İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, 2015 Yılı Yaz Kur'an Kurslarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. "Kur'an-ı Kerimi okuyup, onun muhtevasını öğrenmeye çalışmak, her Müslüman için önemli bir görevdir" diyen İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, "Yüce Allah, 'Bu Kur'an, ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır (Saad 29)', buyurmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) de, Kur'an okuyan ve hükümlerini öğrenenlerin faziletine dikkat çekerek, 'Sizin en hayırlınız, Kur'an-ı öğrenen ve öğretendir' buyurmuşlardır. Eğitimin bir süreç olduğu göz önünde bulundurularak, her yaz tatili döneminde düzenlenen yaz Kur'an kurslarında, çocuklarımıza Kur'an-ı Kerimi okuma ve anlamını öğrenme yanında temel dini bilgiler, insani ve ahlaki erdemler, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)'in örnek hayatı öğretilmektedir. Çocuklarımızın kendisiyle ve toplumla barışık olarak yetişmeleri, din konusunda doğru ve sağlıklı bilgi edinmeleri, din eğitimini yeterli düzeyde, zamanında ve doğru bir yöntem ve içerikle almaları, anne-babaların sorumluluğunun bir parçası olduğu kadar, toplumsal bütünlüğümüz, çocuklarımızın ileride yanlış telkinlere maruz kalmamaları, manevi boşluğa düşmemeleri, dini kimliklerinin inşası ve özgüvenlerinin yüksek olması açısından da son derece önem arz etmektedir. Zira Kur'an öğretimi, din eğitiminin en temel unsurlarındandır. Bu hususla ilgili olarak;

1- 07.04.2012 tarih ve 28257 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Kur'an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kur'an Kursları ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliğinin 25. Maddesinde; 'Okulların tatil olduğu zamanlarda, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak Kur'an-ı Kerim'i ve mealini öğrenmeleri, dini bilgilerini geliştirmeleri, dini içerikli sosyal ve kültürel etkinliklerden yararlanmaları amacıyla Kur'an kurslarında, camilerde ve müftülüklerce uygun görülecek yerlerde, mülki amirin onayı ile yaz Kur'an kursları açılır' hükmüne yer verilmiştir.

2- Bu yıl Yaz Kur'an Kursları 22 Haziran 2015 Pazartesi günü eğitim-öğretime başlayacak ve 21 Ağustos 2015 Cuma günü sona erecektir. Kurslar haftada beş gün olmak üzere iki ay sürelidir. Bu kurslarda günde üç saat eğitim-öğretim yapılacaktır.

3- 22 Haziran 2015 Pazartesi günü yapılacak olan Yaz Kur'an Kursları Açılış Programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş konuşmacı olarak katılacak olup, program Diyanet TV'den canlı yayınlanacaktır.

4- Yaz Kur'an kursları, 22 Haziran-21 Ağustos 2015 tarihleri arasında aşağıda

belirtilen dönemler halinde ve kur esasına göre gerçekleştirilecektir.

Buna göre;

I. Dönem 22 Haziran 2015-10 Temmuz 2015

II. Dönem 13 Temmuz 2015-31 Temmuz 2015

III. Dönem 3 Ağustos 2015-21 Ağustos 2015 tarihlerindedir" ifadelerini kullandı.

BAŞVURULAR GERİ ÇEVRİLMEYECEK

"Yaz Kur'an Kurslarına kayıtlar dolmuş olsa bile, kayıt için başvurular geri çevrilmeyecek, ilgili müftülükçe bu tür başvurular uygun olan kurslara yönlendirilecektir" diyen Akpınar, şöyle konuştu: "Mevsimlik işçilerin çocuklarının yaz Kur'an kursu faaliyetlerinden faydalanması amacıyla mevsimlik işçilerin bulunduğu yerlerde yaz Kur'an kursu açılacaktır. Ayrıca, Mültecilerin bulunduğu illerde mülteci çocukların yaz Kur'an kursu hizmetlerinden faydalanmalarına yönelik çalışmalar yapılacaktır. Yaz Kur'an kurslarına katılmak isteyen engelli vatandaşlarımızdan; Görme Engelliler: Mediha Hasan Tahsin Alaylı Görme Engelliler Orta Okulunda (Malazgirt Mah. İbni Sina Cad. Erdemler Sok. No:2 Selçuklu). İşitme Engelliler: 1-Konevi İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulunda (Hacıkaymak Mahallesi İstanbul Sk. No:7 Selçuklu). İmam-ı Rabbani Kur'an Kursu (Sakarya Mah. Pamuk Sok. No:14 Selçuklu). Bedensel Engelliler: Hacıveyiszade Camii altında (Bayan-Erkek ayrı sınıflarda)

eğitim-öğretim göreceklerdir. Yaz Kur'an Kurslarında ders kitabı olarak, Elif-Bâ, Dinimizi Öğreniyoruz 1, 2, 3 ile interaktif CD Destekli Tevcidli Kur'an-ı Kerim Elif-Ba, ücretsiz olarak dağıtılacak ve kurs boyunca derslerde bu kitaplar takip edilecektir. Ayrıca, Başkanlığımızın çocuklara yönelik Kur'an-ı Kerim'deki Sureleri Tanıyalım, Çocuklar İçin Kur'an Terimleri Sözlüğü, Hikâyelerle Çocuklara 40 Ayet, Hikâyelerle Çocuklara 40 Hadis vb. yayınlarından istifade edilebilecektir. İşitme Engelli Çocuklar için Başkanlığımız tarafından hazırlanan Din Eğitimi kitap setinden ve Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğünden, Görme engelli çocuklar için ise Braille Kur'an Okumaya Giriş Alfabesi (Doç. Dr. Tayyar ALTIKULAÇ), Braille Kur'an-ı Kerim, Öğreniyorum kitap serisi ve Braille Diyanet Çocuk Dergisinden istifade edilebilecektir" ifadelerini kullandı.

SPORTİF KURSLAR DA DÜZENLENECEK

Akpınar, "Yaz Kur'an kurslarında sadece 4-6 yaş grubu öğrencilerden oluşan sınıfların açılmak istenmesi durumunda; Sınıflarda Başkanlıkça yapılan 4-6 yaş hizmet içi eğitim seminerine katılmış olan veya 4-6 yaş çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili diplomaya ya da bu alanla ilgili en az 296 saatlik bir sertifikaya sahip olanlara görev verilecektir. Sınıflarda Başkanlığımızın 4-6 Yaş Yaz Kur'an Kursları Öğretim Programı uygulanacaktır. (Kur'an Kursları 4-6 Yaş Öğretim Programının içerisinde yer almaktadır.) Sınıflarda; 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursları Öğretici Kitabı I-II, 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursları Etkinlik Kitabı I-II, Başkanlığımızın web sitesinden indirilerek kullanılacaktır. Ayrıca bu sınıflardaki çocuklara yönelik dini içerikli şarkılar Başkanlığımızın web adresinden indirilerek eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılabilecektir. 10-26 Şubat 2015 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile yaz Kur'an kurslarına katılanlardan, gençlere yönelik basketbol, güreş, masa tenisi, badminton, teakwondo, judo, wushu, karete gibi spor dallarında, her ilin imkanları ölçüsünde kurslar yapılabilecektir.

Eğitim-öğretim süresince Haftanın Ayeti, Hadisi ve İlahisi ismi altında her hafta bir ayet, hadis ve ilahi belirlenerek öğrencilerin o hafta içerisinde belirlenen ayeti, hadisi ve ilahiyi öğrenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Haftanın İmamı ve Müezzini sloganıyla imam-hatip lisesine giden öğrenciler öncelikli olmak üzere erkek öğrencilere imamlık ve müezzinlik uygulamaları yaptırılacaktır. Veli-Öğrenci-Öğretici Buluşmaları" adıyla toplantılar düzenlenecek yaz Kur'an kursundaki eğitim-öğretim faaliyetlerinden öğrenci velileri de haberdar edilerek, eğitim sürecine dâhil edilecektir. Kur'an'ın Anlam Dünyası ile Buluşalım sloganıyla 2015 yılı Yaz Kur'an kurslarımızın, milletimiz memleketimiz ve Konya'mız için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz eder, tüm öğreticilerimize ve öğrencilerimize başarı ve kolaylıklar dilerim" dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim