Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hudutlarda ve bölgede güvenliği, istikrarı sağlamak için Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’de PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine yönelik 20 Ocak’ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı devam ediyor. TSK ve ÖSO, Afrin'in Ayn Darah, Basutah ve Burj Abdallah köylerini teröristlerden temizledi. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3655'e yükseldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'de 3 köyü daha teröristlerden kurtardı. TSK ve ÖSO, Afrin'in ilçe merkezinin güneyinde teröristlere yönelik sürdürdüğü operasyonlar kapsamında, Ayn Darah, Basutah ve Burj Abdallah köylerini YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.  TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında önceki gün Afrin ilçe merkezi ile ilçenin kuzeyi, doğusu ve batısındaki noktaların tümünü ele geçirmişti.

Afrin bölgesi, ilçe merkezi ile Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 beldeden oluşuyor. İlçe merkezi ile tüm belde merkezleri TSK ve ÖSO'nun kontrolünde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3655 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

AFRİN'DE 2 METRE ÇAPINDA TÜNELLER 

Zeytin Dalı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolü sağladığı Afrin'de, teröristlerin iş makineleriyle tepelerin içine açtığı tüneller ortaya çıkarıldı.  Tünellerin bulunduğu yerden kent merkezi rahatlıkla görülebiliyor. 

Tünellerin girişi, hafriyat taşımak amacıyla kamyonların girip çıkabileceği genişliğe sahip. 

Girişten sonra tüneller dairesel şekil alarak daralıyor. Yaklaşık 2 metre çapındaki tünellerde çok sayıda kişinin bir arada rahatlıkla yürümesi mümkün.  İlk incelemelerde tünellerin uzunluğunun giriş kısmından itibaren 400 metreye ulaştığı tespit edildi. Tünellerde, Afrin'den kaçan teröristlerin kazıda kullandığı gelişmiş teknolojiye sahip özel iş makineleri bulundu.  Tünelleri ortaya çıkaran ÖSO bileşenlerinden Milli Ordu'nun Hamza Tümeni ve özel kuvvetleri, dağlarda arama çalışmalarına devam ediyor. 

PYD/PKK YAKIP YIKARAK KAÇTI 

Zeytin Dalı Harekatı'nda teröristlerden temizlenen Afrin'de, YPG/PKK'dan geriye çok sayıda tahrip edilmiş yapı ve araçlar kaldı. Duvarlarında gedikler oluşan dükkanlar kullanılamaz durumda. Teröristler kent merkezini terk ederken toplu taşıma, çöp toplama ve yol yapımında kullanılan araçları da yaktı. Çok sayıda aracın bir arada yakılarak tahrip edildiği park yerinde, mazot artıklarının yanmaya devam ettiği görüldü. ÖSO komutanlarından Ebu Muhammed, teröristlerin sözde belediye meclisine ait araçları ve bazı dükkanları kaçmadan önce yaktığını söyledi. TSK'nın Afrin ilçe merkezine girmeden önce İHA'larla kaydettiği görüntülerde örgütün birçok araç, bina ve dükkanı yaktığı kanıtlanmıştı.

“TÜRK ASKERİNİ GÖRÜNCE KURBAN KESTİK” 

Zeytin Dalı Harekatıyla teröristlerden temizlenen Afrin’de halk yeniden güvenli günlere kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Afrinliler, Türk askerini görünce mutluluklarını göstermek için kurban kestiklerini söyledi. Türkiye'nin uluslararası hakları ve BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik ilgili kararları kapsamında harekat Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra ediliyor. Harekatın planlaması ve icrası sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri sadece teröristleri, terör örgütüne ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçleri hedef aldı. Afrin merkezinin teröristlerden temizlenmesinin ardından sivil halk Mehmetçik'e sevgi gösterilerinde bulundu. Afrin'de Kafer Çil Mahallesi'nde yaşayan 60 yaşındaki Melek Salih, teröristlerin ilçede olduğu süreçte çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. 

Teröristlerin evlerinin bulunduğu bölgeye gelerek çocukları zorla silah altına almaya çalıştığını ifade eden Salih, “Bulunduğumuz yere gelerek 12-14 yaşındaki çocukları zorla kaçırdılar. Onları silah altına aldılar." dedi. Salih, örgüte katılmak istemeyenleri ölümle tehdit eden teröristlerin kendilerinden zorla para aldığını da belirtti. 

Zeytin Dalı Harekatı başladıktan sonra ilçeyi terk etmeye çalıştıklarını aktaran Salih, teröristlerin kurdukları kontrol noktalarıyla buna engel olduğunu söyledi. Birçok defa ilçeyi terk etmeye çalıştıklarını ancak teröristler tarafından silah zoruyla evlerine geri gönderildiklerini dile getiren Salih, korku dolu günlerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilçeye girmesiyle sona erdiğini vurguladı. Türk askerini köyde görünce çok mutlu olduklarını anlatan Salih, "Onlar için iki kurban kestik. Askerler geldi, artık korkmuyoruz. Biz burada askerlerin kalmasını, bizi ve bulunduğumuz toprakları korumanızı istiyoruz" dedi.

MEHMETÇİK'E AFRİN'DE SEVGİ GÖSTERİSİ 

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin merkezini teröristlerden temizleyen Mehmetçik, arama yaptıkları bölgelerde vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı. Kendi kumanyalarının tamamını vatandaşlara veren askerler, çocuklarla sohbet etti, onlarla yakından ilgilendi. 

AFRİN HALKINDAN MEHMETÇİĞE TAM DESTEK

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de hayatın normale dönmesi için yürüttüğü çalışmalara kentte yaşayanlar da destek veriyor.  Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin kent merkezini dün sabah teröristlerden temizleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, şehrin patlayıcılardan temizlenmesi ve hayatın normale dönmesi için de çalışmalar yürütüyor. Mehmetçik'in bu çalışmalarına uzun süredir güvenlik ve huzur özlemi çeken Afrin halkı da tam destek veriyor.

Bugün yakaladıkları PKK/KCK/PYD-YPG mensubu 3 teröristi Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim eden Afrinliler, Mehmetçik ile ele ele vererek kentin huzur ve güven ortamına kavuşturulmasına katkı sağlıyor.

AFRİNLİLER EVE DÖNÜŞ HAZIRLIĞINDA  

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin ilçe merkezinin kontrol altına alınmasının ardından yöre halkı büyük sevinç yaşıyor. Reyhanlı ilçe merkeziyle, bazı sınır köylerinde geçici ikamet eden Afrinli aileler, harekat ile memleketlerinin terörden arındırılmasının,  huzur ve güven ortamı oluşmasının ardından memleketlerine dönmek için gün sayıyor.  Afrin'e bağlı Meryemin köyünden Türkiye'ye gelen ve Suriyeliler için açılan bir okulun müdürlüğünü yapan Arap kökenli Hasan Abu Ali, teröristlerin evlerini yıktığını ve akrabalarını öldürdüğünü anlattı. Afrin'den ailesiyle Reyhanlı'ya gelen ve çadırda yaşayan 10 çocuk babası Talal Kerduş da Türk askerinin mücadelesi sonucu topraklarının terörden temizlenmesinden dolayı rahatladıklarını dile getirdi. Geçmişte kötü günler geçirdiklerini ve bunları unutmaya çalışacaklarını belirten Kerduş, "Türkiye'nin büyük özverisiyle bölgemiz terör örgütlerinden temizlenmiş oldu. Zeytin Dalı Harekatı sayesinde bizler güven ortamında yaşayabileceğiz. Kendi topraklarımıza rahatça döneceğiz" şeklinde konuştu. Kerduş, "Zulüm ve baskı nedeniyle buraya gelmiştik, memleketimizde kötü günler yaşamıştık. Ancak bundan sonra korku ve endişeli bir yaşam sürmeyeceğiz" dedi.

AA 

Editör: TE Bilişim