Selçuklu'da Kelebekler Vadisi'nin açılışına katılan Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, “ Konya yeşillikler içinde bir şehir olmalıdır. Beton binaların sardığı bir şehir olmamalıdır. Bu anlamda Kelebekler Vadisi önemli projedir” dedi

Selçuklu Belediyesi'nin önemli yatırımlarından biri olan Kelebekler Vadisi Projesi'nin temeli Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı programla atıldı. Temel atma törenine ayrıca Vali Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda ilk konuşmayı programa ev sahipliği yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptı. Selçuklu'da 1 miyon metrekareyi aşan büyük bir komplek inşa ettiklerini ve Kelebekler Vadisi Projesi'nin de bu büyük kompleksin en önemli parçası olduğunu dile getiren Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bunları yaparken Büyükşehir Belediyesi de önemli katkılar sağlıyor. Yeni stadyum bu alanda yapılıyor, yeni yüzme havuzları ve Bilim Merkezi yapılıyor” dedi.
Kelebekler Vadisi Projesi hakkında da bilgi veren Uğur İbrahim Altay, “Burada 'Aşkın Kanatları Müzesi' yer alacak. Şimdiden vadimizde kelebekler uçuşmaya başladı. Avrupa'nın en büyük kelebekler vadisi burası olacak. Ve inşallah açılışını yaptığımızda burada 10 bin kelebek uçuşacak” diye konuştu. Proje çerçevesinde kelebeklerin tüm yaşam evresini gösteren Kelebekler Müzesi ve İnteraktif Sinema Salonu'nun da olacağını dile getiren Altay, “Projenin toplam bedeli 30 milyon TL olacak. İnşallah projemiz önümüzdeki yıl haziran ayında hizmete açılacak. Konya, Mevlana şehri, aşk şehri. Semazenler de bu şehrin aşıklarıdır. Konya bir tasavvuf şehridir. Kelebeklerin yaşam evresine bakarsanız, tasavvufu görebilirsiniz. Bir kelebek önce yumurta oluyor. Sonra kendi içine kapanıyor. Sonunda da kelebek olarak rengarenk bir şekilde ortaya çıkıyor. Tasavvuf ehlinde de insanlar kendi içine kapanıyor. Sonrasında ise mükemmel insanlar yetişiyor. Projemizin hayırlı olmasını diliyorum” diy konuştu.
DAVUTOĞLU: KONYA'YA KELEBEK YAKIŞIR
Programda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, bir şehrin ancak doğa bilinciyle, varoluş bilinciyle anlam bulabileceğine işaret ederek, “Bu bilinci taşımayanlar şehre de, devlete de, medeniyete de dünyaya da anlam katamazlar” dedi.
Hiçbir kelebeğin hatlarının diğeri ile benzerlik göstermediğine işaret eden Davutoğlu, “Milyonlarca insanı bir araya getirseniz hiçbiri birbirine benzemez. Onun için kelebeklere baktığınızda rabbimizin bu güzel renkleri neden ortaya koyduğunu ve barış için ne lazım olduğunu hatırlarsınız. Kelebek bizleri tefekküre davet eder. Konyaya kelebek yakışır. Konya'yı anlayan kainatı, insanlığın çeşitliliğini, hayatın anlamını anlar. Kelebek, her şehre yakışır ama bu şehre daha çok yakışır. Konya'nın her köşesinde bu tefekküre çağrı vardır” ifadelerini kullandı.
Konya'yı örnek bir şehir olarak inşa etmenin bir zorunluluk olduğunu bildiren Bakan Davutoğlu, “Konya'da da her unsur kararı kararınca olmalıdır. Konya'nın tarihi yapısının ortaya çıkacağı yeni projelerin ortaya çıkması lazım. Konya yeşillikler içinde bir şehir olmalıdır. Beton binaların sardığı bir şehir olmamalıdır. Onun için 384 bin metrekarelik alanı bu proje için ayırmak bir ihtiyacın giderilmesidir. Konya bir sanayi ve tarım şehri olacak ama hiçbir sanayi ve tarım faktörü Konya'nın tarih ve çevre bilincini örtmemelidir. İnşallah kelebekler uçuşurken de burada birlikte oluruz” diye konuştu.
EKO TURİZMİN DE MERKEZİ OLACAK
Bu projenin tamamlanması ile Konya'nın eko turizmin de merkezi haline geleceğini anlatan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Şehirlerin hayat kalitesi artık yollarıyla, fabrikalarıyla ölçülmüyor. O şehre kimlik kazandıran binalarla ölçülüyor. Hz. Mevlana'nın felsefesinin yansıdığı güzellikler de buraya inşallah yaşayacak. Eko turizm de bu anlamda burada kendisini gösterecek ve Konya'nın maneviyatını, özünü anlatacak. Bizim ahlak anlayışımızın arkasında bu felsefe var” ifadelerini kullandı.
Programda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan da, “Bugünün yükselen değeri rekabetçilik. Artık ülkeler, bölgeler, şehirler rekabet ediyor. Yeni sanayi alanları, iyi eğitim kampüsleri ile rekabet yapmak geride kaldı. Bugün artık kişi başına düşen yeşil alan miktarı da kentlerin tercih nedeni oldu. Çekebildiği insan kalitesi şehre değer katar, güç katar. Bu merkez de şehrimize yeni bir değer katacak” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde Konya'da yapılan çalışmalara değinerek, “Bu hafta içinde Karatay ve Meram belediyelerimizin anaokulu ve spor tesisleri inşaatı başlayacak. Çarşamba günü de Konya'nın en büyük spor yatırımının temeli atılacak. Bu hafta Konya'ya kazandırılan yatırım miktarı tam 1 katrilyon değerinde olacak. Bu projeler Konya için inşallah yeni başlangıçların adımı olacak. 
Türkiye Cumhuriyeti 2023 hedefinde yeniden büyük Türkiye'yi, lider ülke Türkiye'yi dünyaya takdim edeceğiz. Türkiye dünya üzerindeki sayılı ülkeler arasında yerini alacak. Biz de Konya belediyeleri olarak ülkemizin bu hedefine uygun bir şekilde kendimizi konuşlandırıyoruz” diye konuştu.  Konuşmaların ardından ise protokol üyeleri Kelebekler Vadisi Projesi'nin temelini attı.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim