Kimden satın aldığınız en az satın alacağınız mekan kadar büyük önem arz etmektedir. Sahibinden daire kiralamak oldukça dikkatli atlatılması gereken bir süreçtir. Özellikle bulunduğunuz ile yabancıysanız daha da dikkatli olmalısınız. Bu noktalarda emlakçı ile işlerinizi halletmek sizin için hem daha hızlı hem de daha güvenilir olabilir. Fakat bu noktada da komisyon ödemek gibi bir dezavantaj ile karşı karşıya kalacaksınız.

Sözleşmeler Nasıl Hazırlanmalıdır?

Sahibinden kiralık daire sözleşmesi hazırlarken temelde dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Daire, sokak numarası ve mahalle net olarak belirtilmelidir. Bu bilgilerde yer alan herhangi bir yanlışlık dokümanın geçersiz olmasına dahi sebep olabilir.
  • Kiraya veren ve kiralayanın kişisel bilgileri sözleşmede tam olarak doldurulmalıdır. Bu bilgiler ile beraber kısa bir süre içerisinde her iki tarafın da tanımlanması gerekir. Herhangi bir karışıklığa sebebiyet verecek bilgi açıklarına yer verilmemelidir.
  • Kiranın aylık mı yılık mı ödeneceği belirtilmelidir. Yıllık toplam kira tutarı ile aylık toplam kira tutarı hakkında da gerekli bilgilere yer verilmelidir.
  • Kiracıdan ne kadar depozito alındığı belirtilmelidir. Hangi koşullarda depozitonun geri ödenmeyeceğine de yer verilmelidir. Bu şekilde kontratın sonlanması durumunda herhangi bir sorun meydana gelmeyecektir.

Sahibinden kiralık daire bu hususlara uygun olarak hazırlandığı zaman herhangi bir belirsizliğe de yer bırakılmamaktadır. Sözleşmenin hazırlanma safhasında özellikle hukuki yardım alınırsa süreç daha akıcı bir şekilde devam ettirilecektir. Fakat birçok kişi sahibinden bulunan evlerde ayrı bir otoriteye gerek duymadan kendi sözleşmelerini hazırlamaktadır.

Daire Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sahibinden kiralık daire seçerken özellikle ulaşım olanaklarına yakın olup olmadığı incelenmelidir. Bunun yanı sıra tesisat özellikleri de kontrol edilmelidir. Aksi takdirde ev sahibi ile tesisattan kaynaklanan masraflar konusunda anlaşmazlık yaşanabilir. Direlerin depreme dayanıklı olması ve dairenin konut yapılanması iznini almış olması da özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Sözleşmede Yer Alan Hususi Şartlar Nelerdir?

Sahibinden kiralık daire seçimi yaparken özellikle hususi şartlar konusunda özenli davranılmalıdır;

  • Kiracı evin dahil olduğu kat kanununa uymayı kabul eder. Bu kanuna aykırı herhangi bir durum yaşandığı zaman sözleşme feshedilebilir ve bu durumun sorumlusu da direkt olarak kiracıdır.
  • Kiracı kiralamış olduğu daireye ortak alamaz veya farklı bir kişiye devredilemez. Bu gibi durumlar fark edildiği anda sözleşme geçersiz kılınacaktır.
  • Kiranın hangi hesap numarasına ayın hangi günleri arasında yatırılması gerektiği konusunda da belirleyici bir bilgi verilmelidir. Özel durumlar haricinde herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi istenir.

Bu detaylara dikkat ederek daire seçimi yapıldığı zaman elde edilen sözleşme kalitesi de artacak ve belirsizliklerin büyük çoğunluğu giderilecektir.

Editör: TE Bilişim