Yokuş 2019 yılı Bütçesinin adaletsizliklerine değinerek, emekliye, işçiye, asgari ücretliye yüzde 26 oranında zam yapılmasını hükümetten talep etti. 

2019 YILI BÜTÇESİNDE VERGİ ADALETSİZLİĞİ VAR

2019 yılının vatandaşlar için zor geçeceğini savunan Yokuş, bütçede adaletsizlik olduğunu söyledi. “Bu bütçede işçi yok, çiftçi yok, esnaf yok, memur yok, emekli de yok. Çünkü bu bütçede faiz var, vergi var, ceza var, israf var" diyen Yokuş, "Daha da önemlisi bu bütçede vergi adaletsizliği var. Yatırım ise hak getire. 16 yıldır ülkeyi yönetiyorsunuz hala bütçenin % 67.2 si dolaylı vergilerden oluşuyor. Bu süreçte dolaylı-dolaysız vergiler arasında dengeyi bir türlü kuramadınız. Faiz ödemeleri, bütçede üçüncü büyük giderdir. Bir önceki yıla göre % 37 artışla 117 Milyar Liradır. 2019 yılı vatandaşlar için oldukça zor geçecek. 24 Haziran Seçimleri sonrası Türkiye’yi getirdiğiniz nokta ortada. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi dediğiniz “Tek kişinin” yönettiği Türkiye’de 81 milyon vatandaşımız 2019 yılına ümitsiz girmektedir” diye konuştu. 

VATANDAŞ MİLLİ PYİANGODAN MEDET UMUYOR!

Yılbaşı çekilişinin büyük ikramiyesinin 70 milyon lira olduğunu hatırlatan Yokuş, vatandaşların Milli Piyango'ya bel bağladığını söyledi. Yokuş, "Milletin tek umudu Milli Piyangodur. Milli Piyango, yılbaşı çekilişlerinde büyük ikramiye 70 milyon lira.  İstanbul’da meşhur ablanın bilet gişesi önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Vatandaşlar hükümetten umudunu çoktan kesmiş. Ganyan, Spor Toto, Milli Piyango gibi şans oyunlarına koşuyor, her geçen gün şans kuyrukları katlanarak artıyor.  “Kriz yok” denilen güzel ülkemizde, enflasyon yüzde 20’nin üzerine çıkmış. Faizler yüzde 25’leri aşmış. Dövizdeki devalüasyon yüzde 40’larda. İşsizlik iki haneli rakamlarda. Halk borç batağında. Hele birde kriz olsa vay vatandaşın haline" dedi. 

VERGİLER VATANDAŞI PERİŞAN ETTİ

Zamlara da değinen Yokuş, zamların yanında devletin aldığı vergilerin de vatandaşa yük olduğunu söyledi. “Kış geldi. Doğalgaz- Elektrik dar ve sabit gelirliyi çarpmış durumda. Bir de üstüne insafsızca vergiler geliyor" diyen Yokuş, şöyle devam etti,  "2019 yılında toplam vergi gelirlerinin bir önceki yıla göre artışı yüzde 20’dir. Gelir vergisinin artışı ise %24’lerin üzerinde. Bu vergiler vatandaşı perişan edecektir. Hükümet, sadece aldığımız nefesten vergi almıyor. Korkarım yakın gelecekte her vatandaşa hava soluma vergisi getirebilir.

2017 yılından itibaren, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 vergi indirimi getirdiniz. Asgari ücretlilerin gelir vergisinin ikinci dilimi olan yüzde 20’ye yükselmesi nedeniyle, asgari ücreti 1603 lirada sabitlediniz. Doğru da yaptınız. Ancak, aynı işlemi memurlar ile kadrolu işçilere neden yapmadınız?”

ESNAF VE ÇİFTÇİLERİMİZ ZOR DURUMDA

Son zamanlarda yaşanan ekonomik sorunların esnafı ve çiftçiyi zor duruma soktuğunu vurgulayan yokuş, "Esnaf ve çiftçilerimizin durumu, hepinizin malumudur. Çiftçilerimiz %100’e varan gübre, tohum, ilaç ve yem girdileri nedeni ile burunlarından soluyorlar. Çiftçilerimiz ve besicilerimizin feryadına, Tarım Bakanı ve hükümet kulaklarını tıkamış durumda. Esnaf siftah yapamamaktan, sattığı malın yerine mal koyamamaktan şikayetçi. Her yıl on binlerce esnaf, iflas ediyor. 2014-2018 yılları arası iflas eden esnaf sayısı 430 bini geçmiş. Her yıl 100 binden fazla esnaf iflas ediyor.Sosyal kesimlerin feryadını duyan hükümet yok, meslek odaları yok, borsalar yok" diye konuştu. 

MEMURİYETTE LİYAKAT ORTADAN KALKTI

"Memurlar “Devletin görünen yüzüdür. Memurların yüzü gülmez ise devletin de yüzü gülmez" diyen Yokuş, devlet memurluğundaki aksaklıklara da dikkat çekti. Devlet kurumlarında liyakatin yerle yeksan edildiğini dile getiren Yokuş, "Tecrübe ve birikimin yerine yandaş, cemaatdaş, akrabadaşların almasıdır. Hak, hukuk ve adalet kamuda rafa kaldırılmıştır. Ayrıca, ayrımcılık sadece siyasi ve ideolojik olmaktan öteye geçmiş, sendikal ayrımcılığa, mezhep ve meşrep ayrımcılığına kadar uzanmıştır. 15 yılı aşkın bir süredir iktidarın uygulamalarını bizzat yaşamış biri olarak, bunları açık bir yüreklilikle söylüyorum.Kamuda örgütlü Türk-İş’e, Türkiye Kamu-Sen’e, DİSK’e, KESK’e, ve Kamu-iş yöneticilerine bir sorun, Kamuda işçi ve memur ayrımcılığını.Millet olarak, 15 Temmuz ihaneti sonrası yaşadığımız acıların tek sorumlusu, siyasi iktidardır. Liyakat, tecrübe ve ehliyet yerine cemaat ve yandaş tercihinin bir sonucudur" değerlendirmesi yaptı. 

METE ALİ MAVİŞ

Editör: TE Bilişim