fiyat baskısı oluşturduğu,buğdaydaki artışın devamı halinde makarna fiyatlarının yüzde 25-30 oranındaartabileceği belirtildi

 

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği YönetimKurulu Üyesi Mehmet Karakuş, Türkiye'nin dünyada durum buğdayının enlezzetlisinin yetiştiği ülke konumunda olduğunu söyledi.
Makarnalık buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye'nin yaşananiklimsel sorunlar nedeniyle zaman zaman buğday ithal etmek zorunda kaldığınıanlatan Karakuş, sektör açısından sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını aktardı. Buyıl yaşanan şiddetli don ve ardından gelen kuraklık sebebiyle makarnasektörünün ihtiyacı olan buğday rekoltesinin gerçekleşmediğini vurgulayanKarakuş, ''İster istemez şu anda iç piyasada buğday fiyatı tırmanıyor. Dünyadabazı ülkelerde de tedirginlik var. Ukrayna ve Rusya gibi buğday üreticisi ülkelerinihracatı yasaklama veya ihracata vergi koyma niyetleri bile makarnalık buğdayınfiyatının yükselmesine sebebiyet verebiliyor'' diye konuştu.
''BUĞDAYIN 850 LİRAYI GÖRMESİNDEN ENDİŞE EDİYORUZ''
Makarnalık buğdayla ilgili bir fiyat hareketlenmesi olduğuna dikkati çekenKarakuş, bir taraftan da doğalgaz ve elektrikte artışın olduğunu anımsattı.Makarnalık buğdayın ton fiyatının şu an 750 lira olduğunu ifade eden Karakuş,''Buğdayın 850 lirayı görmesinden endişe ediyoruz. Makarnada bugünlerde yüzde 7olan fiyat hareketi, eğer önümüzdeki günlerde buğday fiyatlarında aşırı artışolursa yüzde 25-30 seviyesine çıkabilir'' dedi. Karakuş, fiyatların kademeliolarak artabileceğini, amaçlarının büyüyen bir soruna dikkat çekmek olduğunusözlerine ekledi.
AA


Editör: TE Bilişim