Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, kamunun yerel idarecilerinin resmi ilanları yük olarak görmekte olduklarını belirterek icra, iflas ilanlarına dikkat çekti. 

Anadolu basınının içinde bulunduğu problemleri yerinde görmek için Konya'dan yola çıkarak yaklaşık 10 gündür Anadolu şehirlerine seyahat yaptığını ifade eden BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "Erzurum'da olmaktan son derece mutluyuz. Ziyaret vesilesiyle Anadolu basınının içinde bulunduğu problemler, bu problemlerin çözümüne ilişkin çalışmalar yapmaktayız. Gelecek yerel basındadır. Teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde yerel basınımızda çok ciddi çabalar ortaya koymaktadır. Yerel basın global bir medyadır. Özü itibariyle de kamu görevi yerine getirmektedir. Yerel demokrasinin hayatiyete geçmesini sağlamaktadır. Basın İlan Kurumu tarafından ilan ile desteklenmektedir. Yaklaşık 10 gündür Konya'dan bu tarafa yurt çapında seyahatler yapıyorum, meslektaşlarımızı ziyaret ediyorum. Kamunun yerel idarecileri resmi ilanları yük olarak görmektedirler. Bu ilanlar asla ve asla yük değildir. Kanun koyucunun kendilerine görev olarak verdiği bir alandır ve bu görevin yerine getirilmesi gerekmektedir. Eğer bu görev yerine getirilmiyor, kanunun mevzuatın arkasından dolandırılıyorsa görev kötüye kullanılıyor demektir. Bu nasıl oluyor; ilanlar bölünmek suretiyle eşit değerlerin altına kalıp ilan yapmamak yada birleştirilmek suretiyle de çok sayıda ilan verilmesi gerektiği halde tek ilana dönüştürülüyor. Bunların her iki metodu da yerel basın açısından olumsuzluğa neden olmaktadır. Dolayısıyla şu çağrıda bulunmak istiyorum; ilanları birleştirmekten ve ilanları parçalamaktan sonuç itibariyle bu ilanların yayımlanmasından intiba etmekten artık idarecilerin vazgeçmesi gerekiyor. Çünkü bu ilanlar sadece yerel basına destek vermek adına verilen ilanlar değildir. Öbür taraftan ihaleler söz konusu ise eğer rekabetin özgür şartlar altında yapılması, bu özgürlük altında da kamu menfaati sağlanması anlamına gelir. Onun için bu yoldan vazgeçmeleri gerekir" diye konuştu.

Diğer önemli bir problemin ise icra iflas ilanların yaygın gazetelere gönderilmesi olduğunu kaydeden BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "İcra ve iflasa konu olan menkul ya da gayri menkulün, icra ve iflasın gerçekleştiği mahalde değerini bulup bulamayacağına ilişkin bir kriter getirilmeli, sonrasında da hangi gazete türünde yayınlanacağına karar verilmelidir. Örneğin 20 bin liralık bir taşınırın ya da 50 bin liralık bir taşınmazın ilanının 50 binin üzerinde tirajı olan bir yaygın gazeteye verilmesine bakalım. Söz konusu ilanın mahallinde yayınlanması ile yaygın bir gazetede yayınlanması arasında 4 kat ilan ücreti farkı bulunmaktadır. Bu da icralık ve iflaslık duruma düşmüş vatandaşlarımızın daha fazla para ödemesi, o mahalde yayınlanan gazetelerde de bu ilanın çıkmaması anlamı taşımaktadır. Bu durumda, ilçede yayınlanacak icra iflas ilanı, ilde yayınlanacak icra iflas ilanı (nüfus kriter olarak alınabilir), yaygın gazetede yayınlanacak icra iflas ilanları belirlemesi yapılabilir. Böylece icra iflas hakimleri, müdürleri objektif kriterlere göre belirlenmiş ve yıllar içinde güncellemesi yapılabilecek eşik değerlere göre ilanların nerede yapılacağını kararlaştırabilir" dedi.

İHA 

Editör: TE Bilişim