Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana bin 485 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bugün, kara ve hava operasyonları sonucunda terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu 46 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 485 olduğu kaydedildi.

PYD/PKK HEDEFLERİ TANK VE TOP ATIŞLARIYLA VURULUYOR

Kilis-Hatay hattının Suriye kesimindeki Şeyh Horoz bölgesi ve çevresinde tespit edilen terör örgütü PYD/PKK'ya ait hedefler, Fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar ve tanklarla ateş altına alındı. Harekat kapsamında, Kırıkhan, Hassa ve Reyhanlı ilçelerinin sınıra yakın bölgelerindeki birlikler, Afrin batı kırsalında yer alan teröristlere ait mevzilere topçu birliklerince atış yaptı. Sınır hattında askeri araç sevkiyatı da devam etti.

KUDE KÖYÜ PYD/PKK'DAN TEMİZLENDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in kuzeybatısındaki Kude köyünü terör örgütü PYD/PKK'dan temizledi.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 36'sı köy, 3'ü köy altı yerleşim ve 14'ü stratejik dağ veya tepe olmak üzere 54 noktayı örgütten kurtarmış oldu.

Teröristlerden temizlenen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:

"Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz ve Ömer Simo köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana ve Kırmızı köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye köyleri ile Mersides, Nisriyye ve Amara Tepesi; Şeran beldesinde Burseya Dağı, Serincek, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sirgaya Tepesi."

TSK VE ÖSO'DEN BÖLGE HALKINA YARDIM ELİ 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütü PYD/PKK'dan temizledikleri bölgelerde evlerinde kalan bölge halkına yardımlarını aralıksız sürdürüyor. TSK ve ÖSO birliklerinin, Afrin ilçesindeki terör örgütlerine karşı 20 Ocak'ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terörden temizlenen bölgedeki sivillere yardımları devam ediyor.  Terör örgütlerinden ele geçirdikleri köylerde güvenliği sağlayan TSK ve ÖSO birlikleri, aynı zamanda sivil halkın acil temel ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun çaba sarf ediyor. TSK ve ÖSO birlikleri, Afrin'in batısındaki Ömer Uşağı köyünde güvenliği sağladıktan sonra evlerini terk etmeyen ailelerin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Ömer Uşağı köyünü ziyaret eden ÖSO'nun 1. kolordu komutanlarından Züheyr İstanbuli, köydeki ailelerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbuli, köyün 23 Ocak'ta operasyonun 4. gününde terörden arındırıldığını belirterek, TSK ve ÖSO birliklerinin köyde kalan ailelere gıda ve sağlık yardımında bulunduğunu ifade etti.

Köyde 125 evin bulunduğunu ancak sadece 6 ailenin yaşadığını kaydeden İstanbuli, "Ailelerin yiyecek, içecek ve ilaç ihtiyacı arttı. Ailelere bize gelen gıdadan veriyoruz. Onlara ihtiyaçlarını bir kısmını karşılayacak gıda kumanyaları dağıtıyoruz. Bize gelen yemeklerimizi onlarla paylaşıyoruz" dedi. İstanbuli, TSK'nın köydeki ailelere yardım yaptığına işaret ederek, "Yardımlar arasında meyve, çay, pirinç ve yağ gibi temel gıda ürünleri var. Köyde fırın yok. Dolayısıyla ekmeğimizi Afrinli ailelerle paylaşıyoruz" şeklinde konuştu. Köyde kalanlar arasında sağlık sorunu bulunan yaşlı bir çiftin olduğunu kaydeden İstanbuli, söz konusu çifte ilaç yardımı yapıldığını belirtti.  İstanbuli, "Biz askerler olarak her türlü gıdayla beslenebiliriz ama bölgedeki aileler içerisinde çocuklar var, onların daha fazla yardıma ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu. Köylülerden 75 yaşındaki  Muhammed Reşid, köyü terk etmediğini ve evinde kaldığını belirterek, "Allah, Özgür Suriye Ordusu ve Türk ordusundan razı olsun. İnşallah yakın zamanda sorunlarımız biter. İnşallah köylülerimiz yeniden dönerler" dedi. Reşid'in 65 yaşında hasta eşi Feride Mustafa da TSK ve ÖSO'ya teşekkür ederek, komşularının evlerine dönmesini beklediklerini ifade etti.

AFRİN'DE YASAKLI ANTİ-PERSONEL MAYINLARI ELE GEÇİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden arındırılan bölgelerde, Ottawa Antlaşması ile kullanımı yasaklanan çok sayıda anti-personel mayını ele geçirildi. Terör örgütlerinden 10-12 Şubat tarihlerinde temizlenen bölgelerde, Ottawa Antlaşması ile kullanımı yasaklanan çok miktarda anti-personel mayını da bulundu.  Tespiti zor olan anti-personel mayınları, bölgede yaşayan sivilleri tehdit ediyor. TSK ve ÖSO birliklerine, yasaklanan söz konusu mayınla zayiat verdirmeyi hedefleyen kanlı örgütün, insani hiçbir hassasiyeti olmadığı da bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Yasaklanan anti-personel mayını, çoğu masum ve korunmasız siviller ile özellikle çocuklardan oluşan yüzlerce kişinin ölümüne ya da sakatlanmasına neden oluyor. Bu mayınlar, mültecilerin ve iç göçe maruz kalan kişilerin yurtlarına dönmelerine mani olduğu gibi yerleştirildikten sonra yıllarca diğer vahim neticelere de yol açabiliyor.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensuplarının terk edip kaçtıkları birçok barınak, sığınak ve beton mevzi de ele geçirildi.

Bazı sığınakların girişlerinin gizlenme şekli ise dikkati çekti. 

Teröristlerce kazılan sığınakların özellikle İnsansız Hava Araçları (İHA) tarafından tespitinin önlenmesi için girişlerinin ağaç altlarına yapıldığı belirlendi. Ayrıca bu sığınakların girişlerinin de naylon branda ile kapatılarak kamufle edilmek istendiği saptandı.

BURSEYA DAĞI PATLAYICILARDAN ARINDIRILIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yürütülen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında teröristlerden arındırılan Burseya Dağı'nda örgüt mensuplarınca tuzaklanan patlayıcılar, uzman ekiplerce temizleniyor. Terör örgütü PYD/PKK mensuplarının yaklaşık 4 yıl boyunca işgal ettiği beton blok ve tünellerle adeta kaleye dönüştürülen dağda, Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Timi (METİ), özel eğitimli köpeklerle aralıksız çalışıyor.

Aralarında anti tank mayınları ile cep telefonu ve telsiz gibi cihazlar yardımıyla uzaktan kontrol sağlanabilen el yapımı patlayıcıların da bulunduğu mühimmatı imha eden ekipler, arama tarama çalışmaları sırasında patlayıcı tespit dedektörleri ve sinyal kesici jammer da kullanıyor.  Dağın farklı noktalarına tuzaklandığı belirlenen patlayıcılar, bölge güvenliği sağlandıktan sonra kontrollü infilak ettiriliyor.  Özellikle askeri birliklerin geçiş güzergahlarına tuzaklanmış patlayıcıların imhası sürerken, bölgede bol miktarda yabancı menşeli anti tank mayını bulunması dikkati çekiyor. METİ görevlilerinin çalışmalarına mayın arama köpeği 5 yaşındaki "Zati" de destek veriyor.  Özellikle mayınların bulunmasında başarılı olan "Zati", bugüne kadar onlarca mayının yerini tespit ederek, ekiplerin işini kolaylaştırdı. 

ESED ASKERLERİNİN HIRSIZLIĞINI TSK'YA MAL EDİLMEYE ÇALIŞILDI 

Terör örgütü PYD/PKK destekçileri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nı karalamak için farklı bölgelerde yaralanan çocukları Afrin'deymiş gibi gösterirken, Esed rejimi askerlerinin Hama'da yaptığı hırsızlığı da TSK yapmış gibi sunmaya çalıştı. Terör örgütü yandaşlarının, sosyal medyada "TSK'nın çocukları hedef aldığı" yalanıyla paylaştığı fotoğrafın, Doğu Guta'da Esed rejimi saldırılarında yaralanan bir bebeğe ait olduğu ortaya çıktı.  "Afrin'de yine çocuklar hedef alındı" yalanıyla paylaşılan yaralı çocuklara ait başka bir fotoğrafın da 8 Temmuz 2014'te Esed rejiminin sivil katliamına ilişkin bir haberde kullanıldığı belirlendi. "Afrin'de katliamı durdurun" etiketiyle paylaşılan yararlı çocuk görselinin ise 30 Temmuz 2014'te, İsrail'in hava saldırısında yaralanan Filistinli bir bebeğe ait olduğu tespit edildi. Böylece terör destekçilerinin, farklı yer ve zamanlarda çekilmiş çocuk görsellerini kara propagandalarına alet etmeye çalıştıkları görüldü.  Öte yandan, PYD/PKK yandaşları, Esed rejimi askerlerinin yaptığı hırsızlık üzerinden de TSK ve Zeytin Dalı Harekatı'nı karalamak istedi. Örgüte yakın hesapların, "Türk askerinin tavuk hırsızı olduğu" yalanıyla servis ettiği fotoğrafın, Suriye'nin Hama iline bağlı El Kuseyr ilçesinde çekildiği ve 19 Mayıs 2014'te "Esed ordusunun askerleri hırsızlık yapıyor" başlıklı bir haberde kullanıldığı ortaya kondu. Fotoğrafta, Esed rejimine bağlı askerler, ellerinde ölü tavuklarla yürürken görülüyor. Örgütle bağlantılı hesaplar, daha önce de Doğu Guta'da ölen Ümame bebeği Afrinli gibi göstermeye çalışmış, AA'nın Afrin'de stratejik öneme sahip Burseya Dağı'nda çektiği ve harekatın sembolü haline gelen Türk bayraklı asker fotoğrafı üzerinden kara propaganda yapmaya kalkmıştı.

AA

Editör: TE Bilişim