MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya'nın tarihi, doğal ve  kültürel potansiyele sahip olduğunu belirterek,  “Bugüne kadar 20 ilde toplam 28 kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi belirlenmiştir.  Bu iller arasında maalesef Konya yoktur” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yaptığı basın açıklamasında Konya'nın turizm potansiyeline dikkat çekerek, Konya'nın turizmde cazibe merkezi haline getirilmesi çağrısında buhundu. Konya şehir merkezinin açık hava müzesi görünümünde olduğunu kaydeden Kalaycı, “Konya şehir merkezi tarihî ve kültürel eserleriyle açık hava müzesi görünümünde bir şehir olup Mevlânâ Müzesi, İnce Minare, Karatay Medresesi, Selçuklu Köşkü, Selçuklu ve Osmanlı dönemi camileri, Akmanastır, Sille, Kilistra, Çatalhöyük, Ilgın ve Köşk kaplıcaları, Beyşehir Gölü, Eşrefoğlu Camisi, Kubadabat Sarayı, Eflatun Pınarı, Fasıllar Anıtı, İvriz Kaya Anıtı, Isaura kalıntıları, obruklar, Meke Gölü, Yerköprü Şelalesi, Tınaztepe Mağarası gibi yerler turizm hareketleri ve faaliyetleri yönünden önem taşıyan yerlerdir. Çatalhöyük,  UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi. Bu anlamda şahsınıza ve Bakanlık personeline gerçekten teşekkür ediyorum. Yine, geçici listede, 2000 yılında giren 'Konya Selçuklu Başkenti' ve geçen yıl giren 'Beyşehir Eşrefoğlu Camisi' yer almakta” dedi.
TURİST ÇOK, GELİR AZ
Konya'ya her yıl 2 milyon turist gelmesine rağmen gelirin beklentileri karşılamadığını vurgulayan Kalaycı, “Konya’ya her yıl 300 bin yabancı olmak üzere 2 milyon turist gelmekte ama gelir açısından beklenenin altında durumla karşılaşılmaktadır. Aslında, Konya’ya turist gelmemekte, geçerken uğramaktadır, konaklama yapmamaktadır. Bu sorunun çözülmesi için turizm altyapısının kurulması, turizmin çeşitlendirilmesi ve gelen turistin Konya’da konaklamasının yollarının bulunması gerekmektedir” diye konuştu.
KONYA'YA BÜYÜK HAKSIZLIK
Konya’da özel sektör turizm yatırımlarının önünün açılması gerektiğini belirten Kalaycı, şunları söyledi: “Bu yıl uygulamaya konulan yeni teşvik sisteminde, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları, öncelikli yatırımlar kapsamına alınarak Türkiye’nin hangi ilinde yapılırsa yapılsın beşinci bölge desteklerinden yararlanmaları öngörülmektedir.  Bugüne kadar 20 ilde toplam 28 kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi belirlenmiştir.  Bu iller arasında maalesef Konya yoktur. Konya’da kültür ve turizm yönünden önem taşıyan hiçbir yer bulamamak gerçekten Konya’ya büyük haksızlık. Bunu özellikle ifade ediyorum. Konya’da başta kent merkezi olmak üzere ivedilikle kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ilan edilmelidir. Böylelikle, ilan edilecek bölgelerde beşinci bölge teşviklerinden yararlanma imkanı verilerek, özel sektörce yapılacak turizm yatırımlarının önü açılmalıdır. Bu husus, Konya turizmi ve ekonomisi açısından önem arz etmektedir.”
REVAKLARI KORUMAK ÖNEMLİ
Kâbe’de yıkılacak revaklar ile ilgili de konuşan Kalaycı, “Revakların Konya’ya getirilmesi için talepte de bulunuldu. Tabii, bir Konyalı olarak bundan gurur duyarım. Ama revakların yıkılışına mani olmak, yerinde korumak daha önemlidir diye düşünüyorum.Peygamber Efendimizin kabrinin de içinde bulunduğu Mescidi Nebevi’nin Suudilerce yıkılıp yeni cami yapılacağı iddiaları gündeme geldi. Sizin de “Kutsal mekânları yıkmaya hiç kimsenin hakkı ve yetkisi yoktur.” diye bir açıklamanız oldu. Hakikaten bu iddia doğru mu?” diye sordu.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim