7 Haziran Seçimlerinin ardından hükümetin kurulamaması nedeniyle birçok sektörün ticaret hacminde ciddi daralmalar meydana geldi. İthalata dayalı ticaret yapan firmalar dövizin tavan yapmasıyla hüsrana uğrarken, altın ve otomobil sektörü ölü bir sezon geçirdi. 1 Kasım Erken Genel Seçimleriyle ortaya çıkan tablonun yansımalarıyla ilgili Yenigün'e değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, siyasi istikrarın piyasaların ateşini söndürmeye başladığı görüşünde birleşti.

ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Son yılların en ciddi yükselişini yaşayan altın piyasası, toparlanmak için 1 Kasım Erken Genel Seçimlerini bekliyordu. 7 Haziran Seçimlerinin ardından patlak veren terör olaylarının ardından Doların fırlayarak 110 TL'yi aştığını belirten Sarraf Dadacı Sahibi Mustafa Dadacı, 1 Kasım Seçim sonuçlarının ardından altının ateşinin söndüğünü dile getirdi. Dadacı, "2015 yılı bizim için büyük bir zarara neden oldu. Biz böyle bir artış yaşanacağını tahmin etmiyorduk. 7 Haziran sonrası ortaya çıkan tablo nedeniyle millet düğün yapmaya korktu. Düğün yapan vatandaşlar aldıkları altınların gramlarını düşürdü mesela. Birçok insan düğün için aldığı takıyı geri getirip bozdurdu. 1 Kasım Seçim Sonuçlarını ise merakla ve endişe ile bekliyorduk. 7 Haziran benzeri bir tablonun ortaya çıkmasından korkuyorduk. Ancak hükümetin yeniden tek başına iktidara gelmesi piyasalara olumlu yansıdı. Seçim öncesi gram altının fiyatı 108 TL'ydi. Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından fiyat 102 TL'ye geriledi" diyerek ilerleyen günlerde altın fiyatlarının kademeli olarak düşüş yaşayabileceğini söyledi.

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTEN UMUTLUYUZ

7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından yaşanan gelişmeler sonrası dövizin hızla yükselmesiyle birlikte vatandaşların araç almaya çekindiğini söyleyen Veysel Acar Auto Sahibi Veysel Acar, "Araç satışlarında 7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl bahar ve yaz aylarında yüzümüzü güldüren satışlar gerçekleştirdik. Ancak seçimlerin ardından ortaya çıkan istikrarsız tablo, en çok 2. El oto piyasasını vurdu. Özellikle 2010 model ve üzeri araç satışlarımızda büyük bir durgunluk var. 20 Bin TL'nin üzerinde fiyatlandırılan araçlarda müşterileriler kredi çekmeyi tercih ediyordu. Ancak dövizin yükselmesiyle araç sahibi olmak isteyenler ve aracını yenilemek isteyenler bankaya borçlanmak istemiyordu. Şuan itibariyle araç almak için 1 Kasım'ı beleyen müşterileri göremedik. Belki seçimin üzerinden kısa bir süre geçtiği için bu durum böyledir" diyerek ilerleyen günlerde satışların artmasını beklediklerini sözlerine ekledi. 

2. EL OTOYA HENÜZ YANSIMADI

7 Haziran Seçimlerinin ardından Konya ve İstanbul'un 2. el oto piyasasında en çok artış gösteren iller olduğunun altını çizen Şenol Oto Sahibi Şenol Kaya, "7 Haziran Seçimlerinin ardından satışlarda büyük oranda azalma oldu. Millet yaşanan belirsizlik nedeniyle önünü göremiyordu. Özellikle araç almak için kredi çekmeyi düşünen vatandaşlar, faizlerin yükselmesiyle araç almaktan vazgeçti. Bayramdan bu yana ise sabit bir seyir izleyen bir durgunluk mevcut. 1 Kasım Erken Genel Seçimlerinin bu durgunluğu dağıtacağını düşünüyorduk. Ancak şuan itibariyle piyasada bir kıpırdanma olduğunu söylemek zor. Belki vatandaşlar piyasaların biraz daha oturmasını, döviz ve altının biraz daha düşmesini bekliyorlardır" diyerek seçimlerin ardından 2. El oto piyasasının yeniden normale dönmesini beklediklerini ifade etti.

BEYAZ EŞYADA EYLÜL FİYATLARI GEÇERLİ

1 Kasım Erken Genel Seçimleri sonuçlarının beyaz eşya sektörüne yansımaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Arçelik Bayii Kolat Pazarlama A.Ş Satış Şefi İdris Çetin, ürünlerde Eylül ayı fiyatlarının geçerli olduğunu ve yılbaşına kadar da herhangi bir değişiklik yaşanmasını beklemediklerini söyledi. Çetin, "7 Haziran Seçimlerinin ardından beyaz eşya sektöründe fiyatlar arttı. Fiyat artışına rağmen düğün sezonunun da etkisiyle Temmuz ve Ağustos aylarında büyük bir satış grafiği yakaladık. Ancak Eylül ayından itibaren sektörde bir durgunluk yaşandı. Ekim ayından itibaren ise satışlar durma noktasına geldi. Vatandaşların bir kısmı beyaz eşya almak için 1 Kasım Seçimlerini bekledi. Seçim sonuçlarının ardından dövizde yaşanan düşüş fiyatları etkilemedi. Biz yılbaşına kadar fiyatların sabit kalacağını düşünüyoruz" diyerek seçim sonuçlarının genel itibariyle piyasalara olumlu bir yansımasının olduğunu belirtti.

EMLAK VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE HAREKETLİLİK

Hükümetin yeniden tek başına iktidara gelmesinin emlak ve inşaat sektörüne olumlu yansıdığını ifade eden Saha Yapı'dan Halil Aytemir, 2015 yılında sektörün büyük bir gerileme süreci yaşadığını aktardı. Aytemir, "İnşaat ve emlak piyasasındaki sıkıntı 7 Haziran Seçimlerinin öncesine dayanıyor. Seçimlerin ardından ortaya çıkan siyasi belirsizlik ise işleri iyice bozdu. Metrekaresi 30 bir TL'den satılan arsalar 25 bin TL'ye geriledi. 2015 yılında inşaat projelerine kalkışan firmalar önlerini göremediği için gayrimenkulleri kar etmeden elden çıkardılar. Tarlalar yine bu dönemde büyük değer kaybetti. 1 Kasım Erken Genel Seçimlerinin ardından piyasada kısmi bir toparlanma oldu. Yatırımcılar yeniden kendilerine güven duymaya başladı. Kış döneminde firmalar arazi tahsisi yaptıkları için 2016 yılının Mart ayına kadar ciddi bir hareketlenme olacağını söyleyemeyiz. İşler yazın inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte kendini gösterecek" diyerek konut fiyatlarında artış olduğunu söyledi.

DOLAR DÜŞÜNCE MATBAA MALİYETİ DE DÜŞTÜ

1 Kasım Erken Genel Seçimleri sonuçları reklam ve baskı sektörüne olumlu yansıdı. Sonuçların sektöre yansımaları hakkında bilgi veren Çetinkaya Ofset Sahibi Yasin Çetinkaya, "7 Haziran Seçimlerinin ardından piyasaların genelinde büyük bir durgunluk hâkimdi. Biz işlerimizin en yoğun dönemi olarak adlandırdığımız seçim dönemlerinde bile istediğimiz verimi elde edemedik. Herkes 1 Kasım Seçimlerini bekliyordu. Seçimlerin ardından AK Parti'nin yeniden tek başına gelmesi piyasaları rahatlattı. Şuan sonuçların baskı işlerimize tam olarak yansıdığını söyleyemeyiz. Ancak kâğıt ve baskı işlerinde kullanmış olduğumuz diğer malzemelerin fiyatlarında önemli bir düşüş oldu. Baskı sektöründe kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu ithal ürünler ve dövizle satın alınıyor" diyerek Dolar'ın düşüşe geçmesiyle birlikte maliyetin azaldığını ifade etti.

1 AY İÇERİSİNDE DAHA İYİ OLACAK

1 Kasım Seçimlerinin ardından piyasalarda normalleşme sürecinin başladığını dile getiren Kaan Jant-Lastik Sahibi Uğursal Yıldırım, "1 Kasım Seçimleri öncesi piyasada bir kriz havası vardı. Bu bizim sektörümüze de yansıdı. Sonuçta satmış olduğumuz ürünler dış pazardan dövizle gelen ürünler. Doların yüksek seyri lastik ve jant fiyatlarına da yansıyordu. Bu nedenle vatandaşlar 1 Kasım sonrasını beklemeyi tercih ettiler. Hükümetin yeniden tek başına iktidara gelmesi tüm sektör temsilcilerine rahat bir nefes aldırdı. Şuan bizim yapmış olduğumuz satışlardı kısmi bir artış söz konusu. Yani beklediğimiz satış grafiğine ulaşabilmemiz için 1 aylık bir sürenin geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu şekilde sağlıklı bir değerlendirme yapmak mümkün olacaktır" diyerek satışların döviz fiyatlarındaki iniş çıkışlarla doğru orantılı olduğunu dile getirdi.

SEYFULLAH POLAT

Editör: TE Bilişim