Düzenleme hayata geçerse kamu kuruluşlarında ‘home office’ dönemi başlayacak. Part time personel çalıştırılması da gündemde.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU’NDAKİ DEĞİŞİKLİKLER NETLEŞİYOR

Star’dan Hüseyin Özay’ın haberine göre milyonlarca memurun ve memur adayının merakla beklediği 657 sayılı devlet memurları kanununda yapılacak değişiklikler netleşmeye başladı. Bu çerçevede, yapılacak düzenlemede, özel sektörün ardından memurlara da esnek çalışma modelinin uygulanması öngörülüyor.

Düzenleme hayata geçerse, kamu kurumlarında home ofice dönemi başlayacak. Halen hazırlıkları devam eden kamu personel rejiminin değiştirilmesine ilişkin çalışmalarda, memurların özlük ve sosyal haklarının yanı sıra, çalışma saatleri de masaya yatırıldı.

Çalışmalar esnasında, trafik sorununa çözüm getirmek, kamu personelini daha verimli çalıştırmak  ve güvenlik sorununu nedeniyle hizmet götürülemeyen vatandaşlara hizmet sağlamak amacıyla esnek çalışma modelinin kamuya da uygulanması kararlaştırıldı.

Düzenleme öncesinde, Avrupa ülkelerindeki örnekler incelendi. Yapılan incelemede, birçok Avrupa ülkesinde, kamu kurumlarında değişik esnek çalışma modellerinin uygulandığı görüldü. Uygulamalar doğrultusunda Türkiye için de bir esnek çalışma sistemi oluşturulması öngörüldü. Düzenleme öncelikle, pilot olarak bazı kamu kurumlarının bazı illerdeki birimlerinde uygulanacak. Başarı sağlanması durumunda, diğer kamu kurumlarına ve tüm illere de yaygınlaştırılacak.

Üç alternatif üzerinde duruluyor

Uygulamaya geçilmesi planlanın esnek çalışma modelinde, kamu personelinin nasıl çalışacağı henüz netleşmedi. Ancak konuyla ilgili olarak değişik alternatifler üzerinde duruluyor. Bu alternatiflerin başında, mesai saatlerinin değiştirilmesi yer alıyor. Örneğin, esnek çalışma modeli ile 08.00 olan mesai saati başlangıç saatinin 10.00’a çekilmesi ve bitiş saatinin de ona göre ayarlanması öngörülüyor.

Bu sistemde de memurlar, yine haftada 40 saat süreyle çalışacaklar. İkinci olarak üzerinde durulan alternatifte evden çalışma sisteminin getirilmesini içeriyor. Birçok işleminin bilgisayar ortamında yapıldığına dikkate alan uzmanlar, bazı bölümlerdeki kamu görevlilerin işlerini evlerinden yapabileceklerini belirlediler. Ancak burada kontrolün nasıl sağlanacağı konusunda bazı endişeler var.

Üzerinde çalışılan üçüncü alternatif ise kamu kurumlarında da part-time personelin çalıştırılmasını kapsıyor. Bu alternatifte iş yoğunluğunun arttığı saat dilimlerinde part time personel çalıştırılması öngörülüyor. Tüm bu alternatiflerin hepsi sivil taraflarla da masaya yatırılmasının ardından hayata geçirilecek.
HABER 7
Editör: TE Bilişim