Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkan vekili Veli Doğrul, "2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı sona erdi. Bu süreçte eğitimde öylesine yanlışlıklar yapılmış ve eğitim çalışanları öylesine yaralanmıştır" dedi. Sendika binasında Kamu-Sen İl Temsilicisi Atilla Ayhan ve konfederasyona bağlı sendikaların Konya Şube Başkanlarıyla birlikte basın karşısına çıkan Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkan Vekili Veli Doğrul, 2014-2015 yılının değerlendirmesini yaptı.

"Rotasyon, Milli Eğitim Bakanlığı'nın en tartışmalı icraatlarından birisi olmuştur. Bu uygulamayla aileler parçalanacak, çocuklar ebeveynlerine hasretle büyüyecek, zorunlu göç yaşanacaktır" diyen Doğrul, şunları kaydetti: "Bu ve bunlar gibi sayısız sorun eğitimimizde büyük yaralar açmıştır. Artık Türkiye'de eğitim çalışanlarının huzur duyacağı, keyifle çalışacakları, çalışma barışının sağlanacağı bir zemin hazırlanmalıdır. Bu artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bundan kaçış söz konusu değildir. Eğitim çalışanlarını ötekileştirmeden, bölük, pörçük etmeden, hukuka uygun yaklaşımlar sergilemek, adalete, hakkaniyete uygun mevzuat düzenlemeleri yapmak doğru olandır. Bu nedenle Milli Eğitim den yeni eğitim-öğretim döneminde taleplerimiz bulunmaktadır. Bunları hayata geçirmek her şeyden önce çalışma barışını ve huzuru sağlamak adına çok önemlidir. Aşağıda sıraladığımız taleplerimizin takipçisi olacağız. Ayrım yapmadan, toplumun her kesimini kucaklayarak, baskıcı uygulamalara son vererek hareket edilmesi önceliğimiz olacaktır. Bizim tek derdimiz milletimizin gelecek davasıdır. Huzurlu, mutlu çalışanlarla geleceğimize , kaliteli  verim sağlanabilir, eğitim-öğretimimize sağlıklı bir şekilde hizmet edebiliriz. Çalışanların taleplerini göz ardı ederek, 'ben yaptım, oldu' mantığını merkeze alarak, yandaşlarla kol kola girilerek Milli Eğitim yönetilemeyeceği artık görülmelidir."

Doğrul, sözlerine şöyle devam etti: "Okullarda siyasallaştırılma devri kapanmalı, iktidarın kendi emir erlerinden oluşan yönetici imparatorluğu yıkılmalı, MEB'de yaptığı işe göre değil, sendikasına, siyasi görüşüne, ideolojisine göre okul yöneticisi görevlendirme işlemi son bulmalıdır. Sözlü sınava dayalı yapılan şube müdürlüğü atamalarında yargı kararlarına uyulmalı; haksız, hukuksuz olarak yapılan tüm şube müdürü görevlendirmeleri iptal edilmelidir.  Ellerinde diplomaları ile boş gezen, başka iş yapmak zorunda kalan, annesinden babasından aldığı harçlıkla kitaplarını alan, KPSS'ye hazırlanan öğretmenlerimiz hepimizin yürek sızısıdır. Stajyer öğretmenliğin kaldırılması sürecine ilişkin belirlenen yönteme son verilmeli, 'performans değerlendirmesi', 'sözlü sınav' gibi açık uçlu uygulamalara, sübjektif değerlendirmelere müsaade edilmemelidir. Türk Eğitim-Sen olarak, rotasyon uygulamasının aile bütünlüğünü bozacağını, verim sağlamayacağını, yeni adaletsizliklere zemin hazırlayacağını söylemiş; rotasyon il içi de olsa, bazı ilçeler arasında 60-100 km. hatta 200 km. olduğunu, bu nedenle öğretmenlerin mağdur olacağını sık sık dile getirmişti. Ancak uyarılarımız şu ana kadar dikkate alınmamıştır.Öğretmenlerin çalışma barışını bozacak, huzurunu dinamitleyecek, Türkiye genelinde binlerce öğretmeni gereksiz yere yerinden edecek rotasyon uygulamasından ivedilikle vazgeçilmesidir. Mahrumiyet bölgelerinde öğretmen açığını kapatmak, öğretmenlerimizin bu bölgelerde görev yapmasını sağlamak amacıyla Zorunlu Hizmet Tazminatı uygulaması getirilmelidir. TEOG yerleştirmeleri Ağustos ayında yapılacaktır. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl yapılan yerleştirmelerde tam bir kaos yaşanmıştı. Aynı sorunların bu yıl da yaşanmaması için Milli Eğitim Bakanlığı tedbirini almalıdır. İl içi isteğe bağlı yer değiştirmeler tamamlanmış,normlar güncellenmediği için bir çok öğretmen yer değiştirememiştir.Bunun için normlar güncellendikten sonra ya sıra çalıştırılmalı ya da 2. İl içi tayin başvuruları tekrar açılmalıdır. Okullarımızda sınıf oluşturulması için asgari 30 öğrenci olması istenmektedir bu ise; norm kadro yönetmeliğine aykırıdır.  Yönetmelikte olmayan bir sayının kural gibi getirilmesi yanlıştır.Bu durum Norm fazlası öğretmenler oluşturacağından yeni mağduriyetlere neden olacaktır.

Şeflerimizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar dikkate alınarak, maaş ve özlük hakları hiyerarşik yapılarına uygun hale getirilmelidir. Hizmetli, memur ve teknisyenlerin görev tanımları mutlaka yapılmalı, angaryaya son verilmelidir."

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim