SÜ Hukuk Fakültesinde özel salondaki duruşmada, akademisyen ve öğrenciler hakim, savcı, avukat, davalı ve davacı oldu. Gerçek bir olaydan yola çıkılarak yapılan duruşmayı, SÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı, Konya Barosu Staj Eğitim Merkezi'nde görevli avukat Özgür Solak, öğretim üyeleri ve öğrenciler de izledi. 
Gerçek bir mahkeme salonu gibi düzenlenen salonda akademisyen ve öğrenciler, hakim, savcı ve avukat cübbelerini giyerek, yargılama yaptı. Duruşmada avukat, davalı, davacı ve tanıklar dinlenerek karar verildi.  Dekan Prof. Dr. Ulukapı, duruşma başlamadan önce yaptığı konuşmada, hukuk eğitiminde teorik bilgiler yanında uygulamanın da önemli olduğunu belirtti.  Ulukapı, ''Öğrencilerimize 4 yıllık fakülte hayatında hukukun çeşitli alanlarına yönelik bilhassa yargılama hukukuna yönelik teorik bilgiler yanında zaman zaman pratik çalışma adı altında uygulama dersleri de vermekteyiz. Bununla öğrencilerimizi meslek hayatına alıştırmaya çalışıyoruz'' dedi.  Mezun olacak meslektaşlarının hakim, savcı ve avukat gibi meslekleri seçecekleri düşünüldüğünde uygulamanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkati çeken Ulukapı, ''Şunu ifade edebiliriz ki, 'En iyi kanun en kötü uygulayıcının elinde kötü bir uygulama örneği, en kötü kanun iyi bir uygulayıcının elinde iyi bir uygulama örneği' teşkil etmektedir. Bu husus göz önüne alındığında uygulama toplum ve adaletin tecellisi açısından son derece önem taşımaktadır'' diye konuştu. Avukat Özgür Solak da, ''Burada ceza hukuku konusunda bir duruşmayı izliyoruz. Olay Konya'da yaşanmış ve şuan temyizde. Bu olaydan yola çıkarak öğrencilerimize hukukun ve kanunun nasıl uygulandığını göstereceğiz. Hep şikayet etmişizdir, 'Tıp fakülteleri hastanelerin yanında kurulurken, neden adliyenin yanında bir hukuk fakültesi yoktur' diye. İzlediğiniz duruşma sizin uygulamalı eğitiminiz açısından büyük bir şanstır. Hukuk Fakültesi'ni bu çok anlamlı talep nedeniyle kutluyorum'' dedi. 
DAVA KURGUSAL MAHKEMEDE GÖRÜLDÜ
Konuşmaların ardından geçilen duruşmada öğrenciler hakim, savcı, avukat, davalı ve davacı oldu. Hakim, duruşmayı başlatarak sanık konumundaki öğrenciye olayla ilgili sorular yöneltti. Duruşma, trafikte seyir halinde iken birbirlerine küfür eden ve daha sonra bıçakla öldürmeyle sonuçlanan bir olay üzerinde yürütüldü. Duruşmada sanık, avukat ve tanıklar dinlendi. Duruşma, sanığın 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla sona erdi. Yargılamayı gerçek hakim, savcı, avukat, davalı ve davacı gibi yürüten öğrenciler, duruşma sonunda salondaki arkadaşlarından büyük alkış aldı.
AA
Editör: TE Bilişim