AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, TBMM Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada;“Hükümetimiz yaptığı yerel yönetim reformlarıyla şehirlerimizin önünü açmaya devam etmektedir” dedi

Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, bütçe kanun tasarısında şahsı adına aldığı sözde yerel yönetimlerin gelişimini TBMM Genel Kurulu’nda anlattı. Baloğlu, geçen yıl düzenlenen Yerel Yönetimler Sempozyumunda konuşan Başbakanımızın sözlerini hatırlatarak; “Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında hayata geçirdiği belediyecilik anlayışıyla yeni bir dönemi başlattığını hepimiz biliyoruz. Hükümetimiz bugün de yaptığı yerel yönetim reformlarıyla kentlerimizin önünü açmaya devam etmektedir” dedi.
Baloğlu, konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce ilk reform kapsamında kabul edilen ilk yasalar iptal edilen 5215 sayılı Belediye Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’dur. Her türlü engellemelere ve Cumhurbaşkanı ile Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan kesintilere rağmen 22 Mayıs 2005 yılında 5393 sayılı Belediye Kanunu yürürlüğe girmiştir.  Bununla beraber İl Özel idaresi Kanunu, mahalli idare birlikleri kanunuyla, yerel yönetimlerle ilgili temel yasalar yenilenmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Bu kanunlar ile AK Parti’nin 2023’ de hedeflediği Türkiye’ye ulaşmak için güçlü bir adım daha atılmıştır. Bu yasal düzenlemeler 1980’lerden beri yoğun olarak gündemde olan yönetimdeki reform talep ve ihtiyaçlarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, katalizör niteliğinde de düşünebileceğimiz, AB standartlarına uyum süreci de yönetsel reformların önemli nedenlerinden bir tanesidir. Yönetimde şeffaflık ve halkın katılımı, hesap verilebilirlik ve yerindelik gibi iyi yönetişim ilkeleri yerel yönetimler yasalarının ve birçok yeni düzenlemelerin teorik alt yapısını şekillendirmiş, bu kanunların âdete ruhunu oluşturmuştur. Bunlara ilişkin dikkat çekmek istediğim bir diğer konu ise tüm bunların uygulamaya konulmasında ki kararlılık, hız ve beceridir.”
AK Parti’nin yerel yönetim anlayışında ayrımcılığın olmadığından bahseden Baloğlu, “Beldelerimizi, il, ilçe ve büyükşehirlerimizi eşit olarak değerlendiriyoruz. Başarımızın sırrı da burada yatıyor. Siyasi tarafımızı gündeme getirmeden tüm belediye başkanlarımıza kentin seçilmişleri olarak bakıyoruz. Devletimizin bütün birimleriyle kenetlenerek, kaynak kullanma ve proje üretmenin yolunu açmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yapılan çalışmaların sonuçları bizim izlediğimiz yolun doğruluğunu ispatlar niteliktedir” diye ekledi.
Baloğlu konuşmasını bitirirken hem kendi Akşehir Belediye Başkanlığı döneminde hem de sonrasında Konya ilimizin yerel yönetimlerde örnek bir il olarak gösterildiğine değindi. Bu şekilde tüm Türkiye’nin de gelecekte uluslararası ölçekte örnek yerel yönetim anlayışına sahip bir ülke olacağına inancının tam olduğunu ve şimdi yapılması gerekenin tüm bu bilgiler ışığında halkın faydasına yönelik her türlü hizmet için araştırmak, projelendirmek ve hayata geçirmek olduğunu belirtti.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim