Selçuklu Kocatepe Fatih Camii'nin minaresi iki GSM operatörü tarafından baz istasyonuna dönüştürüldü. Vatandaşlar minarenin bu tür amaçlarla kullanılmasına sert tepki gösterirken, minarenin kim tarafından kiraya verildiği ise tartışıyor.  Baz istasyonlarının yerleşim yerleri içerisinde olması da sağlık açısından tehdit

 

GSM teknolojilerinin her geçen gün yayıldığı çağımızda, baz istasyonları da her sokak ve caddeye girdi. Evlerin bahçeleri, işyerleri, sokaklarla sınırlı kalmayan baz istasyonları şimdilerde minarelere bile yerleştirildi. Bunun bir örneği de Konya'da yaşandı. Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Kocatepe Fatih Camii'nin minaresi, işlevinin dışında adeta GSM operatörlerin yeri oldu. Minarenin iki şerefesi de iki farklı GSM operatörü tarafından kullanılıyor. Vatandaşlar minarenin bu tür amaçlarla kullanılmasına sert tepki gösterirken, minarenin kim tarafından kiraya verildiği ise tartışıyor.  Tepkilere rağmen minare ise anten ve kablolarla donatılmış, altında da büyük cihazların olduğu bir baz istasyonu haline tamamen dönüşmüş bile. Dinimiz ve kültürümüzde büyük önem arz eden minarenin bu amaçla kullanılmasına sert tepkiler geliyor.

CEMAATTEN SERT TEPKİ

Tepkilerini gazetemize bildiren mahalle sakinleri ve cami cemaati, "Burası çok önemli camilerden bir tanesi. Cemaati de oldukça fazla. Mahallemize değer katan bu cami şimdilerde farklı amaçlarda kullanılıyor. Minaresi minare işlevi dışında baz istasyonu olarak kullanılıyor. Caminin bahçesine de kocaman iki tane cihaz yerleştirdiler. Burası kimsenin şahsi malı değil ve kimsenin buna hakkı yok. Minare bizim için çok büyük değeri olan bir figürdür. Birileri için baz istasyonu olarak kullanılsın diye de yapılmadı. Kimin kiraya verdiğini bilmiyoruz. Ama bir an önce indirilmeli" diye konuştu.

SAĞLIK AÇISINDAN DA SORUNLU

Öte yandan baz istasyonlarının yerleşim yerleri içerisinde olması da sağlık açısından tartışılıyor. Radyasyon yayması sebebiyle kanser riski oluşturan baz istasyonlarının yerleşimin yoğun olduğu yerlere kurulması ise halen tavsiye edilmiyor. Bun rağmen baz istasyonları minarelere bile kurulabiliyor.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim