Ulusal Hububat Konseyi'nin(UHK) 5. Olağan Mali Genel Kurulu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya BÜGEM Tohumculuk Dairesi Başkanı Mehmet Sığırcı, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör,  UHK üyeleri ve konuklar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantıda Genel Kurul Divanı'na UHK Meclis Başkanı Ali Sürücü, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan ve UHK Araştırma Danışma Kurulu Üyesi Fatih Özdemir oybirliği ile seçildi.

HUBUBAT SEKTÖRÜ ORTAK AKILLA BÜYÜYECEK

Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, tarımsal üretim ve tarımsal ticaret üzerine oluşturulacak politikaların öneminin gittikçe arttığını belirterek, derinliği gittikçe artan bu politikaların ise ancak, ortak akılla sürdürülebilir olacağına dikkat çekti. Hububatın doğrudan yirmi milyon insanımızı, dolaylı olarak tüm ülkemizi ekonomik ve sosyal olarak etkileyen,  üzerinde en çok konuşulan, spekülasyon yapılan, stratejik bir ürün olduğunun altını çizen Yılmazkart, bu açıdan gıda endüstrisinin nitelikli tarımsal ürün ihtiyacını sürekli ve düzenli şekilde sağlamanın UHK olarak üzerinde durdukları önemli bir husus olduğunu belirtti. Gıda endüstrisinin pazara ve teknolojiye dönük hızlı bir gelişim kaydettiğini söyleyen Yılmazkart, 'Hububat sektörü üretimiyle, ticaretiyle, Dünya ile uyumlu sürdürülebilir bir yapıya kavuşmalıdır. Bunun için sektörün tüm paydaşları karar alıcılarla sürekli ve etkin bir diyalog içinde olmalıdır. Devletin ana görevi sürdürülebilir bir üretim ve ticaret için; haksız rekabetin önüne geçmek, üretici ile tüketiciyi korumak olmalıdır. Bunun sağlanması için öncelikli olarak piyasa etkin gözetim ve denetim sisteminin kurulması,  sektördeki verilerin düzgün ve uygun olarak toplanarak şeffaflaştırılması önem arz etmektedir. Ulusal Hububat Konseyi olarak bu konularda yapılacak her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini isterim' dedi.

Ulusal Hububat Konseyi olarak daha önce hazırlanan ve ilgi gören Buğday, Mısır, Çeltik Raporları gibi Arpa- Yulaf- Çavdar be Tritikale kitabının da basım aşamasında olduğunu bildiren Yılmazkart, bunun yanında Edirne'de Çeltik, Gaziantep'te Makarnalık Buğday ve Adana'da Mısır Kongreleri düzenlediklerini hatırlattı.

Bitki gelişimine de değinen Yılmazkart, Mayıs ayı itibariyle tüm yurtta yağışların iyi ve düzgün düşmesiyle birlikte bitki gelişimin çok iyi seyrettiğini belirterek, bu yıl rekor bir üretim beklediklerini belirtti. Bitki sıklığının kaliteye olumsuz etkisinin olmaması için üreticilerin mutlaka Azotlu gübre uygulaması yapmasına dikkat çeken Yılmazkart, 'Azotlu gübre uygulaması kaliteyi, dolayısıyla ürünün pazar değerini artıracaktır. Kuru tarım alanlarında ve yağışa dayalı üretim koşullarında ise, üreticinin gözü havada olmalı, yağışın olduğu koşullarda var ise izli ekimde oluşan izlerden, yok ise gerekirse ekini çiğneyerek azotlu gübre uygulamalıdır' diyerek bu konuda üreticilerin bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

GTHB BÜGEM Tohumculuk Dairesi Başkanı Mehmet Sığırcı da, Ulusal Hububat Konseyi ile sürekli ve etkin bir işbirliği içinde olduklarını belirterek, Konsey'in yaptığı kongre ve yayımladıkları kitapların sektöre büyük değer kattığını söyledi.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ise tarımın sorunlarının paydaşlar arası işbirliği ile daha hızlı çözüme kavuşacağını ve layık olduğu yere geleceğini ifade ederek, UHK ile bu konuda daha etkin bir işbirliğine girmek istediklerini belirtti.

Ulusal Hububat Konseyi'nin 5. Genel Kurulu faaliyet raporu ve mali raporun oybirliği ile onanmasıyla son buldu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim