Uluslar arası Öğrenci Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen 8. Öğrenci Uluslararası Öğrenci Buluşması, vatandaşların yoğun ilgisi eşliğinde başladı. öğrenciler Şehir Meydanı'nda kurulan stantlarda bir araya geldi. Eğitimleri için Konya'ya gelen öğrenciler, kendilerini gurbette hissetmediklerini ifade etti

 

Uluslar arası Öğrenci Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen 8. Uluslar arası Öğrenci Buluşması, vatandaşların yoğun ilgisiyle birlikte 9 Mayıs'da açılış yaptı. Şehir Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, Konya'da eğitim gören yabancı öğrenciler, kurmuş oldukları stantlarda ülkelerini ve kültürlerini, Konya halkına tanıtıyor.

Konya'ya eğitim görmek için farklı ülkelerden gelen öğrenciler Şehir Meydanı'nda kurulan stantlarda bir araya geldi. Ülkelerine özgü yöresel kıyafetler ve ürünlerle Konyalı vatandaşların ilgi odağı olan öğrenciler farklı ülkelerden gelen arkadaşlarıyla da iletişim kurma imkânı buldu. Eğitimleri için Konya'ya gelen öğrenciler, kendilerini gurbette hissetmediklerini ifade etti.

UGANDA: KONYA'DAN ÇOK MEMNUNUM

Uganda standında ülkesini ve kültürünü tanıtan İshak Mugarura Konya'da olduğu için kendini şanslı olarak gördüğünü belirtirken, "3 yıldır Konya'da eğitimime devam ediyorum. Burada Uluslararası Mevlana İmam Hatip Lisesi'nde okuyorum. Okulumdan ve şehirden çok memnunum" dedi. Konya ile ilgili olarak ise, "Uyum sağlamakta zorlanmadım. Burada yaşayan insanlar çok iyi. Bizlere her konuda yardımcı oluyorlar. Öyle çok fazla bir sıkıntı çektik diyemem. Konya binaları olsun, yolları olsun harika bir şehir. Konya'nın geliştiğini ve güzelleştiğini görmek bile beni mutlu ediyor. Şükürler olsun ki böyle bir şehirdeyim" diye konuştu.

MISIR: KONYA BAMBAŞKA BİR ŞEHİR

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim gören Mısırlı Celal Elhaddad Konya'da yaşamaya kısa sürede alıştığını söylerken, "Çok olmadı ama bu güzel şehre alışmak bana hiç zor gelmedi. Yaklaşık 7 aydır Konya'da yaşıyorum. İlk günlerde kendimi çok yalnız hissettim. Farklı bir memleket, farklı bir kültür. Ama şehirde yaşayan insanlar çok iyiler. Kısa sürede arkadaş edinmeye başladım ve ilk günlerde ki yalnızlık hissinden kısa sürede kurtuldum. Türkiye'de birkaç şehir daha gördüm ama Konya benim için bambaşka bir şehir. Burayı gerçekten seviyorum" ifadelerini kullandı.

RUANDA: İNSANLARI SEVİYORUZ

Ruanda standında ülkesini vatandaşlara tanıtan Ömer Mutegerva, "Ben ve arkadaşlarım yaklaşık olarak 2 yıldır burada yaşıyoruz. Konya'da ki Uluslar arası Mevlana İmam Hatip Lisesi'nde eğitim görüyoruz. Burada yaşadığımız için çok memnunuz. Güzel ve huzur dolu bir şehir. Uyum sağlama problemi yaşamadık. Konya'yı çok seviyoruz, bu şehrin insanlarını çok seviyoruz. Bazen yalnızlık çektiğimiz anlar oluyor. Bu gayet normal. Ancak yaşayanların anlayışı ve ilgileri yaşadığımız yalnızlık hissini unutmamızda yardımcı oluyor. Sakin bir şehir. Eğitim imkanı olarak da Konya'da olduğumuz için şanslıyız" diye belirtti.

TACİKİSTAN: EN SEVDİĞİM ŞEHİR KONYA

Tacikistan'dan gelen Bahtovar Şaripov Türkiye'de en sevdiği şehrin Konya olduğunu dile getirirken, "Selçuk Üniversitesinde 3 senedir Bilgisayar Mühendisliği bölümünde eğitimime devam ediyorum. Konya en çok sevdiğim şehir. Ülkemde ki arkadaşlarıma sık sık şehirle ilgili bilgiler veriyorum. Uyum sorunu yaşamadım. İnsanlar bize iyi davranıyor" dedi. Organizasyonun kendileri için çok iyi olduğunu sözlerine ekleyen Şaripov, "İkinci kez bu organizasyona katılıyorum. Harika ve verimli bir organizasyon. Bu sayede bizlerde memleketlerimizi tanıtma imkanına sahip oluyoruz" diye konuştu.

ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ: YÜREKTEN SEVİYORUZ

Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşı olan Hüseyin Duducibi, "Konya'da yaşamaya başlayalı tam 2 sene oldu. Uluslararası Mevlana İmam Hatip Lisesi'nde eğitim görüyorum. Aldığım eğitimden ve okulumdan son derece memnunum" ifadelerini kullandı. Konya ve yaşayan halk için ise Duducibi, "Bizler bu şehri gerçekten yürekten seviyoruz. Bizleri kollarını açan bir şehir ve o şehrin harika insanları var. Özellikle şehirde yaşayan halk çok yardımsever ve anlayışlı. Bizlere her konuda yardımcı oluyorlar. Bu organizasyona ikinci kez katılıyorum. Konyalılara vatanımı ve halkımı en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyorum" dedi.

PAKİSTAN: ÖĞRENCİLER İÇİN HARİKA ŞEHİR

Pakistanlı Muhammed Zübeyr Ali şehrin ve halkın inanılmaz olduğunu belirtirken, "Yaklaşık 3 yıldır bu güzel şehir ve yaşayan insanlar bana ev sahipliği yapıyor. Kendimi gurbette değil sanki kendi memleketimde, kendi evimde hissediyorum. Mükemmel bir duygu" diye konuştu. Selçuk Üniversitesinde eğitim gördüğünü sözlerine ekleyen Ali, "Üniversitenin pek çok imkanı var. Çok büyük bir yerleşim alanı. Zaten Konya çok güzel ve sakin bir yer. Öğrenciler için harika bir şehir. Ülkemdeki çoğu arkadaşımı her fırsatta buraya davet ediyorum. Bu daveti Hz. Mevlana'nın gel sözleri ile yapıyorum" ifadelerini kullandı.

YEMEN: KONYA'DAN ÇOK MEMNUNUZ

Yemen standında ise bizlerle muhabbet eden Wahb Gasem, "Yemenliler Birliği Grubunun başkanlığını yapıyorum. İçimizden bazı arkadaşlarımız 1 yıldır, bazıları ise 2 yıldır Konya'da yaşamaktadırlar. Konya'dan ve Konyalılardan çok memnunuz. Bizlere gerektiğinde kapılarını açtıkları için onlara minnettarız. Konya'da ki huzur Türkiye'nin başka bir şehrinde yok. İstanbul ve Ankara'yı gezme fırsatı buldum. Ancak bu iki şehir her ne kadar güzel olsalar da benim için Konya'dan daha güzel bir şehir yok. öğrenciler için çok müsait bir şehir. Eğitim konusunda pek çok imkan sunuluyor. Uyum sorunu çekmedik" diye belirtti.

GÜRCİSTAN: HARİKA BİR KENT

Gürcistan'dan Konya'ya geleli çok olmadığını söyleyen Atilla Mamedov, "Yaklaşık dönem başından beri Konya'da yaşıyorum. Bu şehre ve insanlara alışmak için zorluk çektiğim söylenemez. Harika bir kent ve mükemmel insanların olduğu bir yer. Sağ olsun bu şehrin insanları çok yardım sever. Biz öğrencilere ellerinden geldiklerince yardım ediyorlar. Burada Selçuk Üniversitesinde eğitim görüyorum. Çok modern ve gelişmiş bir üniversite de okuduğum için gerçekten şanslıyım" dedi. Uyum sürecine ise esprili bir cevap veren Mamedov, "Uyum sağlamakta bir poblem yaşamadım. Yalnız havasına alışamadık. Kış hiç bitmeyecek gibiydi" diye konuştu.

BEDRİ CAN ÖZBEY

Editör: TE Bilişim