Yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle dünyadaki en yüksek vaka ve ölü sayısına ev sahipliği yapan ülke salgınla mücadele ederken bir yandan istilacı türlerin tehdidiyle yüzleşiyor.

Zehirli dev eşek arılarının ardından bu kez de ABD'nin güneydoğusunda bulunan Alabama, Loisiana, Teksas ve Georgia eyaletlerinde köpek büyüklüğünde yüzlerce kertenkele görüldü

BOYU 140 SANTİMETREYE ULAŞIYOR

ABD’nin güneydoğusunda yer alan eyaletlerde oldukça istilacı bir tür olan dev kertenkelelerin görüldüğü belirtidi.

Oldukça istilacı bu tür hayvanların ABD’nin ekosistemi için büyük bir risk oluşturduğu ifade edildi.

Anavatanı Güney Amerika olan ve siyah-beyaz tegu (Latince: Salvator Merianae) olan hayvanın boyu 120-140 santimetre, ağırlısı ise 3-7 kilo arasında değişiyor.

Yackel, “ABD genelinde vahşi doğada şu anda ne kadar tegu olduğunu net olarak bilmiyoruz. Ancak 10 yıldan fazla süredir yaptığımız çalışmalar onların özellikle ABD’nin güneydoğusunu tehdit ettiğini gösteriyor. Çünkü buradaki iklim koşulları onların yaşaması için çok elverişli” açıklamasını yaptı.

ÖNÜNE GELENİ YİYORLAR
Dev kertenkeleler üzerinde çalışan araştırmacı John Jensen ise, “Onları vahşi yaşamdan almak zorundayız çünkü bölgedeki yerli türler için büyük bir risk oluşturuyorlar. Hiçbir hayvan ya bitki türü ayırt etmeksizin önlerine gelen her şeyi yiyorlar. Özellikle de nesli tükenme riski altında Gropher kaplumbağasının yumurtaları olnların favori yemek tercihi” dedi.

KAÇAK YOLLARLA GÜNEY AMERİKA'DAN GELDİLER

Konuya ilişkin açıklama yapan doğa koruma yetkilisi Amy Yackel, National Geographic’e yaptığı açıklamada, yalnızca 2000 ile 2010 yılları arasında Brezilya, Arjantin ve Uruguay’dan yaklaşık 80 bin siyah-beyaz tegunun kaçak yollarla getirildiğini söyledi. Bunlardan sadece birkaç tanesinin vahşi yaşama bırakıldığını ancak çok hızlı bir şekilde üreme yeteneklerine sahip oldukları için sayısının hızla arttığını kaydetti. Yackel, bir dişi tegunun yılda ortalama olarak 35 yumurta bıraktığını belirtti.

EKOSİSTEM İÇİN YIKICI ETKİLERE SAHİPLER

Diğer taraftan Yackel, dev kertenkelelerin insanlar için doğrudan zararlı olmadığını ancak bulundukları ekosistemde yıkıcı etkilere sahip olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim