Teröristlerin inlerini tek tek belirleyen Mehmetçik’in Hakan Operasyonu ile PKK’ya büyük darbe vurdu. İnsanlı Keşif Uçağı da (İKU) ilk kez bu operasyonda kullanıldı.
GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Orgeneral Galip Mendi’nin komutasında 7 bin askerle düzenlenen operasyonlarda PKK’nın ‘Final yılı’ hayali hüsrana dönüştü.

KOMŞUDAKİ GERİLİMİ FIRSAT BİLDİ

Suriye’deki karmaşa ortamını fırsat bilen bölücü terör örgütünün Türkiye’de sözde kurtarılmış bölgeler oluşturma amacı TSK’nın 2012 yılı boyunca sürdürdüğü harekatlarla hüsrana uğradı. Bugün’de yer alan habere göre, operasyonlarda çok sayıda terörist öldürülürken, örgüt yöneticileri de dağ kadrosuna adam bulmakta zorlandı. Terör örgütü, hem yurt dışında hem de yurt içinde yaşadığı moral bozukluğu ile her sene yaptığı gibi kış hazırlıklarına başladı. Irak kuzeyindeki terör kamplarının artık güvensiz hale gelmesi üzerine örgüt, Türkiye içinde sözde kurtarılmış bölgeler oluşturma stratejisi çerçevesinde kışı geçirmek için belirli bazı bölgelerde üslenme hazırlığı yaptı.

İKU İLK KEZ KULLANILDI

Bu konuyla ilgili duyumlar alan Genelkurmay, hemen harekete geçti. Kritik bölgeler İnsansız Hava Aracı (İHA) ile mercek altına alındı. Hakan Operasyonu ile ilk kez kullanılan İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) da hava fotoğrafları ile komandoların işini kolaylaştırdı. Yapılan telsiz dinlemeleriyle de teröristlerin sansasyonel eylem hazırlığında olduğu tespit edildi.

GALİP MENDİ KOMUTA ETTİ

İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin komuta ettiği perasyon, 3 noktada düzenlendi. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç’in de yer aldığı harekata 12 taburdan oluşan bordo bereli ve Jandarma özel harekat (JÖH) timleri katıldı. Tamamı profesyonel askerlerden oluşan birliklerden ilki teröristlerin kış tertiplenmesini bozmak amacıyla Hakkari’nin Kavaklı bölgesine operasyon yaptı. Bu sırada Türkiye’ye geçiş yaptığı tespit edilen teröristleri etkisiz hale getirmek için iki komando bölüğü ile iki korucu timinden oluşan operasyon birliği de Cudi Dağı’nı abluka altına aldı. İki Özel Kuvvet Taburu ve iki komando bölüğünün katılımıyla da Şemdinli çevresinde kesin istihbarat ve şok etkisine dayanan, sonuç odaklı, kısa süreli, uçar birlik harekâtı gerçekleştirildi.

2500 RAKIMDA OPERASYON

Kavaklı bölgesinde düzenlenen Hakan-2 Operasyonu ile bir süredir Hakkari ve Şırnak arasındaki Altındağları-Kavaklı bölgesinde bulunan teröristler hedef alındı. Bu bölgede kışı geçirmek için hazırlıklara başladıkları bilgisi alınan hainlere yönelik geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi. Ortalama 2 bin 500 rakımlı, yüksek sert kayalıklar ve derin vadilerden oluşan 50 kilometre genişliğnde 25 kilometre derinliğnde bir arazide harekat gerçekleştirildi.

PAŞA’DAN KÖYLÜYE ZİYARET

Komandolar, bu geniş alanda tespit edilen teröristlerin yaşam alanlarına yönelik arama-tarama faaliyetleri yürüttü. Operasyon boyunca Hava Kuvvetleri Keşif Uçakları, İnsanlı ve İnsansız Hava araçları ile bölge havadan 24 saat gözetlendi. Görüntü alınan bölgelerde nokta operasyonları düzenleyen bordo bereliler ve JÖH timleri 3 teröristi etkisiz hale getirdi. Çok sayıda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi. Operasyonlar sırasında Mehmetçik, bölge halkının zarar görmemesi için çok hassas davranırken Org. Galip Mendi ve beraberindeki heyet Kavaklı Köyünde yaşayan vatandaşları ziyaret etti.

ŞEHİDİN ADI VERİLDİ

Cudi Dağı bölgesindeki Şehit J. Astsb. Çvş. Mutlu Yıldırım-2 Operasyonu’nda İKU da etkin olarak kullanıldı. 4 Kasım’da Şırnak’ın güneyinde keşif uçuşu yapan İKU bir grup terörist tespit etti. Bölgeye sevk edilen İHA’nın işaretlemesi neticesinde düzenlenen hava harekâtından sonra bölgeye arama tarama yapmak üzere iki JÖH bölüğü gitti. Operasyonda 5 terörist öldürüldü.

14 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Şemdinli Çayının Irak’a geçtiği Basyan Ağzı bölgesindeki teröristlere yönelik operasyona ise iki Özel Kuvvetler Taburu ve iki komando bölüğü katıldı. Komandolar, uçar birlik harekâtıyla Habeşti Yaylası’na indirildi. Birlikler Şemdinli çayının her iki tarafına hâkim tepelere sızdı. Tespit edilen terörist gruplar lazerle işaretlenirken Türk jetleri üzerlerine bomba yağdırdı. Hava harekâtının ardından bölgeye giren birliklerle teröristler arasında çatışma çıktı. Biri sağ olmak üzere toplam 14 terörist etkisiz hale getirildi. Bu operasyonda Uzman Çavuş Seyit Yalçın şehit oldu.

‘FİNAL YILI’ HÜSRAN YILI OLDU

Terör örgütü, “Final Yılı” ilan ettiği 2012 yılı boyunca güvenlik güçlerinin operasyonları sonrası büyük darbe aldı. Askeri kaynaklar, bu başarıda bölge halkının örgüte destek vermemesinin ve güvenlik güçlerine olan güvenin de büyük etkisi olduğuna dikkati çekti. Örgütün bölge halkını kış aylarında da köylerinde kalıp kendilerine destek olmaya zorladığı, fakat halktan büyük tepki gördüğü öğrenildi. Bölge halkının bu tepkisi üzerine teröristlerin yerleşim yerlerinden ve halktan uzakta ve habersiz kış hazırlığı yaptığı bildirildi.

İSTİHBARAT VE TEKNOLOJİYE DAYALI

Gerçekleştirilen üç operasyonun baskın etkisi sağlayacak şekilde birbiri ile eşgüdümlü ve koordineli, istihbarata dayalı, sonuç odaklı, kısa süreli, teknoloji-yoğun ve tamamen profesyonel birliklerin kullanıldığı operasyonlar şeklinde icra edildiği belirtildi. Mehmetçiğin başlangıçta belirlediğ hedeflere tam olarak uluştığı vurgulandı.

ARA VERMEK YOK

Her üç operasyonda da TSK’nın kara unsurları ile Hava Kuvvetleri arasında çok yakın ve etkin bir işbirliği kurulduğu, kara unsurları tarafından titizlikle seçilen hedefler Hava Kuvvetleri tarafından tam isabetle vurulduğu kaydedildi. TSK’nın elindeki tüm teknolojik imkânların kullanıldığı, bölgede her türlü arazi ve hava şartlarına rağmen operasyonların üstün bir gayret ve başarı ile icra edildiği aktarıldı. Mehmetçik’in kış aylarında da operasyonlara devam edeceğinin altı çizildi.
HABER 7
Editör: TE Bilişim