İHH-AYDER yetkilileri bu davayı tüm insanlığın takip etmesi gerektiğini söylüyor

İçinde Konya'dan da 16 kişinin bulunduğu Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi ve diğer gemilere salıdıran İsrail yetkililerine karşı açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde başlayacak. Duruşmayı yerinde takip edecek olan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH)-AYDER yetkilileri herkesi davayı takip etmeye davet etti. Mavi Marmara Davası ile ilgili kamuoyuna çağrıda bulunan İHH-AYDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Uysal bu davanın insanlığın ortak davası olduğunu belirtti. 2010 yılında saldırılan Mavi Marmara Gemisi'nde Konyalılar'ında bulunduğunu söyleyen Uysal, “Gazze'ye insani yardım taşıyan, içinde Konya'dan da 16 katılımcının bulunduğu Mavi Marmara ve diğer gemilere 31 Mayıs 2010 tarihinde Uluslararası sularda seyir halindeyken İsrail Silahlı Kuvvetleri saldırı düzenlemiştir. Saldırıda 9 insani yardım gönüllüsü şehit olmuş, 50'den fazlası yaralanmış ve gemi personelleri dahil tüm yolcular İsrail tarafından hapsedilmiştir. Konya'dan katılan Uğur Süleyman Söylemez o tarihten beri halen komadan çıkamamıştır” dedi.

İSRAİLLİ YETKİLİLER BUGÜN YARGILANIYOR
Yapılan saldırıya karşı birçok hukuk zemininde çalışmaların olduğunu söyleyen Uysal, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından da saldırı sırasında ve sonrasında kasten adam öldürmek, işkence, insanlık dışı muamele etmek, kasten azap vermek, beden bütünlüğünü veya insan sağlığını vahim şekilde ihlal etmek, keyfi tutuklama ve gözaltı, ifade hürriyetinin kısıtlanması, malların gasp edilmesi ve benzeri ağır suçların işlendiği, insan hakları ve Uluslar arası hukukun ihlal edildiği tespit edilmiştir. Bu saldırı ile alakalı olarak ulusal ve Uluslararası birçok hukuk zemininde çalışmalar gerçekleştirilmiştir” diye konuştu. Yapılacak olan dava hakkında da bilgi veren Uysal, “Gazze Özgürlük Filosu'na yapılan saldırı hakkında Türkiye'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada ise 28 Mayıs tarihi itibari ile İstanbul 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2012/264 esas numarası ile dava açılmıştır. Davada, 36 ülkeden yolcu ve şehit yakınları dahil 490 kişi 'müşteki-mağdur' olarak yer alırken, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin de 'firari sanık' olarak yer almaktadır” ifadelerini kullandı. 

SUÇLU OLAN HERKES MAHMEKEYE ÇIKACAK
Sanıkların birden fazla suçtan dolayı yargılanacaklarını dile getiren Uysal, “Dosyayı yürüten savcı, iddianamenin sanıklarını, Ashkenazi başta olmak üzere şimdilik operasyon planını yapan ve uygulayan İsrail askeri üst kadrosu ile sınırlı tutmuştur. Bilgileri tamamlandıkça diğer sivil-asker tüm sorumlular tek tek yargı önüne çıkarılacaktır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ

 
Editör: TE Bilişim