11 ayın sultanı Ramazan ayı yarın başlıyor. Günahların af olduğu, hoşgörü ve kardeşliğin pekiştiği, gönüllerin ve duaların bir olduğu Ramazan ayı, ümmet için de bir kurtuluş vesilesi. İlahiyatçılar da bereket ve mağfiret ayı Ramazan'ın gerektiği gibi icra edilmesini, Ramazan'ın bilinçle geçirilmesini tavsiye ediyor.

İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük Ramazan Ayı'nın pek çok fazileti bünyesinde barındırdığını belirterek, "Ramazan ayı; Tutacağımız oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuşacağı, vereceğimiz zekâtlar ve sadakalarla malımızın temizliğe ulaşacağı, şeytanların kullara yaklaşamaması ve nefsimizin açlıkla terbiye olmasıyla huzura erdiğimiz, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı bir aydır. Ramazan ayı; ibadet hayatımızda oruçlarımızla, beş vakit namaz ve teravih namazlarımızla, okuyacağımız Kur'an ile manevi yönde birçok güzellikler elde edeceğimiz bir aydır.Ramazan ayının çok kıymetli olması Yaratanımızın kendisine kıymet vermesiyledir. Bu ayda İnsanlığa son ilahi kitap indirilmeye başlanmıştır. Karanlıklar içerisinde kalan ve cehalet dönemini yaşayan insanoğlu Kuran'ın inmesiyle altın çağını yaşamaya başlamıştır. Sahabeler Efendimiz tarafından gökte parlayan yıldızlara benzetilmiştir. Bu dönüşümün yaşanmasının ana unsuru ise Kuran-ı Kerim'dir" dedi. Ramazan Ayı'nın Kur'an ile daha da önem taşıdığını sözlerine ekleyen Küçük, "Kur'an Ramazan ayında inmiştir. Ramazan Kur'an ayıdır. Bu ayda Peygamber Efendimizle Cebrail bir araya gelirler Kur'an-ı Kerimi okurlardı. Bugün hem evlerimizde hem de camilerimizde okuduğumuz mukabelelerin ana menşei budur. Peygamberimiz ve Cebrail (a.s.)'ın sünnetini bugün Ramazan münasebetiyle tekrar etmekte ve bu önemli buluşmayı bizlerde gerçekleştirmekteyiz.Kuran bir aya on bir aydan daha fazla değer katmıştır. O ayı (ramazan ayını) on bir ayın sultanı yapmıştır. Yine Kuran bir günü bin aydan daha hayırlı kılmıştır. Kendisinde inmeye başlayan Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır" ifadelerini kullandı.

'BİN AYDAN DAHA HAYIRLIDIR'

Ramazan Ayı içerisinde bulunan Kadir Gecesi'ne de değinen Küçük, "Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in sadece dünyaya indirildiği gece değildir. Aynı zamanda Peygamber Efendimizin Peygamber olarak son insanlığa gönderildiği ilk gecedir. Ramazan ayı bu sebeple Peygamber ayıdır. Yürüyen Kuran olan Peygamberimizin hayatı bize en doğru yolu göstermektedir. Yazılı olan bir metnin hayata nasıl aktarılacağının cevabı Peygamberimizdedir. Kur'an'a uygun bir hayat arzu edenler için Rehber Peygamberimizdir. Peygamber Efendimizin hayatını hayatına aktarmak isteyenler Kuran'a bakmalıdırlar. Etle tırnak nasıl ki birbirinden ayrılmaz ise Kuran ve Sünnet öylece birbirinden ayrılmaz.İçinde inmiş olan ayı on bir ayın sultanı yapan, içinde inmiş olduğu günü bin aydan hayırlı yapan Kur'an-ı Kerim içinde, yaşamında ve hayatında olduğu insanı ise insanlar içinde kıymetli yapar, hayırlı yapar. Bir aya, bir güne nur katan, aydınlık veren Kuran insana nur katar aydınlığıyla ışıldatır. Hayıtımıza anlam katar, gönlümüze neşe verir. Dünya ve ahiret mutluluğu kendisinde saklıdır. Hayata hayat katan Kuran'dır. (Kur'an), bütün insanlığa bir açıklamadır" diye konuştu.

'RAMAZAN AYI BİR SINAV'

Ramazan'ın aynı zamanda mağfiret ayı olduğunu ifade eden Küçük, "Ramazan ayı bizler için bir mağfiret bir rahmet ayıdır. Ramazan ayı geldiği zaman içimiz muhabbetle dolmakta, yüzlerimiz gülmekte, yardımlaşma duygularımız kabarmakta ve aramızda olan kırgınlıklar, küsler bitmektedir. Ayrıca bu ayda sabrımız üst seviyelere çıkmakta ve bu ayda oruçlu olduğumuz aklımızda olması sebebiyle kötü söz ve davranışlara gitmemekteyiz. Çünkü Oruç, sadece iştah ve şehveti dizginlemek değildir, ayrıca ağzını ve dilini kötü ve çirkin söz söylemekten korumaktır" diye belirtti. Ramazan Ayı'nın bir anlayış ayı olduğunu da belirten Küçük, "Ramazan ayı anlayış ayıdır. Bu ayda fakirlerin ne durumda olduklarını çok iyi anlamaktayız. Açlığın insana verdiği sıkıntıyı özellikle bu günlerde daha iyi anlamaktayız. Bu anlayışla etrafımızda yoksulluğa düşmüş ve bu sıkıntı ile biçare olmuş kardeşlerimize yardım etmeliyiz" dedi. Ayrıca Sultan Selim Camii, Şehitlik Namazgâh ve İlahiyat Fakültesi Cami'sinde açık alanlarda teravih namazının kıldırılacağını da dile getirdi. İşveren kişilerin yanında çalışanlara karşı Ramazan Ayı boyunca daha hoşgörülü davranması gerektiğinin de ayrıca altını çizdi.

HATİMLE TERAVİH NAMAZI KILDIRACAK CAMİLER

Hatimle teravih namazı kıldıracak camileri ise Küçük şu şekilde sıraladı:

Selbasan Cami / Meram

Kapu Cami / Meram

KoneviCami / Meram

Küçük Kovanağzı Bahçeli Cami / Meram

Hocalar Cami / Meram

Taşköprü Cami / Meram

Yaylapınar Yeşil Cami / Meram

Yüksek İslam Enstitüsü Cami / Meram

Sarı Cami / Selçuklu

Akabe Cami / Selçuklu

AlaaddinCami / Selçuklu

Bilal Habeşi Cami / Selçuklu

Hocacihan Zülfikar Cami / Selçuklu

Karaali Cami / Selçuklu

Nebahat Hilmi Büyükkürekçü Anadolu İ.H.L.Tatbikat Cami / Selçuklu

Otogar Zeki Altındağ Cami / Selçuklu

Selçuklu Merkez Cami / Selçuklu

Sille Erenköy Cami / Selçuklu

Elmas Külleyesi Cami / Selçuklu

Hacı Tahir BüyükkörükçüCami / Selçuklu

Sultan Selim Cami / Karatay

Çeşme Cami / Akören

Uzun Cami / Akşehir

Ceylanlar Çarşı Cami / Akşehir

Ensar Cami / Akşehir

Fatih Cami / Akşehir

Fatih sultan Mehmet Cami / Akşehir

Tahtakale Cami / Akşehir

Altuntaş Mahallesi Merkez Cami / Akşehir

Kuruçay Mahallesi Cami / Akşehir

Gölçayır Mahallesi Cami / Akşehir

Cuma Cami / Beyşehir

Yeni Mahalle Cami / Beyşehir

Sanayi Cami / Beyşehir

Üçpınar Mahallesi Cami / Beyşehir

HZ. Ömer Cami / Bozkır

İmam Hatip Lisesi Tatbikat Cami / Bozkır

Dörtyol Cami / Bozkır

Çarşu Cami / Çumra

Büyük Cami / Çumra

KumbetliCami / Çumra

Santral Cami / Çumra

Fatih Cami / Çeltik

Yunus Emre Cami / Çeltik

Kuz Cami / Doğanhisar

Aydoğdu Cami / Ereğli

Bağdatlı Cami / Ereğli

Çarşı Cami / Ereğli

Ensar Cami / Ereğli

GümüşbahçeCami / Ereğli

İmam Gazali Cami / Ereğli

Karagözler Cami / Ereğli

Menderes Cami / Ereğli

ÜçgözCami / Ereğli

KaraköprüCami / Ereğli

Bilal Habeşi Cami / Ilgın

Lala Mustafa Paşa Cami / Ilgın

Muradiye Cami / Ilgın

Mevlana Cami / Kulu

Merkez Cami / Kulu

Bayır Cami / Seydişehir

Hüdaverdi Cami / Seydişehir

MuallimhaneCami / Seydişehir

Belen Cami / Taşkent

Merkez Cami / Yunak

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim