İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Eğer işveren payını yarı yarıya düşürerek işvereni kısmen rahatlatırsak, primleri düşürebilirsek ve kayıt dışı istihdamla samimiyetle mücadele edecek bir yönetim anlayışı oluşursa asgari ücret en az 2 bin liraya çıkabilir." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Toplantıda, İYİ Partinin, "asgari ücretli çalışanlar" ile ilgili önergenin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı. Partisinin önerisi üzerinde alan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, ekonominin taban yaptığı, alım gücünün yüzde 40 zayıfladığı bir sürecin yaşandığını ve asgari ücretli vatandaşların çok zor hayat koşullarıyla baş başa kaldığını savundu.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRAYA ÇIKABİLİR

Yokuş,  "Eğer işveren payını yarı yarıya düşürerek işvereni kısmen rahatlatırsak, primleri düşürebilirsek ve kayıt dışı istihdamla samimiyetle mücadele edecek bir yönetim anlayışı oluşursa asgari ücret en az 2 bin liraya çıkabilir. Cumhurbaşkanlığı sistemi denilen ve hiçbirimizin kavrayamadığı bir yönetim anlayışı ile asgari ücretlilere çare olunmaz. Yönetim kabiliyetini kaybetmiş bu iktidarın böyle bir derdi yok." diye konuştu.

2002’DE 184 LİRAYDI, ŞİMDİ BİN 603 LİRA

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ise yaklaşık 1 milyon taşeron işçisine kadro verdiklerini anımsatarak "Asgari ücret bağımsız bir komisyon tarafından belirleniyor. Piyasa dengelerini de göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümeti devraldığımız 2002 yılında asgari ücret 184 lira iken 2018 yılında bu rakamı bin 603 liraya çıkardık. Bu oran yüzde 26 oranında bir artışa denk geliyor. Ayrıca asgari ücretliler için asgari geçim indirimi ilavesi yaptık." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından yapılan oylamada İYİ Partinin grup önerisi kabul edilmedi.

İSTİHDAM EDİLEN SAYISI 29 MİLYONUN ÜZERİNDE

16 yıllık AK Parti iktidarında ekonomiden sanayiye, tarımdan turizme bütün alanlarda atılımlar gerçekleştirerek milletin refah seviyesini artırdıklarını kaydeden Halil Etyemez, kişi başına düşen milli geliri 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara, milli gelir sıralamasında ise Türkiye’yi 17’nci sıraya yükselttiklerini vurguladı. Ekonomik kalkınmanın yanında çalışanını koruyan, çalışamayanına bakan gerçek bir sosyal devlet anlayışıyla politikaları belirlediklerinin altını çizen Etyemez, “Yaptığımız çalışmalarla 10 milyonun üzerinde ilave istihdam sağlayarak, istihdam edilenlerin sayısını 29 milyonun üzerine çıkarttık. İşgücüne katılım oranını ise yüzde 54’lere çıkararak büyük bir başarı elde ettik. 1 Milyon taşeron işçiyi kadroya geçirerek sendikal haklara sahip olmalarını sağladık. Etkin denetimler ve uygulamaya koyduğumuz düzenlemeler sonucunda 2002 yılında yüzde 54,1 olan kayıt dışı istihdam oranını, yüzde 33’e kadar indirdik. Kadınlarımıza, engellilerimize ve gençlerimize pozitif ayrımcılık yaparak sosyal politikalarımızın merkezine koyduk. 2018 yılını da Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı ilan ederek sokakta çalıştırılan çocuklara müdahale etmek için 81 ilde 117 mobil ekip oluşturduk.” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETTE REEL ARTIŞ YÜZDE 126

Asgari ücretin bir sosyal korunum alt sınırı olduğunu açıklayan Etyemez, asgari ücretle ilgili çalışmaları işçilerin memnuniyeti ve piyasa dengelerini göz önünde bulundurarak, sosyal taraflarla istişareye önem vererek yürüttüklerini kaydetti. Etyemez, “2002 yılında 184 lira olan net asgari ücreti, 2018 yılı Ocak ayı itibarıyla bin 603 liraya çıkarttık. 2018 yılında asgari ücret, 2002 yılına göre reel olarak yüzde 126, nominal olarak yüzde 770 oranında artmış oldu. Gelir Vergisi Genel Tebliği ile asgari ücretlilerimizin vergi dilimi mağduru olmamaları için asgari geçim indirimi ilavesi yaptık. Önümüzdeki ay toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, vatandaşlarımızın beklentilerini ve sosyal dengeleri göz önünde bulundurarak, asgari ücreti çalışanlarımızın tamamını memnun edecek bir düzeye çıkartacağına inancımın tamdır.” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim