Konya Alperan Ocakları tarafından '100. Yılında Balkan Savaşları' adlı konferans düzenlendi. Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapılan konferansa konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, Alperen Ocakları Şube Başkanı Musa Karaçor ve çok sayıda dinleyici katıldı. Konferansta konuşan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, Balkan felaketinin 100. yılında olduklarını söyledi. Milletlerin şuuruyla var olduğunu ifade eden Doç. Dr. Caner Arabacı, tarihten dersin çıkarılması gerektiğini vurguladı. Tarihten ders alınmadığı takdirde yeni felaketlerin oluşabileceğine değinen Doç. Dr. Caner Arabacı, “Kösedağ ve Ankara savaşı da ders alınması gereken savaşlardı. Ancak gereken ders çıkarılmadığı için 10 yıl sonra Balkanlarda ağır yenilgi alındı. Ankara'da devlet başkanını esir verdik. Bizim Balkan felaketi gibi felaketimiz bulunmuyor. Balkan savaşlarından sonra belimizi doğrultamadık. Ardından gerileme, yıkılma ve dağılma sürecine girdik. Bugün bu kurduğumuz son devletin 89. yılını kutlamamıza rağmen bu devletin bağımsızlığı tartışılabilir.
 

 
Çünkü siz kendi silahınızı, teknolojinizi ve ihtiyacınız olan herşeyi kendiniz üretemezseniz, bağımsız olduğunuzu iddia edemezsiniz. İnandırıcı da olmaz zaten” ifadelerini kullandı.
Bir milletin kendini okumuş neslinin kafasında ve kalbinde yenik duruma düşürüldüğü zaman yenilginin en büyüğünün içine düşeceğini vurgulayan Doç. Dr. Caner Arabacı, “Biz aslında Balkan savaşından önce bu duruma düşürüldük. Balkan yenilgisinin mimarları Jöntürkler'dir. Yenilginin mimarı dünyayı okumaktan aciz kalan devlet aklıdır. Bu nedenle mandacı zihin yapısını okumak adına Balkan harbinin iyi okunması gerekiyor. Ve ders alınması gerekiyor. Balkan savaşlarında bugün yaşadığımız sarsılmalar var. Bir ingiliz diplomat anılarında Balkan savaşları ile Niğbolu,  Varna ve Sırpsındığı savaşlarının rövanşının alındığını belirtiyor. Balkanlarda müslüman bırakılmayacağından söz ediyordu o dönemler.
 


Ayrıca Osmanlı Devleti'ni yöneten kafalar dünyayı ve Balkanların niçin silahlandığını ve bu silahlanmanın nelere sebeb olacağını okumaktan yoksundu. Balkan coğrafyasını bilen askerler terhis edilmişti savaştan hemen önce. Bunun anlamı neydi? Dolayısıyla şunu açıkça ifade etmek gerekiyor.  Dünya politikalarından ve iç siyasetinden habersiz bir devlet aklı koskoca Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetiyordu. Bu da ağır yenilgi getirdi” diye konuştu.
HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilişim