Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “ 146 bin 850 dekar araziyi sulayacağız. Konya'ya 100 milyon metreküp ilave içme suyu temin edeceğiz. 28 tane meskun mahalleyi taşkınlardan koruyacağız” dedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Taşkent'e bağlı Afşar beldesindeki Afşar Barajı ve Afşar – Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın temel atma törenine katıldı.
Bakan Eroğlu, Konya'nın bir hizmetkarı ve fahri hemşerisi olarak temel atma töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Bu törenle 2 tesisin temelini atacaklarını ifade eden Eroğlu, Bakanlık olarak Türkiye'ye çok büyük hizmetleri yaptıklarını, muhalefetin hayalini dahi edemediği projeleri hayata geçirdiklerini dile getirdi. Eroğlu, ''Bizden önceki koalisyon hükümeti döneminde 3,5 yılda DSİ Genel Müdürlüğü'nde sadece 9 tesisin açılışı yapılmıştı. Şu anda biz sadece DSİ'de 3 yılda 300 tane tesisin açılışını yapıyoruz'' dedi.
 
KONYA, BALIYLA DA MEŞHUR OLACAK
Türkiye'de büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını, bu çalışmanın yıl sonunda biteceğini anlatan Eroğlu, 24 milyon dekarlık alanda çalışmaların bu yıl sonu itibariyle tamamlanmış olacağını, neredeyse bir ülke yüzölçümüne yakın alanda ağaçlandırma yapmış ve bozuk ormanları ıslah etmiş olacaklarını bildirdi. Konya'ya 1 milyar 600 milyon liralık yatırım yağmuru ile geldiklerini dile getiren Eroğlu, ''Konya'ya 84 tane müjdeyle geldik. 146 bin 850 dekar araziyi sulayacağız. Konya'ya 100 milyon metreküp ilave içme suyu temin edeceğiz. 28 tane meskun mahalleyi taşkınlardan koruyacağız. 149 bin 500 dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapacağız. 2 tane bal ormanı kuracağız. Artık Konya'nın organik balı dünya çapında meşhur olacak. 2013 yılında 16 yere otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuracağız. Konya, Konya olalı böyle bir yatırım görmemiştir'' diye konuştu.
 
BÜYÜK HAYALLER PEŞİNDEYİZ
Temel atma törenine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, çocukluğunda büyüklerinin küçücük arıklarla su götürebilmek ve bahçelerini sulayabilmek için uzun gece nöbetleri tuttuğunu belirterek, ''Şimdi öylesine büyük hayaller, büyük idealler peşindeyiz ki küçük arıklar değil, küçük göletler değil, büyük barajlar değil, sadece KOP Projesi'nde olduğu gibi büyük ovaları sulayacak devasa projelerin peşindeyiz'' diye konuştu.
Bu yatırımın stratejik önemini anlatarak, Anadolu'ya küçük Asya denildiğini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Anadolu kalkınırsa 'Asya'nın, Doğu'nun, makus talihi yıkıldı' demektir. Konya küçük bir Anadolu'dur. Anadolu'nun bütün hususiyetleri Konya'da vardır. Konya Ovası ve çevresi omurga olarak, zihniyet olarak, halk olarak diri ve sağlamsa, Anadolu da kendini güçlü hisseder. 100 yıldır ovaya ulaşmayı bekleyen suların hayali, Elhamdülillah bugün gerçekleşiyor. Her şeyden önce bu önemli, her şeyden önce bu büyük resmi görmek önemli. Başta sayın Başbakanımız olmak üzere bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.''
 
BİZİM VAZİFEMİZ, BU ONURU, BU MİLLETE YAŞATMAK

Meclis'te yaptığı konuşmadaki ''Bizim için haya, edep ve bu edebin dayandığı manevi zenginlik esastır'' sözlerini hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: ''Hiçbir kısır siyasi hesap bizi, muhalefetin benimsediği o seviyesiz noktaya getirmeyecek. Büyük hesabı olanlar derin ahlak ile hareket ederler. Biz o ahlakın bu suya bereket getirmesi için yolda, Hz. Hadimi hazretleri ile birlikte bu barajın, bu tünelin anılmasını arzu ettik. İnşallah Konya Ovası bereketlendikçe, Konya Ovası Toroslar'dan akan bu suyla bereketlendikçe, Hz. Hadimi'nin selamını getiren bu suyla hareketlendiğinde, Türkiye de güçlenecek, bütün ideallerimizin hayata geçirilmesinde büyük mesafe almış olacağız.''
Konuşmaların ardından Davutoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, butona basarak, Afşar Barajı ve Afşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı'nın temeline ilk harcı attı.
AA
Editör: TE Bilişim