Sıcak havada zor koşullarda çalışmak zorunda olan birçok insan, gündüz çalışmak yerine iftardan sahura kadar çalışmayı tercih ediyor. Özellikle sanayilerde üretim yapan firmalar bu Ramazan'da da gündüz verim kaybı olduğu için geceleri çalışmayı tercih ediyor. Bin 600 derecede ısınan madenle döküm döken dökümcüler, bayram yaklaştıkça işi hızlanan kunduracılar, şekerciler ve geleneksel olarak ramazan ayında iftardan sahura kadar açık olan galericiler gibi bir çok iş yerinde çalışan esnaf iftardan sonra iş başına geçecek.

AYKENT ESNAFI GECE ÇALIŞACAK

Gece şartlarında yoğun çalışan sektörlerden bir tanesi de ayakkabıcılar. Bine yakın firmanın faaliyet gösterdiği Aykent Ayakkabıcılar Sitesi'nde esnafların çoğu gece çalışıyor. Gündüz oruçlu iken çalışamadıklarını ifade eden Aykent'te faaliyet gösteren sayacı esnaf Selman Uyanık, iftardan sonra iş başı yapacaklarını söyledi. Uyanık, "Çok uzun süre oruçlu kaldığımız ve havalarda sıcak olduğu için gündüz çalışmakta zorlanıyoruz. Geçen yıl bunun sıkıntısını çektik. Özellikle susuzluğa dayanamıyoruz. Bizde üreticiler ve malzemecilerin bir bölümü ile karar aldık ve gece çalışmaya karar verdik. İnşallah bu Ramazan'da gece iftardan sonra iş başı yapacağız. Sahuru işyerinde yapıyoruz. Sabah saat 09.00'da da mesai bitiyor. Eve gidip iftara kadar uyuyoruz" diye konuştu. Sektör hakkında da bilgiler veren Uyanık, "Biz ayakkabının üst kısmı olan sayayı yapıyoruz. Bize firmalar tarafından malzemeler ve model gelir biz onların isteğine göre dikeriz.  Tabi her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de bazı sıkıntılar var.  Özellikle sayacılık alanında kalifiye elaman sıkıntısı var. Arkadan elaman yetişmiyor. Sektör gideri olan bir sektör" diye konuştu. Ayakkabıcıların harman zamanı olduğunu ifade eden Uyanık, sitede Ramazan Bayramı yoğunluğunun başladığını, birçok esnafın fazla mesai yaptığını belirtti.

ŞEKER HASTALARINA ÖZEL AYAKKABI

Konya'nın ayakkabı sektöründe markalaşmaya yönelik atılımlarının olduğunu ifade eden Uyanık, Konya'nın ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebileceğini belirtti. Uyanık, sadece bazı illerde ve büyük firmaların üretebildiği ayakkabıların artık Konya'da da üretilebildiğine dikkat çekerek, "Örneğin burada şeker hastalarına özel ayakkabı üretiliyor. Ayakkabının altına bir havalandırma sistemi kuruluyor. Bu sistem ayakkabının içini serin tutarak, şeker hastalarının ayaklarının yanmasını engelliyor. Örneklerden de anlaşıldığı gibi Konya'da her türlü ayakkabı yapılabilir" ifadelerini kullandı.

ŞEKERCİLERİN HARMAN ZAMANI

Ramazan ayında iftardan sonra iş başı yapan bir diğer sektör de şekerciler. Şeker ve çikolata üretimi yapan işyerleri gündüz oruçlu iken çalışmak zor olduğu için gece çalışacak. Ramazan Bayramı'nın yaklaşması ile de şekercilerde yoğunluk yaşanıyor. Uzun yıllardır şekercilik sektöründe çalışan Yusuf Çiçekçi, Ramazan ayının şekerciler için harman zamanı olduğunu söyledi. Çiçekçi, "Ramazan Bayramı, şeker bayramı olarak bilindiği için şeker bayramın olmazsa olmazı. O yüzden bayram öncesi şekerciler kolları sıvıyor. Gündüz sıcak nedeniyle oruçlu oruçlu çalışamadığımız için gece çalışıyoruz. İftardan sonra iş başı yapıp, sabaha kadar mesai yapıyoruz. Buradan Türkiye ve dünyanın 4 bir tarafına şeker gönderiyoruz" dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim