Telekonferans yöntemiyle açılışı gerçekleştiren Bakan Veysal Eroğlu, Mavi Tünel, tünelin 69 saat gecikmeyle açıldığını söyledi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Konya'da telekonferans yöntemiyle Konya Ovası Projesi (KOP)'un en önemli ayağı olan 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel'in 'İki Ucunun Birleştirilmesi Töreni'ne katıldı. 17 kilometre ve 4 metre çapında olan Mavi Tünel'in yanına yapılacak olan 2 baraj ile Konya Ovası'na 414 metreküp su aktarılacak. KOP tamamlandığında ise Konya Ovası'nda 1 milyon 100 bin  hektarlık alanda sulu tarım yapılabilecek. Dedeman Otel'de düzenlenen törene Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun yanı sıra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı, İlhan Yerlikaya, Ayşe Türkmenoğlu, Gülay Samancı, Mustafa Baloğlu, Cem Zorlu, Hüseyin Üzülmez, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, kamu kurum temsilcileri ile davetliler katıldı. 
Bakan Eroğlu, Mavi Tünel'in açılış tarihini 17 Aralık olarak açıkladıklarını ancak 69 saat 1 dakika gecikme yaşadıklarını dile getirerek, "Ben Başbakanımızın katıldığı bir törende o günün verdiği heyecanla Mavi Tünel'in açılışı için 17 Aralık tarihini vermiştim. Ancak tünelin son anlarında bir göçük yaşandı. Bunun için herkesten özür diliyorum. O gün nefsime hakim olamamıştım. Bunun ceremesini de bugün çekiyorum. Ama Mavi Tünel'i 1 yıl önce hizmete açmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Bugün tünelin delinme işleminin sonuna gelinmesiyle alakalı töreni gerçekleştiriyoruz. Mavi Tünel'in faaliyete geçme törenine sayın Başbakanımız da katılacak. Hükümet olarak gece gündüz çalışıyoruz. Tarih yazıyoruz. Buradan iddia ediyorum ki 21. yüzyıl Türkiye'nin asrı olacak" dedi. 
KOP'U TOZLU RAFLARDAN İNDİRİP HAYATA GEÇİRDİK
Hükümet olarak KOP'u tozlu raflardan indirip hayata geçirdiklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "AK Parti Konya Milletvekilleri Başbakanımıza gelerek Konya Ovası'nda su sıkıntısı yaşandığını ve KOP'un artık hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirmişlerdi. Ben de KOP'u tozlu raflardan indirdim ve günümüze uygun projelerle tekrar hayata geçirdik. Daha önceki hükümetlerde yapmaya çalışmış ama çok afaki rakamlar ortaya atıldığı için hepsi yapmaktan vazgeçmiş. Biz ise o afaki rakamların çok altında bir yatırımla KOP'u hayata geçirmeye başladık ve bugün bu projenin en önemli ayağını hayata geçiriyoruz. Hükümet olarak Konya'ya ayrı bir önem veriyoruz. 2002'den önce Konya'ya ayrılan ödenek 31 milyon liraydı. Bugün ise sadece DSİ olarak bunun 8 katı yani 242 milyon liralık bir ödenek ayırıyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren Konya'ya DSİ olarak 2 milyar 100 milyon liralık bir yatırım yapmışız. Bu gerçekten önemli bir rakam" diye konuştu.  Bu tür hayati öneme sahip olan projelerin hayata geçirilmesinde 2 şeyin gerekli olduğunu bildiren Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, "Bu projelerin yapılması için ilk olarak lidere ihtiyaç vardır. Bu liderin yanında projeyi kısa sürede tamamlayacak olan tutkulu kalbe ihtiyaç vardır. Ülkemizde bu iki önemli durumun bulunması önemli yatırımların gerçekleştirilmesini sağlıyor" şeklinde konuştu.
'ADETA FERHAT'IN ŞİRİN'E KAVUŞMASINI YAŞIYORUZ'
Törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 100 yıllık bir rüyanın gerçekleştiğini belirterek, "100 yılda gerçekleştirilemeyeni birkaç yılda hayata geçirmiş olacağız. Adeta Ferhat'ın Şirin'e kavuşmasını yaşıyoruz. KOP'un en önemli konularından birisi olan Mavi Tünel'le Büyükşehir Belediyemiz sınırları içinde yaşayanların 50-60 yıllık içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacak" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği görüntülü mesajın dinlenmesinin ardından Mavi Tünel'in iki ucunun birleştirilmesi telekonferans yöntemiyle Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.
KONYA OVASI'NA 414 MİLYON METREKÜP SU AKTARILACAK
Bir dizi baraj, derivasyon ve tünelden oluşan KOP'un en önemli ayağını oluşturan Mavi Tünel, Göksu Nehri'nin Bağbaşı Barajı'nda toplanarak 17 kilometre uzunluğundaki bir tünel aracılığıyla biriken suların Konya Ovası'na aktarılmasıdır. Yapımına 2007 yılında başlanan Mavi Tünel sayesinde ilk etapta Konya Ovası'na 100 milyon metreküp su aktarılacak. Bozkır ve Afşar Barajları'nın tamamlanmasıyla birlikte Konya Ovası'na yılda 414 milyon metreküp su aktarılabilecek. KOP tamamlandığında ise 1 milyon 100 bin hektarlık alanda sulu tarım yapılabilecek.
ALİ ARSLAN

 
Editör: TE Bilişim