İlki 16 Temmuz 2016’da Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, KOTEV Vakfı girişimi, Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin projesi uyarınca kutlanan törenler, yapılan bilimsel toplantılar, ülke genelinde bilim, sanat, kültür çevrelerince ilgi ile karşılanmış, Anadolu Selçukluları tarihi birimine yeni, önemli katkılar yapmıştı. 

      17 eylül cumartesi günü gerçekleştirilecek törenler konusunda Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in talimatları doğrultusunda yoğun hazırlıklar tamamlanmak üzere. 

      Konya’nın tanınırlığı açısından ülke içinde ve dışında kamuoylarının dikkatini çekecek törenler, Selçuk Üniversitesi’nde düzenlenecek sempozyumla başlayacak; Alaeddin Tepesi Sultanlar Kümbetinde, indirilmekte olan 841 hatimin duası ile devam edecek; 16 eylülü 17 eylüle bağlayan gece Bağırsak Boğazı’nda, savaş alanında geçirilecek; gün ağarırken kılınacak sabah namazından sonra “Zafer Yürüyüşü” yapılacak.

      Anadolu’yu “Vatan Türkiye” yapan Miryakefalon Zaferi’nin 841. yılı kutlama projesinin hazırlayıcısı Konya Kültür ve Turizm Derneği’nin başkanı Seyit Küçükbezirci şunları söyledi: “Konya Bağırsak Boğazı’nda 1176 yılında cereyan eden Miryakefalon Savaşı, Haçlı Dünyası’nın, Türkleri Anadolu’dan atma girişimlerinin sonu olmuştur; bu savaştan sonra Anadolu dünyada “Türkiye” olarak anılmaya başlamıştır.

      Birinci Haçlı Seferini bozguna uğratan I. Kılıç Arslan, 2. Haçlı Seferi’ni ezen Sultan Mesut’un, 3. Haçlı Seferi’ni göğüsleyen 2. Kılıç Arslan: yani “Dede - Baba - Oğul” Türkiye’nin kurtarıcı ve kurucularıdır. Birbirini izleyen yüzbinlerce Haçlı’nın katıldığı seferde Türklerin karşısında saf tutan Papa 2. Urben; Fransa Kralı 7. Louis; Alman İmparatoru 3. Konrad; İngiltere Kralı Arslan Yürekli Richard; Fransa Kralı 2. Philip; Alman İmparatoru Frederika Barbarossa da Anadolu’da Türk varlığını kabul etmiştir.

      Alaeddin’de yatan 9 Selçuklu Sultanına, özellikle de baba Sultan Mesut’a, oğlu 2. Kılıç Arslan’a ödenmesi mümkün olmayan minnet ve şükran borçluyuz.”      

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim