Program kapsamında konuşmacılar rehberlik mesleğinin önemine vurgu yaparak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.  Panele, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alaattin Başoda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberleri İbrahim Mayda, Calalettin Deveci, Çiğdem Arıcan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.  Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, medeniyetin kapısını açacak anahtarın rehber adayı olan öğrencilerin elinde olduğunu belirterek” Biz bu bilinçle öncelikle Türkiye’deki kültürel mirasın önemini tarihçi sıfatımızla, kültür tarihi ekseninde daha doğru bir zemine oturtmaya ve daha anlamlı hale getirmeye çalıştık” dedi. 

DÜNYANIN SİZE İHTİYACI VAR!

Panelin başkanlığını yürüten Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alaattin Başoda, öğrencilerin çok çalışmaları ve bilgi sahibi olmaları gerektiğini dile getirerek rehberleri medeniyetleri aydınlatan turist rehberlerimiz, gökyüzüyle yerin buluştuğu noktada, insanlık tarihinin mirasçıları, medeniyetlerin aydınlık yüzleri, kültürlerin aynaları, ilgi ve görgü deryaları, bir meslekten öteye geçen onurlu destansı bir sorumluluğun neferleri , tarihin, medeniyetin, kültürün bekçileri, savunucuları , vatan bayrak aşığı yiğitler, Cennet bir ülkenin kültür elçileri olarak tanımladı.

Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi Celalettin Deveci de mesleğe başlama süreci hakkında bilgi verdikten sonra “dünyaya bir daha gelsem kesinlikle tekrar rehber olmayı seçerdim ” dedi. Deveci öğrencilere tavsiyelerde bulunarak “Kendi alanınızda uzmanlaştığınızda her şekilde her yere ulaşabiliyorsunuz.  Bu yoldan kesinlikle dönmeyin. Hepiniz ko-kardlarınızı alın. Bu iş grammerle olmuyor. Bir tane yabancı dili çok iyi bilin elinizden geldiğince kelime öğrenin yapacağınız en iyi şey dilinizi geliştirin. İnşallah hepinizi meslektaş olarak aramızda görürüz” diye konuştu. 

Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi Çiğdem Arıcan Türkiye’ye gelen turistlerin hangi düşünceye, hangi dine sahip oldukları hangi ırktan geldiklerinin bir rehber için önemi olmadığını vurgulayarak rehberlerin insanlara eşit şekilde davranmak zorunda olduklarını ve  bir rehberin öncelikle vatanına, milletine, bayrağına, dinine aşık olması gerektiğini ifade etti. 

Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi İbrahim Mayda ise öğrencilerin rehberliği kendilerine hayat tarzı olarak benimsedikleri taktirde hem maddi hem manevi getirisinin olduğunun söyledi. Mayda, biz aslında gezerek öğreniyoruz var mı daha güzel bir şey? Bir dile hakim olursanız sizden iyisi yok o anlamda biçilmiş bir kaftan turist rehberliği diyerek sözlerine son verdi.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim