Bütçe görüşmeleri sırasında KOP yatırımlarına değinen MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, KOP’a GAP Projesi kadar destek verilmediğini belirterek, “Konya’ya KOP projesine tahsis edilen ödenekler rutin ödeneklerin çok fazla üzerine çıkmadı” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında Konya Ovası Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. KOP projesiyle Güneydoğu Anadolu (GAP) projesinin temel bazı özelliklerini komisyonun bilgilerine sunmak istediğini belirten Mustafa Kalaycı, “Yüzölçümü, GAP 75 bin 193 kilometrekare, KOP 65 bin 13 kilometrekare; tarıma elverişli arazi, GAP 3 milyon 100 bin hektar, KOP 3 milyon 57 bin hektar; sulanabilir arazi, GAP 1 milyon 700 bin hektar, KOP 1 milyon 800 bin hektar; su potansiyeliyse GAP’ta 55 milyar metreküp, KOP’da ise 8,3 milyar metreküp. Bu rakamlar şunu gösteriyor: GAP projesiyle hemen hemen aynı özellikleri olan KOP projesinin tek eksiği suyun olmamasıdır” ifadelerini kullandı.
2008 yılında, istihdam paketi diye anılan bir yasayla İşsizlik Sigortası Fonundan ve Özelleştirme Fonundan bölgesel kalkınma projeleri için önemli kaynakların tahsis edildiğini belirten Kalaycı, “ Akabinde, 2008 yılında GAP Eylem Planı uygulamaya konuldu, KOP Eylem Planı maalesef hâlen çıkarılıp uygulamaya konulmadı. Verilen sözler yerine getirilmedi. Konya’ya KOP projesine tahsis edilen ödenekler rutin ödeneklerin çok fazla üzerine çıkmadı” dedi.
HAVZANIN SU İHTİYACI İÇİN YENİ PROJELER LAZIM
Mavi Tünelle ilgili çalışmalar, Bozkır Barajı, Bağbaşı Barajı ve Avşar Barajı'nda çok güzel çalışmaların var olduğunu söyleyen Kalaycı, “Bu projelerle 2016’dan itibaren yaklaşık 400 milyon metreküp suyun ovaya aktarılması söz konusu. Bütçe sunumunuzda da var, bunun önemli bir kısmı Konya içme suyuna aktarılacak. Konya’da yer altı su seviyesi, on beş yıl ince 20-30 metre derinlikteyken şu anda 100-150 metre derinliklere kadar düştü. Bölgede su seviyesi ekonomik seviyesinin altına düştüğünde yer altı suyu kullanılamaz hâle gelecek” dedi.
Mavi Tünelden gelecek suyun ovanın ihtiyacının çok az bir kısmına tekabül ettiğini belirten Kalaycı, “KOP projesi için yeni Mavi Tüneller lazım. Konya ovasına Sakarya, Fırat ve Kızılırmak’tan, ayrıca Toroslardaki başka bulunabilecek imkânlardan mutlaka su getirilmesi lazım. Ancak, proje stokundaki yatırımlarda bir ivme olmakla birlikte, KOP projesine on yıllık AKP iktidarı döneminde maalesef yeni bir proje ilavesi yapılmadı” ifade etti.
KOTA ARAZİ TOPLULAŞTIRILAN ALANLARDA UYGULANMALI
Bugünlerde Konya’nın gündeminde kota meselesinin bulunduğunu ifade eden Kalaycı, “Bir taraftan su tasarrufu sağlamamız lazım ama bir taraftan da üretimi durduramayız. Bu konuda KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızın ve Konya Ziraat Mühendisleri Odamızın raporları var. Biliyorsunuz bu uygulamayla kuyulara sayaç takılacak, yer altı suyu kullanımıyla ilgili kullanılması gereken su miktarının arazi miktarına bölünmesiyle 1 dekar başına 200 ton civarında su kullandırılması öngörülmektedir. Bu uygulamayla buğday eken bir çiftçi ektiği alanın ancak yüzde 40’ını, ayçiçeği, fasulye eken yüzde 35’inci, şekerpancarı ve mısır eken yüzde 30’unu, yonca eken bir çiftçi de ancak yüzde 20’sini ekebilecek. Geriye kalan alanı ise nadasa bırakmak zorunda kalacaktır, çünkü verilen 200 ton su ancak bu kadar alanı sulayabilecektir” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim