Fes şehri ile Konya arasındaki ticareti artırmak amacıyla Konya’ya gelerek Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası ile bir protokol imzalayan Fas Krallığı Fes Bulmani Bölgesi Sanayi Ticaret ve Hizmetler Odası heyeti, Konya Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek bölge sanayisi hakkında bilgi aldı. Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS)’nden son derece etkilendiklerini bildiren Fes Bulmani Ticaret Sanayi ve Hizmetler Odası Başkanı Fouad Zıne Filali, KOS’un bilim ve teknolojiyi kullanan, yeni teknoloji ile üretim yapan bir bölge olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz gün Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım’ın katıldığı bir protokol imza töreninde Konya ile karşılıklı ticaretlerini artırmak istediklerini ifade eden Fesli heyet, Konya Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Konya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Tosunoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarete, Fes Milletvekili Mohammed Habbab, Fes Ticaret Sanayi ve Hizmetler Odası Başkanı Fouad Zıne Filali, Fes Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Başkanı Es Said Ben Ammar Emrani, KOS Yönetim Kurulu Üyesi M. Veli Tekelioğlu, KSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bozkurt Çağlayan ve ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım katıldı.
KOS’TA FIRSAT VAR
KOS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Tosunoğlu, Fesli heyete KOS ve KOS’daki yatırımcılara sağlanan avantajlar hakkında bilgi verdi. KOS’ta faaliyet gösteren firmalara elektrik, su, doğalgaz başta olmak üzere pek çok hizmette ciddi avantajlar sağlandığının altını çizen Tosunoğlu, Fesli iş adamlarını bölgeye yatırıma davet etti.
KOS Bölge Müdürü Vahit Türkyılmaz ise, Konya Organize Sanayi Bölgesi ve bölgede faaliyet gösteren sektörleri anlattı.
“TECRÜBELERİNİZDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ”
Programda Konuşan Fes Ticaret Sanayi ve Hizmetler Odası Başkanı Fouad Zıne Filali, “Konya Organize Sanayi Bölgesi teknolojiyi, bilim ve teknolojiyi kullanan bir kurumdur. Bu bölgede kurulan fabrikalarda günümüz teknolojisini kullanmakta ve yeni teknoloji ile üretim yapmaktadır. Bizler sizlerin bu bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. Ülkemize döndüğümüz zaman kendi içimizde buralarda gördüklerimizi değerlendireceğiz ve kendi ülkemize de bunları aktaracağız” dedi.
Konuşmasında Fes’in Afrika ve Kuzey Afrika’nın kapısı olduğuna dikkat çeken Filali, “Fes, Afrika ve Kuzey Afrika’nın kapısı durumundadır. Bu bölgeye yapılan yatırımlar Fes’ten geçmektedir. Fes, önemli bir konum üzerinde bulunmaktadır. Türk girişimcilerden Fes’e yatırım yapmalarını ve tecrübelerini bizim sanayicilere aktarmaları isterim” diye konuştu.
YARDIMLAŞMA VE EŞLEŞME ANLAŞMASI
Fes şehri ile Konya arasındaki ticareti artırarak tarafların ekonomik işbirliğini güçlendirmek amacıyla Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Fes Ticaret Sanayi ve Hizmetler Odası arasında “Yardımlaşma ve Eşleşme Anlaşması” imzalandı. Anlaşmaya imza koyan odalardan ‘Kardeş oda’ olarak bahsedilen anlaşma gereğince, her iki şehirdeki odalar bilgi, tecrübe ve yayın paylaşımı yapacak. İş adamları düzeyinde karşılıklı ziyaretlerin ve ikili görüşmelerin yapılmasının öngörüldüğü anlaşmada her oda düzenli bir şekilde basmış olduğu broşür ve yayınları karşılıklı olarak değiştirecek ve iki ülkede ekonomik alanda düzenlenen kanun ve yönetmelikler haber verilecek. Anlaşmada karşılıklı ticareti artırmak amacıyla yer alan bazı hususlar bu şekilde.
HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilişim