3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi'nde organ bağışını toplumda yaygınlaştırmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Hastaneye gelen vatandaşlar bu konuda bilgilendiriliyor ve bağış yapmak isteyenlerin kaydı alınıyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Şakir Tavlı: "3-9 Kasım organ bağışı haftası dolayısıyla bir stant oluşturduk. Amacımız organ yetmezliği olan hastalara dikkat çekmek. Organ yetmezliği olan hastalara organ temini büyük sorun. Özellikle kadavradan organ nakillerinde ciddi sorunlarımız var. Yaptığımız organ nakillerinin sadece yüzde yirmisini kadavradan temin edebiliyoruz. Canlıdan nakillerde artış olmakla birlikte kadavradan nakillerde artış sağlayamıyoruz" dedi.

Hafta dolaysıyla oluşturdukları stantta bağış yapmak isteyenlerin kayıtlarını aldıklarını söyleyen Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu vatandaşların ilgisi için teşekkür etti. Organ bağışının yetersiz olduğuna dikkat çeken Erikoğlu, kadavra bağışının çok önemli olduğunu vurguladı.

ORGAN NAKLİ HAFTASINDA EŞİNİN BÖBREĞİ İLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Böbrek yetmezliği olan ve bir buçuk yıldır diyalize bağlı olan Ayşegül Önal'a eşi Mustafa Önal 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftasında böbreğini bağışladı ve eşinin sağlığına kavuşmasına vesile oldu. Prof. Dr. Süleyman Şakir Tavlı: "İkisinin de genel durumları iyi. Böbreği alma işlemini laparoskopik  (kapalı) yöntemle gerçekleştirdik. Son 40 vakada bu yöntemi uyguluyoruz. Vericide en az travmayı oluşturuyoruz. Ameliyattan hemen sonra ilk gün ayağa kalkabiliyor. Kısa sürede hastayı taburcu ediyoruz. Bu yöntem sayesinde hastalarımız çok rahat ettiklerini söylüyorlar hastalarımızın şu andaki durumundan da bunu görebiliyoruz" diye konuştu. 

Böbrek nakli olan Ayşegül Önal ve bağışı yapan eşi Mustafa Önal sağlık durumlarının çok iyi olduğunu belirtti ve herkesin organ bağışı yapmasını istedi.

ORGAN NAKLİ MERKEZİMİZ ÜST SEVİYEDE HİZMET SUNMAKTA

Hafta dolayısıyla Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirici, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Mustafa Parlayıcı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezini ziyaret etti.

Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin: "Organ nakli merkezimiz Türkiye standartlarındaki başarı oranıyla üst seviyede hizmet sunmaktadır. Diğer illerde gerçekleşen organ nakli hastalarının takibi de sorunsuz bir şekilde merkezimizde yapılmaktadır. Son derece profesyonel, kendini bu işe adamış, alanında isim yapmış kadromuzla aralıksız çalışarak, halkımıza hizmet veriyoruz"  ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim