169.269 liradan 1.998.826.388 liraya çıkararak satış hasılatını yüzde  12.2 büyüten Konya Şeker, bir önceki yıl İSO 500'de 39'uncu, 2013'te açıklanan 2012 rakamlarına göre ise 44'üncü sırada yer almıştı. 2014 yılında cirosunu 217 milyon lira artıran Konya Şeker son 15 yıldır istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürürken sanayi devleri arasında ilk 50'nin değişmez şirketi olmasıyla dikkatleri üzerine çekti.  İlk 50 içerisinde 25 fabrikalı kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin 3 Milyar 85Milyon liralık satış hasılatıyla 19'uncu sırada yer aldığı listede 40'ıncı sıradaki Konya Şeker'den sonra şeker sektöründe faaliyet gösteren Kayseri Şeker de 97'nci sırada yer aldı.

Konya Şeker ilk 50'deki 5 gıda şirketinden biri olurken, özel sektöre ait gıda şirketleri içinde ise 4'üncü sırada yer buldu. 1 milyar 998 Milyon 826 Bin 388 Liralık satış hasılatı ile listeye 40'ıncı sıradan giren Konya Şeker dışında Konya'dan 9 şirket daha ilk 500 içinde kendisine yer bulurken, sıralamaya Pakpen 203'üncü, Eti Alüminyum 220'nci, Tümosan 231'inci, Konya Çimento 312'nci, Akova Süt 351'inci, Ova Un 419'uncu, Enka Süt ve Gıda 427'nci, Aydınlar Yedek Parça 480'inci veHelvacızade490'ıncı sıradan girmeyi başardı. İlk 500 içinde Konya Şeker ile birlikte yer alan Konya Merkezli 9 şirketin toplam satış hasılatı 4 Milyar 916 Milyon 124 Bin 266Lira olurken bu satış hasılatının yüzde 40,65'i Konya Şeker'in satış hasılatından oluştu.

İstanbul Sanayi Odası'nın 2014 yılı verilerini baz alarak hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Sıralamasında Konya Şeker'in 40'ıncı büyük olarak sıralamada yer almasını değerlendiren AK Parti Karaman Milletvekili ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, İSO 500 sıralamasında gurubun sadece Amiral Gemisi Konya Şeker'in ciro rakamlarının yer aldığını hatırlattı ve Konya Şeker dışında Panogro, Beta Ziraat, Panplast, bünyesinde üç termik santral olan Çobanyıldızı gibi filonun diğer gemilerinin de yolda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl yaptığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması üretimden satışlara göre yapılan bir değerlendirme. Bu değerlendirmede şirketlerin üretim ve satış performansı ölçülüyor. Biz bu araştırmada amiral gemimiz Konya Şeker ile ilk 50 içine demir attık. Amiral gemimiz Konya Şeker ilk 50'nin değişmez ve en istikrarlı şirketlerinden biri oldu. Son üç yıldaki yıllık büyüme ortalamamız yüzde 18'in üzerinde. Bu rakam hem ülkemizdeki enflasyon rakamlarını hem de büyüme rakamlarını katlayan bir rakamdır. Üstelik de Konya Şeker'in ciro rakamlarına Panagro, bünyesinde 3 Termik Santral bulunan Çobanyıldızı, Beta Ziraat, Panplast gibi diğer üretim şirketlerimizin ciroları dâhil değildir. Panagro herkesin malumu sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Tesisini bünyesinde barındıran şirketimiz. Keza, Beta Ziraatın bünyesinde Ham Yağ Fabrikamız mevcut. Çobanyıldızı Şirketimizin en büyük elektrik üretim santrali Kangal'ı 2013'ün 2'nci yarısında devraldık, Soma Termik B Santralini önümüzdeki günlerde bünyemize katmaya hazırlanıyoruz ve hem onların hem de Çumra'da kurulu santralimizin ciro rakamları henüz araştırmaya yansımadı. Panplast sulama sistemleri üreten bir şirketten PVC ve Korige Boru Üretim Tesisleri, Çuval Fabrikası ve Enjeksiyon ile Streç Film Üretim Tesisleri ile bir plastik sanayi devine dönüştü. Yani amiral gemimiz Konya Şeker yolu açtı peşinden bir filo yola çıktı. İnşallah üretimdeki ve satıştaki performanslarıyla önümüzdeki yıllardan itibaren ilk 500'de Konya Şeker bayrağını dalgalandıran kocaman bir filomuz olacak.  Konya Şeker son 14 yıldır istikrarlı bir şekilde yatırım yapıyor. Daha çok üretmek, daha çok ürettirmek için yatırım yapıyor. Bizim sloganımız belli, Konya Şeker ismini biz Türkiye'nin Üreten Gücü olarak tarif etmiştik. Bu bir inancın, iddianın ve hedefin ifadesiydi.  Biz o iddia ve inancın gereği olarak hedefimizi her yıl bir önceki yıldan daha çok üretmek olarak belirledik. Bu iddia ve inançla yola çıkıp, hedeflerimizi de birer birer gerçekleştirince İSO'nun her yıl açıkladığı listede Konya Şeker'in istikrarlı bir şekilde üst sıralara tırmanması ve listenin ön gurubunun değişmezleri arasına girmesi zaten doğal bir sonuçtur."

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim