İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 11’incisi düzenlenen “Dünya İnançları ve Merdivenler” konulu uluslararası fotoğraf yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. 34 ülkeden 470 fotoğrafçının katıldığı yarışmada, “Dünya İnançları” kategorisinde 1649, “Merdivenler” kategorisinde ise bin312 olmak üzere, toplam 2 bin 961 fotoğraf yarıştı. Kasım ayında yapılan jüri değerlendirmelerinde, “Dünya İnançları” kategorisinde 51, “Merdivenler” kategorisinde ise 50 fotoğraf ödül almaya hak kazandı.

Hz. Mevlana’nın 744’üncü Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma programları çerçevesinde gerçekleştirilen 11. Uluslar arası Fotoğraf Yarışması ödül töreni Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled salonunda gerçekleştirildi. Ödül törenine Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden, Sille Sanat Sarayı kurucusu fotoğraf sanatçısı Reha Bilir ve fotoğraf sanatçıları katıldı.

MARKA OLMA YOLUNDA İLERLİYOR 

Ödül töreninde konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yündem fotoğraf ile uğraşan insanların kültür elçisi olduğunu ifade ederek, “Fotoğraf ve fotoğraf sanatı ile uğraşan insanlar kültür ve turizm hareketlerinin öncüleri haline geldi.  Fotoğraf sanatının bir ülkenin yada bir faaliyetin tanıtılmasında ne kadar önemli olduğunu tespit ettik.  Bu keşif ile yola çıktık. Bu yıl 11.'sini gerçekleştirdik. Yarışmamız dünyaya marka olma yolunda ilerliyor. Fotoğraf yarışması sosyal medya paylaşım yapıldığı için hem Hz. Mevlana’nın tanıtımını hem de Hz. Mevlana’nın uluslararası vuslat yıldönümünde tanıtılmasına katkı sağlıyor. Yarışmamız önümüzdeki yıllarda da devam edecek “ ifadelerini kullandı.

DÜNYA İNANÇLARI FOTOĞRAF YARIŞMAMIZ DÜNYADA KLASİK HALİNE GELDİ 

Sille Sanat Sarayı kurucusu ve fotoğraf sanatçısı Reha Bilir, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce her yıl düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışmasının dünyada bir klasik haline geldiğini belirterek, “Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 11 yıldan beri ‘Dünya İnançları adı altında fotoğraf yarışması düzenliyor. Buradaki amaç dünya üzerinde var olan ve bilinen dinlerin görsel zenginlikleri bir araya toplamak. Bu inançlara ait törenler, müzikler, mimari yapılarını, görsellerini aynı çatı altında toplamaya çalışıyor. Yarışmada oluşturan sergiler sadece Konya’da sergilenmiyor. Dünyanın her tarafında sergileniyor. Fotoğrafların sergilenmesi hem Konya'nın tanıtımı yapılıyor. Hem de yarışmamızın tanıtımı yapılıyor. 35  ülkeden 470 kişinin 2961 fotoğrafla katıldığı yarışmanın seçiciliğini Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü  Abdüssettar Yarar, Reha Bilir, Anadolu Ajansı Görsel haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve Sri Lanka Fotoğraf Sanatı Topluluğu yönetim kurulu üyesi Bandu Gunaratn'e yaptı. Her yıl dünya inançları katogerisinin yanında farklı bir katogeride oluşturuyoruz. Her geçen gün fotoğraf atölyeleri kuruluyor ve sanatseverler buralara kayıt oluyorlar. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu tür organizasyonlarla fotoğraf sanatı ve sanatçısına her zaman destek oluyor. Önümüzdeki yıllarda da bu desteklerinin devam edeceğine inanıyorum. Organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı 

Jüri değerlendirmesi sonucunda "Dünya İnançları" kategorisinde İran'dan Hatep Hoseini FIAP Altın Madalya Ödülünü kazanırken, "Merdivenler" kategorisinde Konyalı fotoğraf sanatçısı Derya Arıkan FIAP Altın Madalya ödülü kazandı. Sille Sanat Sarayı Altın Madalyaları ise İtalya'dan Virgilio Bardossi  Pierfreancesco Baruni kazandı.  Yarışmaya Konya'dan katılan ve toplamda en çok fotoğrafı değerlendirilen Bülent Pirinççi ise ICS En İyi Fotoğrafçı Ödülünü kazandı. Ödül alan fotoğrafların dışında 80 eser de sergilemeye değer bulundu. Konyalı fotoğraf sanatçıları Kerim ARI Sille Sanat Sarayı Gümüş Madalya ödülü kazanırken, Mehmet Tufan da IAAP Mansiyon ödülü kazandı

FOTOĞRAF BENİM İÇİN TUTKU 

Merdivenler kategorisinde FIAP Altın Madalya ödülünü kazanan Derya Arıkan yaptığı açıklamada, “Fotoğraf çekmeye küçüklüğümden beri ilgim vardı. Ancak kurallı çekmeyi bilmiyordum. Bundan 6 yıl öncesinde fotoğraf kursuna giderek kuralları öğrendim.  Fotoğraf çekmeyi ve gezmeyi çok seviyorum.  Fotoğraf benim için tutku. Bu fotoğrafımı Ocak ayında Hindistan’da çektim.  Çok sisli ve sabahın erken saatinde fotoğrafı çektim.  Ve bu fotoğrafın ödül alabileceğini hiç beklemiyordum.  Çok gururluyum v mutluyum” ifadelerini kullandı.

Yarışmaya Konya'dan katılan ve toplamda en çok fotoğrafı değerlendirilen Bülent Pirinççi ise, “  Yarışmaya ise 2008 yılından itibaren katılıyorum. Fotoğraf yarışmalarına ciddi anlamda bir katılımım var.  Yaklaşık 20 yıldır fotoğrafçılık ile uğraşıyorum. Genelde sema,iç mekanlar  ve doğa fotoğraflarına da ilgi duyuyorum.  Fotoğraf çekme tutkum çoçukluğumdan beri vardı. Teknolojinin ilerlemesi ile artarak devam ediyor” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim