Havaların iyice ısınması ile fide satışlarında da artış meydana geldi. Bahçesi olan vatandaşlar hatta evlerinde balkonlarında fide yetiştirenler için Yenigün Gazetesi olarak Kadınlar Pazarı'nı ziyaret ederek fide satışları ve fide bakımı ile ilgili satıcılardan bilgi aldık.

'CAN SUYU KÂFİ'

Kadınlar Pazarı'nın içinde fide satışı yapan Hatice Derya, "İnsanımız doğal sebze ve meyveye artık daha çok önem gösteriyor. Havaların da iyice ısınması ile fide satışlarında gözle görülür bir artış oldu. Eskiden bahçesi olanlar çok sık gelirdi. Şimdi apartman bahçelerinde hatta evlerin balkonlarında fide yetiştirenler var" diye konuştu. Fide ekimi ile ilgili de bilgi veren Derya, "İnsanlara basit geliyor. Bilinçsizce ekim yapıyorlar. Sonra gelip bizim fideler kurudu diyorlar. Ekim işi ciddi bir iştir. Akşam serinliğinde yapılması gereken bir iştir. Öğlen ya da sabah bu işlemi yaparsanız fide kökü ne kadar çok su verseniz de kurur. Kökün toprağa iyi tutunması gerekiyor. Akşamüstü ekim işini yaptıktan sonra bolca su vereceksiniz. Biz bu suya can suyu deriz. Can suyunu bolca vereceksin. Sonraki 2 ila 3 gün su vermeyeceksin ki kök toprağı sahiplensin. Sulama işlerini ise akşam serinliğinde yaparsanız hiçbir olumsuzlukla karşılaşmazsınız" ifadelerini kullandı.

FİDE ARTIK BİR HOBİ

Kadınlar Pazarı'nın dışında fidelerini satan Elmas Güleryüz de fide almaya gelenlerin çoğunun bunu bir eğlence olarak gördüğünü belirtirken, "Düşünün. Nasıl yetiştiğini görüyorsunuz, emek veriyorsunuz, suyunu veriyorsunuz, ilacını atıyorsunuz. Sonunda elde ettiğiniz ürün sizin emeğinizle ortaya çıkıyor. Onu dalından koparmak sofraya getirmek insana mutluluk veriyor. Fideleri yetiştirmek insana bir eğlence gibi geliyor. Derdini tasasını onunla ilgilenirken bir kenara bırakıyor. İnsanın kendi yetiştirip emek verdiği gibi başka hiçbir şey böyle tat ve lezzet veremez" dedi. Hormon kullanımının gün geçtikçe daha da arttığını bunun da insanların doğal ürünlere yani kendi yetiştirdikleri ürünlere yönelttiğini söyleyen Güleryüz, "Pazara gidiyorsun her şey hormonlu çıkıyor. Dolaba koyduğun domates biberler ertesi gün kart hale geliyor. Bu da insanları kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveye yöneltiyor. Biz burada çoğunlukla biber, domates ve salatalık fideleri satıyoruz. Bazen eski müşterilerimiz denk geliyor. Sanki daha önce hiç domates salatalık yememişiz diyorlar. Bu bizi mutlu ediyor. Kimsenin sağlığı ile oynamadan insanlara hizmet veriyoruz. Gün geçtikçe sebze fidelerine olan ilgi artıyor" dedi.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim