Mustafa Kabakcı, Türkiye-Tacikistan, İlhan Yerlikaya Türkiye-Fas, Ayşe Türkmenoğlu Türkiye-Hırvatistan Dostluk Grubu Başkanlığını yürütüyor

120 ülkeyle parlemontalar arası dostluk grubunun bulunduğu TBMM'de Konya'dan 4 vekil bu görevi yerine yerine getiriyor. Son iki dönemdir faal olarak çalışan Parlamentolar Arası Dostluk Grupları hem ticari hem de kültürel olarak ilişkilerin gelişmesi için çalışıyor. Meclis'te Konya'yı temsil eden 14 milletvekilinden sadece 3'ü Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını yürütüyor.



ÖNCE AZERBAYCAN ŞİMDİ TACİKİSTAN
Daha önce Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanlığını görevini yapan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, artık  Türkiye-Tacikistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığını yapıyor. 2 Şubat 2012'de kurulan Tacikistan Dostluk Grubu'nun hedefi Türkiye ve Tacikistan arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesini sağlamak. Geçen hafta Tacikistan Ankara Büyükelçisi Şaripov Farruh Homiddinoviç Türkiye-Tacikistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcıyı makamında ziyaret etmişti. Kabakcı da büyükelçi vasıtasıyla Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ı Konya'ya ve Şeb-i Arus törenlerine davet etmişti. Milletvekili Kabakcı, dostluk grupları arasında en performansıyla en aktif çalışan vekiller arasında. Kabakcı, Azerbaycan Dostluk Grubu başkanlığı sırasında da özellikle Karabağ meselesini ve Hocalı katliamını defalarca kamuoyunun gündemine getirmişti.



YERLİKAYA FAS DOSTLUK GRUBU BAŞKANI
Konya milletvekilleri arasında diğer Dostluk Grubu Başkanlığı görevini yürüten isim ise AK Parti Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya. 22 Mart 2012'de kurulan Türkiy-Fas Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olan Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Fas ile ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için yoğun çaba gösteriyor. Geçtiğimiz ay ise Fas Parlamento ve Sivil Toplum Bakanı Lahbib Chubani ve beraberindeki parlamento heyeti, Türkiye-Fas Parlamentolararası Dostluk Grubu'nu ziyaret etti. Ziyarette iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konusunda istişarelerde bulunuldu. Kuzey Afrika ülkelerinden Fas, komşuları Tunus ve Libya'nın aksine daha istikrarlı bir ülke. Fas, Arap Baharı'ndan etkilenmeyen tek Kuzey Afrika ülkesi.
 
 

TÜRKMENOĞLU BALKANLARDAN SORUMLU
Dostluk grubu başkanlığı görevini yürüten diğer isim ise iki dönemdir AK Parti Konya Milletvekili olan Ayşe Türkmenoğlu. 20 Aralık 2011'de kurulan Türkiye-Hırvatistan Parlementolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini yürüten Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ise diğer vekillerin aksine bu görevinde çok faal değil. 1992 yılında Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığı ilan eden ve Sırbistan'la yaşadığı savaşın ardından toparlanma sürecine giren Hırvatistan'ın 2013'te Avrupa Birliği'ne tam üye olması bekleniyor. Hırvatistan 2013'te Slovenya'dan sonra AB'ye üye olan ikinci eski Yugoslavya ülkesi olacak.

İSRAİL VE SURİYE DOSTLUK GRUPLARI FESHEDİLDİ
2008 yılının Aralık ayında Gazze'ye düzenlediği Dökme Kurşun operasyonun ardından Türk kamuoyunda büyük tepki çeken İsrail ile yaşanan kriz 2009 yılındaki Davos Ekonomi Zirvesi'ndeki “one minute” kriziyle zirveye çıkmıştı. Bu krizin ardından TBMM'deki İsrail Dostluk Grubu üyeleri de görevlerinden istifa ederek, grup fesh edilmişti. İsrail ile yaşanan krizin bir benzeri ise Suriye ile yaşandı. 2010 yılında Arap ülkelerini saran isyan ateşi 2011 yılında Suriye'yi de vurdu. 2011 yılına kadar Suriye ile yaşanan iyi ilişkilere Arap Baharı'nın getirdiği isyan ateşi büyük darbe vurdu. Esad rejiminin halkın protesto yürüyüşlerini kanlı bir şekilde bastırmasının ardından ülkede kanlı bir iç savaş başladı. Bu olayların ardından TBMM'deki Suriye Dostluk Grubu üyeleri de istifa ederek, grup fesh edildi.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Editör: TE Bilişim