2017-2018 eğitim-öğretim yılı 18 Eylül itibariyle tüm öğrenciler için başlayacak. Öğrencilerin güvenliğini sağlama noktasında ise yeni uygulamalara gidildi.  Bu yıl Güvenli Okul Projesi kapsamında başta uyuşturucu olmak üzere tüm zararlı alışkanlıklardan çocukları uzak tutmak için çalışmalar tüm hızıyla başlatıldı.  Yeni öğretim yılında çocukları sokağın risklerinden uzak tutmak, okul çevresinde güvenliği sağlamak için bu yıl ilk defa "Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi" uygulaması getirildi. Kolluk kuvvetleri personelinden ‘Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi’ görevlendirilecek. Her okulda bulunacak koordinasyon görevlisi, okul yöneticileri ile irtibatlı olacak. Koordinasyon görevlilerince yapılan değerlendirmeler sonucunda, okul ve çevresindeki risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerekli önlemler Çocuk Şube Müdürlükleri koordinesinde alınacak. 

Diğer yandan Konya'da derslik açığının 2019'a kadar tamamlanması bekleniyor. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında ise farkındalık çalışmaları yapılacak. 

Vali Yakup Canbolat ile okullardaki güvenlik önlemlerini, şehir güvenliğini ve OHAL'i konuştuk.  "Öğrencilerin güvenli noktasında gerekli tedbirleri aldık" diyen Vali Yakup Canbolat, risk faktörüne göre okullardaki güvenlik önlemlerinin artırılacağını belirtti. 

Vali Canbolat, huzur şehri Konya'da huzuru sağlama noktasında çalıştıklarını söyledi. 

DERSLİK AÇIĞI 2019'A KADAR TAMAMLANACAK 

"Yeni eğitim-öğretim yılı öncelikle şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum" diyerek sözlerine başlayan Vali Yakup Canbolat, "Bu yıl geçtiğimiz senelerde yaşanan sorunların tekrarlanmaması konusunda hassasiyetlerimiz var. Geçtiğimiz hafta hazırlık eğitimi anlamında bazı öğrencilerimiz okula başlamıştı. Bugün itibariyle tüm öğrencilerimiz ders başı yapacak. Konya ciddi öğrenci potansiyeli olan bir şehir. Yaklaşık 460 bin öğrencimiz bulunuyor. Dolayısıyla öğrencilerimiz için yapılacak çalışmaların fiziki altyapısının iyi şekilde yapılması gerekiyor. Özellikle yeni yıl eğitim hedefleri arasında tekli eğitime geçme konusunda bir açıklama yapılmıştı. Bu hususta Büyükşehir Belediyesi ve merkez belediye başkanlarımız ile toplantı gerçekleştirdik. İlimizde yaklaşık 2 bin, kırsalda ise bin 200’e yakın derslik açığımız var. Derslik açığımızı 2019'a kadar tamamlayabilmek için belediyeler ve vatandaş işbirliği içerisinde sorunun çözümü için toplantı yaptık. Önümüzdeki günlerde de toplantıda aldığımız kararları şekillendireceğiz" ifadelerini kullandı. 

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE FARKINDALIK ÇALIŞMASI 

Güvenlik Okul Projesi hakkında da bilgi veren Vali Canbolat, şunları kaydetti: "Yeni eğitim yılına farkındalık oluşturmak için İçişleri Bakanlığımızın başlattığı özellikle güvenli okul projelerinin oluşturulması ve uyuşturucuyla mücadele başlığında İçişleri Bakanımızın video konferansı ile katıldığı bir toplantı yapıldı. Okullar açılırken alınacak tedbirler hakkında konuştuk. Eğitim ile ilgili gerekli bazı kararları aldık. Bu çalışmaları değerlendirecek olursak öncelikle uyuşturucu ile ilgili ciddi tedbirler alarak farkındalık çalışması yapılacak. Okul güvenlik kamera sisteminin şehir güvenlik kamera sistemi ile entegre edilme kararı alındı. Ardından eşkali tanınmayan kişilerin okul çevresinden uzaklaştırılması konusunda görüş bildirdik. Öğrenci olmayan, öğrenci ile akraba olmayan kişileri okul kenarlarından göndereceğiz. Daha önce Kabahatler Kanunu çerçevesinde uygulamalar yapılmıştı. Bu yıl Bakanlığımızın talimatıyla bu kanunu da uygulayacağız. Servis konusunda da bazı kararlar alındı. Bu doğrultuda servis araçlarının trafiğe uygun olması ve güvenliği konusunda konuşmalarımız gerçekleşti. Servis araçlarıyla ilgili diyalog ortamı oluşturarak, toplantılar yapma kararı alındı. Uyuşturucu ile mücadele konusunda ise bu yıl önemli farkındalık çalışmalarımız olacak. Eğitim ve seminerlerle kötü alışkanlarla ilgili eğitimler verilecek. Dün itibariyle de OHAL kapsamında uyuşturucu ile mücadelede okulların yanındaki meczup binaların yıkılma kararı alındı.  Belediyelerimize kararı ilettik. OHAL bizim hızlı adım atmamız konusunda yardımcı oluyor. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında diğer çalışmamızda aile işbirliği ile olacak. Okul idareleri tarafından öğrenci velilerine uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıklarla ilgili nelere dikkat etmeleri konusunda bir mektup gönderecek. Uyuşturucu ve güvenlik alanında risk anlamında 3’lü sistem uygulayacağız. 1. riskli, 2. riskli ve 3. riskli okul kategorileri oluşturacak. Okulların risk durumlarına göre haftalık veya aylık toplantılar yapılacak. Güvenlik işbirliği konusunda biz takipçi durumdayız. Çocuklarımızın sağlıklı büyümeleri adına tüm vazifemizi yapacağız."

EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR OKULDA DEVAM EDER 

Vali Canbolat, velilere de seslenerek, "Eğitim ailede başlar, okulda devam eder" dedi.  Sokağın çocukların üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması gerektiğini ifade eden Vali Canbolat, "Keza sosyal medyanın da iyi yanları kadar çocuklarımız üzerinde negatif etkileri var. Bu anlamda internet kafeler ile ilgili yeni çalışmalarımız olacak. Eskisi gibi çocuklarımız internet kafelere gitmiyorlar. Fakat kafelerdeki denetimlerimiz devam edecek. İşin 3’lü saç ayağını doğru kurmamız gerekiyor. Veli-okul ve sokak. Bu işbirliği doğru kurulursa doğru insanı yetiştirip, sorunlarımızı en aza indirebiliriz. İyi nesil sorumlulukla yetişir. Veliler çocuğumu okula gönderdim, işimi bitirdim dememeli. Ülkemizin geleceği ve güvenliği bu şekilde sağlanabilir. Okul zamanı ve sonrasında eğitici kollarla çocuklar iyi bir şekilde vakitlerini değerlendirerek, sokağın tehlikelerine karşı önlem alınabilir. Çocuk okula karşı aidiyet duygusu hissetmeli, okulunu benimsemeli. Bu konuda bahsettiğimiz sistemin doğru bir şekilde yürütülebilmesi gerekiyor" dedi. 

OKULLARA GÜVENLİK KOORDİNASYON GÖREVLİSİ

Vali Canbolat, "Biz tüm okullarımızda güvenlik koordinasyon görevlisi atayacağız. Arkadaşlarımız sivil olarak görev alacaklar. Onun dışında mobil ekipler kuracağız. Parklarda yapmış olduğumuz uygulama gibi yine belediye zabıtaları ile de işbirliği yaparak mobil okul güvenlik timleri oluşturacağız. Bu çalışma ilk defa bu yıl yürürlüğe girecek. Güvenlik koordinasyon görevlileri okullarımızda ne olduğuna dair bizlere bilgiler verecekler. Son olarak okullarımızın güvenlik hizmeti satın almasını istiyoruz. Özellikle 1. riskli okullarımız için bu hizmet uygulanmalı. Toplum yararına çalışma alanında önümüzdeki günlerde bu konu daha şekilleneceğini söyleyebilirim. Okullarımızın ve sokaklarımızın güvenliği adına çalışmalarımız sürecek" diye konuştu. 

KONYA'NIN HUZURUNU BOZMAYA KİMSENİN HAKKI YOK

Huzur şehri olarak anılan Konya’da suç işleme oranlarının abartıldığı kadar olmadığına da vurgu yapan Canbolat, Suriyelilerle ilgili asılsız iddialara da cevap verdi. Vali Canbolat, "İnsan doğası gereği suç işlemeye eylemi vardır.  Ancak istatistiklere baktığımızda şehrimizin diğer illere göre suç oranlarının düşük olduğunu söyleyebiliriz. Suçların niteliklerine de bakarsak işlenen suçlarda terör ve siyasi nitelikli suç oranı çok düşük. Huzur şehri unvanımız son derece doğru. Buradan şunu da belirtmek istiyorum. Sosyal medya ve bazı platformlarda Suriyelilerin çok fazla suça karıştığı belirtilse de bu doğru bir bilgi değil. Suriyelilerin DAEŞ  vb suç örgütlerine üye oldukları, kargaşa çıkardıkları gibi algı son derece yanlış. Eksik veya doğru olmayan bilgiler toplumu harekete geçiriyor. Örneğin Suriyelilerin transferleri ile ilgili yanlış bilgiler dolaştığını da belirtmeliyim. Yurttan çıkarma veya herhangi bir zorlama işlemi yok. Yurtlarımızı eğitime açmak için hazırlamak zorundayız. Yurtta barındırma gibi bir durumda söz konusu olamaz. Suriyelileri otele getiren, 3 öğün yemeğini verdikten sonra para yardımı, yol yardımı yapan yine biziz. Konya ile Suriyeliler arasında bir sorun olmadığı zaten açık. Konya bu olara ensar-muhacir gözüyle bakarak mültecilere sahip çıkmıştır. Dolayısıyla vatandaşlarımız sosyal medyada dolaşan her türlü bilgiye itibar etmesin. Asılsız iddialarla toplumsal infial oluşturmaya çalışanlara karşı da gerekli hukuki süreci başlatıyoruz. Çünkü huzur şehri Konya'nın huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu. 

OHAL FETÖ/PDY SORUŞTURMASI İÇİN GETİRİLDİ 

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından uygulamaya geçen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları hakkında ise Vali Canbolat, vatandaşların yaşamlarını olumsuz etkileyecek hiçbir uygulama içinde olmadıklarını, OHAL'in sadece FETÖ/PDY soruşturmalarını hızlandırmaya yönelik bir uygulama olduğunu hatırlattı. "OHAL’i şehrimizde yaşatmamak için elimizden geleni yapıyoruz" diyen Vali Canbolat, "Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı üzere bu uygulama darbe girişimi ve FETÖ/PDY davaları için getirtildi. Onun dışında bir vatandaşın işine engel olacak, kişisel özgürlüklerini kısıtlayacak tek bir tane uygulama yok. Toplantı ve gösterileri izine tabi getirdik. Onun dışında bir çalışmamız olmadı. Hızlılık esas alınma açısından OHAL’i faydalı buluyorum. Şunu da belirteyim Konya FETÖ soruşturması konusunda en etkin illerden birisi. Büyük soruşturmalar yaşanmasına karşın vatandaşlarımızın etkilenmemesi konusunda hassasiyetimiz hep yüksekti. Türkiye’de ilk defa örgüt şeması burada oluşturulup, harekete geçildi. Örgüt ile bağlantısı olmayan masum vatandaşların OHAL’den etkilenmesi mümkün değil. Dün itibariyle de FETÖ davaları başladı. Yakından takip ediyoruz. Mahkemelerimiz gerekli kararları verecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

UFUK KENDİRCİ   

Editör: TE Bilişim