Toplantının açılışında konuşan Ali Selvi, geçtiğimiz gün Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki kırsal alanda şehit olan askerlere Allah'tan rahmet dileyerek, bu acıların vatan bir daha yaşatılmasını istemediklerini söyledi. Şehitler için durulan saygı duruşunun ardından Konya'nın meraları konuşuldu. Hazırlanan raporların okunmasının ardından, konu ile ilgili açıklama yapıp, slayt gösteren Konya Tarım Hayvancılık ve Gıda İl Müdürü İbrahim Bülent Alparslan Konya'da bulunan meralar hakkında bilgi verdi. Meralarda çeşitli sıkıntıların da olduğun söyleyen Alparslan, “Konya 1 milyon ton süt ile Türkiye'nin süt üretiminde ilk üç il arasında, et ve yumurta üretimi ile  de birinci sırada yer alıyor. Hayvancılık bakımından bu kadar önem arz eden Konya'da maalesef hayvanların otlatılması için kullanılan mera arazilerinin yüzde 90'ınına yakını elverişli konumda değil. Bu verimsiz meraları bizler ve diğer yetkili kurumlar ıslah çalışmaları yaparak daha verimli hale getirmeye gayret ediyoruz. Ama bu ıslah çalışmalarının yapılıp iyi sonuç alınabilmesi için de yıllık yağış oranının belli bir oranda olması gerekiyor. Bunun için de başta Karapınar olmak üzere birçok yerdeki meramızda bu iyileştirmeleri yapamadık. Bu yüzden meralarımızdan hayvanların kaba yem ihtiyacı için sadeece yüzde yirmilik bir kesimi buralardan karşılayabilyoruz” dedi.
MERALAR ÖZEL MÜLKİYETLERE VERİLMEZ
Meraların amaç dışı kullanılamıyacağını da belirten Alparslan, “Meralar yaylak ve kışlak olarak kullanılabilir ancak,  özel mülkiyete geçirelemez. Amacı dışında kullanılamazlar. Amacı dışında kullanılan meraların eski haline getirilmesi için yapılan masraflar meraya zararı veren kişilerden tahsis edilir. Meralarda şahsi tahsis yapılmaz, belediye köy veya tüzel kişilere tahsis edilebilir. Tahsis cetveli dışında kalan yerler de çevre köylerde bulunan, özel kişilere veya tüzel kişilere kiralanabilir” diye konuştu. Meraların  sadece belli kurumlar için amacı dışında tahsis edilebileceğini dile getiren Alparslan, “Enerji Bakanlığı tarafından, Turizm Bakanlığı tarafından ya da bu Bakanlıklar'ın müdürlükleri tarafından istenilen projeye
uygun olarak alınan belgeler ve verilen yetkiler bu amaçlar doğrultusunda kullanılması amacı ile meralar tahsis edilebilir” ifadelerini kullandı.
SİBEL KARACA
 
Editör: TE Bilişim