Konya'da, devleti milyonlarca lira zarara soktukları iddiasıyla Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonda yakalanan ve aralarında holdingin patronu Nusret Argun'un da bulunduğu 234 sanıklı dava karara bağlandı

Holding patronu Nusret Argun 180 yıl 4 ay 15 gün, Selçuk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ise 5 yıl hapse mahkum oldu. 115 sanık 1 yıldan 42 yıla kadar hapse çarptırılırken, 117 sanık ise beraat etti.
Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaklaşık 5 yıldır, 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, üye olmak, rüşvet, yağma, ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından yargılanan sanıklar karar duruşmasına çıktı.
Tutuklu sanıklar holding patronu Nusret Argun ile diğer tutuklu sanıklar İlker Turdan, Hayri Yıldıray Kocamaz, Hüseyin Taşdöğen ve Mustafa Mete ile bazı tutuksuz sanıklar duruşmada hazır bulundu. Argun, mahkemedeki savunmalarında tezgah kurulduğunu ileri sürüp, iddiaların hepsinin hikaye olduğunu savundu. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi. Nusret Argun, karar öncesi reddi hakimde bulunurken, mahkeme ise, Argun'un bu talebini davayı uzatmak olarak değerlendirip reddetti. Ardından da Argun'un avukatı mahkemenin verdiği reddi hakim talebinin reddine itiraz etti. Bu talep de reddedildi. Daha sonra mahkeme başkanı kararı okudu. Argun'a toplam 180 yıl 4 ay hapis cezası verilirken, Argun ile birlikte yargılanan tutuksuz sanık Selçuk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ise 5 yıl hapse çarptırıldı. 115 sanık 1 yıl ile 42 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edilirken, 117 sanık ise beraat etti.
Tutuklu sanıklardan Hayri Yıldıray Kocamaz, Hüseyin Taşdöğen ve Mustafa Mete'nin tahliyesi kararlaştırılırken, Nusret Argun ile avukatı İlker Turdan'ın ise tutukluluğunun devamı karara bağlandı.
DAVANIN SEYRİ
2008'de polisin Konya ve 7 ilde eş zamanlı düzenlediği operasyonlarda yakalanan 234 zanlıdan 45'i tutuklandı. Haklarında; 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet verme, nitelikli yağma, ticari veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeleri açıklama, edimin ifasına fesat karıştırma, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, örgüte üye olma ve bilerek yardım etmekle' iddialarıyla dava açılan sanıklardan 40'ı tahliye edildi. Duruşmalarda hakkındaki suçlamaların tamamını reddeden Okyanus Taahhüt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, örgüt kurmadığını ve işine aşık bir işadamı olduğunu ifade etmişti. Kolluk kuvvetlerinin kendisini uzun süre usulsüz bir şekilde izlediğini ileri süren Argun, Türkiye'nin en gözde şirketlerinin sahibi olduğunu hatırlatmıştı. Energaz şirketinin de bunlardan biri olduğuna işaret eden Argun, savunmalarında şunları söylemişti: "Doğalgaz dağıtım işinden turizm ve inşaata kadar geniş bir alanda faaliyetlerim var. Konya'daki beş yıldızlı iki otelden biri ve doğalgaz dağıtım şirketi Energaz bizim grubun. Ama ne başıma geldiyse Energaz'dan dolayı geldi. Beş yılda tahakkuk eden ciromun miktarı 220 milyon TL. Dosya kapsamında kamunun 350 milyon TL zarara uğratıldığı ifade ediliyor. Bu çok anlamsız bir iddiadır. Zarar yok. Söz konusu 96 ihalenin toplam bedeli 90 milyon TL'dir. Bu rakamın yüzde 90-95' i maliyetlerdir. 350 milyon TL zarar mümkün değildir."
İHA
 

Editör: TE Bilişim