Bölgede yaşanan son gelişmeler ABD’nin planlarını bozunca ABD İdlib’i tartışmaya açtı. İdlib’de El Kaide’ye bağlı grupların kontrolü sağlamasını gerekçe gösteren ABD ‘İdlib’e müdahale’yi konuşmaya başladı.

TÜRKİYE, İRAN VE RUSYA'DAN ABD’YE KARŞI HAMLE

ABD’nin İdlib’e müdahaleyi gündeme getirmesi üzerine Türkiye, İran ve Rusya harekete geçti. Yapılan görüşmelerde ABD’nin İdlib’e müdahale gerekçesini elinden almak için birlikte İdlib’e operasyon yapılması görüşü ağırlık kazandı. Bu çerçevede hazırlıklara başlanırken son karar 14-15 Eylül’de Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak Suriye görüşmelerine bırakıldı.

RUSYA’DAN AFRİN’E ÖNLEM

Bu arada Rusya’nın Afrin’de kritik yerlere asker yerleştirdiği belirlendi. Rusya’nın Afrin’de konuşlandırdığı askerlerin asıl amacının Afrin’den İdlib’e yönelik hareketi önleme amaçlı olduğu vurgulandı.

ABD’NİN PLANI

ABD’nin İdlib’e yönelik operasyonda Afrin’de bulunan PKK/PYD’yi kara gücü olarak kullanmayı hesaplarken, son dönemde Türkiye’den bazı PKK’lıların Amanos dağlarından Afrin’e geçmeleri dikkat çekti.

ABD’nin PKK/PYD yanı sıra Tel Rıfat bölgesinde kendine bağlı grupları ve İdlib civarında finanse ettiği teröristleri de devreye sokmak istediği ifade edildi.

Editör: TE Bilişim