Bilimsel araştırmalara göre 150 yıldan önce doğada yok olmayan ve çevreye büyük zarar veren lastikler 30 dakikalık bir işlemle yeni bir ürün haline getiriliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 Kasım ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre ülkedeki araç sayısı 15 milyon 23 bin 323 adede ulaştı. Her araçta en az 4 lastik bulunuyor. Bu da her yıl milyonlarca lastiğin çöpe atılması anlamını taşıyor. Rastgele atılan bu lastikler, hem doğayı kirletiyor hem de insan sağlığına büyük zarar veriyor. Bunun yanı sıra Türkiye'deki sekiz fabrika ömrünü tamamlamış lastikleri toplayarak tekrar insanoğlunun hizmetine sunuyor. Başta kara lastik ayakkabılar olmak üzere, yürüyüş yollarındaki zemin kaplama malzemeleri, oyun parkları ve el arabalarının tekerleri atık lastiklerin geri dönüşümünde elde edilen ürünlerden birkaçı. 
Ömrünü tamamlamış lastikleri toplayan firmalardan Selçuk Kauçuk'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Rıza Dolapoğlu, rastgele atılan lastiklerin doğaya büyük zarar verdiğini söylüyor. Dolapoğlu, doğada onlarca yıl kaybolmayan araç lastiklerinin kısa sürede tekrar insanoğlunun hizmetine sunulabildiğini ifade ediyor. Konya ve çevresinde doğaya atılan yaklaşık 4 bin ton lastiği geri dönüşüm fabrikasında işlediklerini dile getiriyor. Dolapoğlu, şu bilgileri veriyor: "Ömrünü tamamlamış lastikler Türkiye'de sekiz firma tarafından toplanıyor. Bu lastikleri önce tellerinden ayırıyoruz. Ardından parçalıyoruz. Hamur hane ve kırma bölümünde granül haline getiriyoruz. Rejenere kauçuk haline getirip hamur makinelerinde 150 derece ısıda pişirerek yıllarca giyilen kara lastik üretimi yapıyoruz. Yıllık olarak 600 bin çift lastik ayakkabı üretimi gerçekleştiriyoruz. El arabası tekeri yıllık 90 bin adet, oyun parkları ile yürüyüş parkurlarında kullanılmak üzere 120 bin metrekare kauçuk zemin kaplama malzemesi üretiyoruz."
 
Editör: TE Bilişim