Yönerge’nin yürürlüğe girmesi ile birlikte Mavi Kart’lıların karşılaştığı birçok sorunda ortadan kalkacak. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Türkiye’ye geldiği zaman birçok sorunla karşılaşan Mavi Kart’lıların, yeni kimlik numaraları ile büyük kolaylık sağlanmış olacaktır “dedi.

Radikal'in haberine göre Mavi Kartlılar Kütüğü ve Beyan Edilen Nüfus Olaylarının Tutulması Hakkındaki Yönergeİçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından 30 Nisan tarihinde onaylanarak yürürlüğe girdi.

Yönerge ile Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoylarına ilişkin olarak Mavi Kartlılar Kütüğü’nün oluşturulmasını öngörüyor.


KİMLİK NUMARASI VERİLECEK

Yönerge ile Mernis veri tabanında kayıtlı doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığınıkaybeden kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası değiştirilmeksizinMavi Kartlılar Kütüğü oluşturulacak. Mavi Kart’lılar kütüğünde kayıtlı kişinin Türk vatandaşı olmayan üçüncü dereceye kadar altsoyları, başvurmaları halinde Mavi Kartlılar Kütüğü’ne kaydedilecek.

Mavi Kart’lıların doğum, evlenme, boşanma, evliliğin feshi ,evlat edinme ve ölüm gibi kayıtları da Mavi Kartlılar Kütüğü’ne kaydedilecek.


KİMLİK KARTI OLACAK

Mavi Kart ile ilgili bilgiler elektronik ortamda tutulurken, Mavi Kart sahiplerinin iş ve işlemleri daha hızlı yapmalarına imkan sağlanacak. Mavi Kart Kütüğü’ne kaydedilen ‘Mavi Kart’lar resmi kimlik kartı olarak kullanılabilecek.


1 MİLYONU KİŞİ YARARLANACAK

Mavi Kart ile ilgili yönergenin yayınlanması ile birlikte yurtdışında yaşayan ve vatandaşlıktan çıkmış olan 1 milyonu aşkın kişinin yararlanması bekleniyor.


CEP TELEFONU BİLE ALAMIYORLARDI

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yönergenin yürürlüğe girmesi ile birlikte Mavi Kart’lılara büyük kolaylıklar sağlanacağını açıklarken, “Yönerge ile birlikte Mavi Kart Kütüğü elektronik ortamda oluşturulacak. Mavi Kart’lılar Türkiye’deki iş ve işlemlerini rahat bir şekilde bu kart ile yapabilecek. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi Mavi Kart’lılara da kimlik numarası verilecek. Mavi Kartlıların seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü olmayacak. Mavi Kartlılar Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilecek. Mavi Kart’lılar resmi tüm işlemlerinde bankada, noterde, tapuda Mavi Kart’ları ile kendilerine verilecek yeni kimlik numaralarını kullanabilecek. Cep telefonu bile alıp satamayan kişileryeni kimlik numaraları ile cep telefonu bile alıp satabilecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığındançıktıktan sonra doğan çocuklarına da mavi kart alma imkanı getirilerek bu kişilerin Türkiye ile irtibatlarını devam etmesi sağlanacak” açıklamasını yaptı.

Mavi Kart nedir?

Avrupa ülkelerinde yaşayıp da yaşadıkları ülke vatandaşlığına geçmek isteyenlere, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, izinli olarak vatandaşlıktan çıkma izni verir ve kendilerine de ‘Mavi Kart’ denilen bir kart tahsis edilir. Bu kişilerin pasaport ve nüfus cüzdanları iptal edildiğinden Mavi Kart, Türkiye’de ikamet, seyahat, çalışma, yatırım, ticari faaliyet, miras, taşınır mal satın alma, feragi, kiralama gibi konularda kolaylık sağlar.

Editör: TE Bilişim