Milliyetçi  Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Ekonomi Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri ile laştırma denizcilik ve Haberleşme Bakanılğı Bütçe Görüşmeleri esnasında yine Konya'nın sorunlarına dikkat çekti, “Yapıldı, yapılacak şeklinde sözlerle Konyalı avutuluyor” dedi

Ekonomi Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde yeni teşvik sisteminin Konya'yı mağdur ettiğini belirten MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, sert eleştirilerde bulundu. Konya'nın sanayide ve ihracatta gelişmesine rağmen bir türlü potansiyeli yakalayamadığını ifade eden MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Konya nasıl bu potansiyeli  yakalasın? Sizin tabirinizle, 10 yıldır Konya’nın frenine basıyorsunuz. 2004 yılında çıkardığınız 5084 sayılı Kanun kapsamında yer almadığından, Konya yatırım ve istihdam teşviklerinden yıllarca yararlanamadı. 2009 yılında ayağınızı frenden çektiniz, yeni uygulamaya konulan bölgesel teşvik sisteminde Konya’yı 3’üncü bölgeye aldınız, teşvik belgelerinde, teşvik yatırımlarında Konya ilk sıradaki iller arasında yer aldı. İhracatını 1 milyar doların üzerine çıkaran iller arasına girdi. Ama bu yıl uygulamaya koyduğunuz yeni teşvik sistemiyle yine Konya’nın frenine bastınız, kazanımlarımızı elimizden aldınız, Konya’yı 2’nci bölgeye dahil ettiniz. Yeni sisteme göre, 5 milyon liralık yatırım için destek oranı; 2. bölgede yüzde 34 iken; 3. bölgede yüzde 52, 4. bölgede yüzde 61, 5. bölgede yüzde 74, 6. bölgede yüzde 116 seviyesindedir.  3. bölge, 2. bölgeye göre yüzde 50 daha fazla destekli. Konya’ya vurulan darbe açıkça görülüyor” dedi.
 
 

OTOYOL PROJESİ 15’E ÇIKMIŞ, YİNE KONYA YOK
Milletvekili Kalaycı, Haberleşme Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri esnasında da sert konuşmasını sürdürdü. “Otoyol projesinde Konya neden yok?” diyen Kalaycı, şunları kaydetti: “2009 yılında yapılan 10. Ulaştırma Şûrası’nda Hedef 2023 adıyla açıklanan 100 hedef arasında 12 otoyol projesinin 2023 yılına kadar tamamlanması öngörülmüştü, Sayın Bakan sunumunuza bakıyorum, otoyol proje sayısı 15’e çıkmış. Ama Konya yine yok.  5.550 kilometre uzunluğunda 15 otoyol projesi hayata geçecek hiçbiri Konya’ya uğramıyor, yani bu olacak şey değil.  Sanayicimiz için, ihracatçımız için altyapı çok önemli, ulaşım çok önemli. Bu anlamda Konya’nın da otoyol projeleri arasına daha erken dâhil edilmesi gerekmektedir.
Yine sanayicimiz ve ihracatçımız için limana ulaşım çok önemli. Konya-Mersin yeni demir yolu ve ikinci hat yapımı yıllardır dile getiriliyor, bu proje hangi aşamada, ne zaman bitirmeyi öngörüyorsunuz? Konya’ya demir yolları bölge müdürlüğü açılması düşünülüyor mu?
Lojistik merkez kurulması ile ilgili gelişmeler hangi safhadadır?”
 
 

HER İLE YENİ HAVALİMANI VAR, KONYA’YA NEDEN YOK?
Sivil havaalanı konusuna da değinen Kalaycı, “Her yere havalimanı var, Konya’ya yok.
Konya’nın neyi eksik Sayın Bakanım? Bunca yıldır yoğun taleplere rağmen neden Konya sivil havalimanına kavuşamıyor?  Havaların soğumasıyla beraber Konya askerî-sivil havaalanında tehirler yine başladı. Geçtiğimiz günlerde peş peşe 4 saati aşan rötarlar nedeniyle Konyalılar, 'Yetti gayri' diyor. Konya’da basınımız hava alanımıza yeni isim bulmuşlar, hava limanı değil, çile limanı. Konya Havaalanı’nda sis ya da başka nedenlerle yaşananlar Konya’ya hiç yakışmıyor. Geçtiğimiz yıl kış aylarında da birçok sefer iptal olmuştu. Halbuki, daha ağır kış şartlarının yaşandığı illerde olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edilen sefer sayısı çok daha az” dedi. 
 
 

ÇEVRE YOLUNU ARTIK PROGRAMA ALIN
2008 yılından itibaren bir türlü başlanmayan Dış Çevre Yolu projesini de hatırlatan Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Konya dış çevre yolu projesi bir muammaya dönüştü. Şu anda Konya’nın mevcut çevre yolu şehir içinde kalmış, ana cadde hâline gelmiştir. Konya şehir içi trafiğinin rahatlaması için dış çevre yolu yapımı büyük önem arz etmesine karşın, 'Yapıldı, yapılacak' şeklinde verilen sözlere rağmen hâlen yapılmamış, yatırım programına bile girememiştir. Konyalılar hep avutulmuştur.  Konya şehir içi trafiği çok önemli bir sorun hâline gelmiştir. Konya’nın metroya, raylı sisteme kavuşturulacağı yıllardır söylenmesine rağmen bugüne kadar hiçbir gelişme yok.  Hem 2004 seçimleri öncesi hem 2009 yerel seçimleri öncesi bu konuda verilen açık taahhütlere rağmen hiçbir mesafe alınmamıştır. Kayseri, Antalya, Bursa, Adana, Samsun, Eskişehir, Gaziantep gibi iller gerçekten bu konuda çok önemli mesafe katetti, Konya maalesef nal topluyor. Bu projeyle ilgili Bakanlık olarak ne düşünüyorsunuz? Bir desteğiniz, katkınız olacak mı?” dedi.
HABER MERKEZİ


 
Editör: TE Bilişim