Son olarak hafta içinde Altınekin’de projelendirdiği Yağlı Tohumlar İşleme Ham Yağ Fabrikasının inşaatını sadece yönetimin ve projede çalışanların katıldığı, kurum içinde düzenlenen sade bir törenle ve dualarla başlatan Konya Şeker, yıl içinde inşaatını başlattığı PVC boru ve Korige Boru Üretim Tesisleri, Çuval Fabrikası, Unlu ve Şekerli Mamüller, Çikolta, Bisküvi, Kek, Gofret Üretim Tesisleri ile Yem Fabrikasının kapasitesini 1,5 katına, Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Fabrikasının hem donuk sebze üretmesini hem de üretim kapasitesini 2 katına çıkarmasını sağlayacak büyüme yatırımlarını da yine aynı şekilde sade bir törenle ve hayırlı dualarla başlatmıştı.  Bu 6 fabrika inşaatı ile yeni bir fabrika yatırımına eş değerdeki iki büyüme yatırımının dışında Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesindeki Biyoetanol Üretim Tesisinde başlattığı ilave yatırım ile sıvı karbondioksit de üretecek olan Konya Şeker, inşaat ve montaj işleri devam eden bu yatırımlarının tamamını 2012 yılında tamamlayacak.
6’sı yeni üretim tesisi, 2’si büyüme 1’i genişleme olmak üzere 9 üretim tesisi ile üretim hacmini ve çeşitliliğini etkileyici bir şekilde artıracak olan Konya Şeker’in bu yatırımları ile binlerceistihdam sağlaması bekleniyor. 2012 yılında üretime başlayacak tesislerden Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi ile Yağ Fabrikası ve kapasite artırımı için ek yatırım yapılan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi ile Yem Fabrikası için bölge çiftçisinin üretim yapacağı düşünüldüğünde ise bu tesislerin yaklaşık 60-70 bin çiftçi ailesine gelir imkanı sağlayacağı belirtiliyor.
Bu hafta tanklar ve ürün depolarının yer alacağı alanda inşaat çalışmalarına başlanan ve önümüzdeki hafta da ana fabrika ile hammadde depo sahalarında inşaatın başlayacağı yağ fabrikası, 350 bin metrekarelik kampüs alanının 95 bin metrekarelik k bir alanında kurulacak ve2012 Ağustos Ayında üretime başlayacak. Ayçiçeği, kanola ve soya gibi bölge çiftçisinin üreteceği tarımsal ürünleri işleyerek hamyağ üretecek olan Yağlı Tohumlar İşleme Tesisinin, bölgede 300-350 milyon liralık bir ilave ekonomik faaliyet oluşturacağı ve bu faaliyet sonucunda 20-25 bin çiftçi ailesinin yapacağı tarımsal üretim ile ek bir gelir kaynağına kavuşacağı ifade ediliyor.
Her yıl 150 bin ton ayçekirdeği, 100 bin ton soya ve kanola işleyecek olan tesis, 66 bin ton ayçiçeği yağı, 42 bin ton kanola yağı, 25 bin ton soya yağı ve 65 bin ton yüksek kaliteli ayçiçeği küspesi üretecek.
BİZİM ÇİFTÇİMİZ KAZANACAK-
Ülkemizin yağ ve yağlı tohum ithalatçısı olduğunu hatırlatan Konuk, Altınekin’de inşaatını başlattıkları Yağlı Tohumlar İşleme Ham YağTesisi’nin 95 bin metrekarelik bir üretim tesisinden ve fabrika binalarından ibaret olmadığını, tesisin on binlerce hektarlık bir alanda binlerce çiftçi ailesinin yağlı tohum üretimini teşvik edeceğini belirterek şunları söyledi;
“Türkiye tarımsal üretim potansiyeli açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden biri. İklimimiz, toprak yapımız her türlü ürünü üretmek için müsait. Çalışkanlığından kimsenin şüphe duymadığı üretken, gayretli ve fedakar bir tarım nüfusuna sahibiz. Allah bize daha çok üretmek için her türlü imkânı bahşetmiş. Önemli olan sahip olduğumuz bu potansiyeli bihakkın kullanabilmek. Mesela bizim ülkemiz tükettiği yağın önemli bir kısmını ithalat yoluyla karşılıyor. Tenceremize döktüğümüz, tavada kızartma yağı olarak kullandığımız yağın büyük bir kısmı bu toprakların dışında üretiliyor ve ülkemizdeki tüketicilerimizin yağ için ödediği paranın yine büyük kısmı başka ülkelerde geçimini çiftçilikten kazanan insanların geliri oluyor.  Halbuki bu topraklarda daha çok üretmemiz mümkün ve bu topraklarda çiftçilik yapan insanlar bu ülkenin en fukara kesimi. Yani ülkemizin ihtiyacı olan bir ürün var, bu ürünü de bu topraklarda daha çok üretmemiz mümkün ve bu topraklarda bu ürünü üretince bu topraklarda üreterek geçimini sağlayan çiftçilerimizin gelirini arttırmamız da mümkün. Konya Şeker’in Yağlı Tohumlar İşleme Tesisini kurmasındaki temel düşünce budur. Yağ ihtiyacımızın bu topraklardan karşılanmasına katkı sağlamak ve bunu yaparken de üreticilerimize ek bir gelir kaynağı oluşturmak. Bizim yağ fabrikamız için bölgemizde binlerce üretici ortağımız üretim yapacak. Ayçiçeği, kanola, soya üretecek. Yani pancar ekmediği yıllarda ektiği bir ürünü daha Konya Şeker güvencesiyle ve Konya Şeker desteği ile ekebilecek. Üretimin her aşamasında biz yine üreticimize destek olacağız, pancar münavebesindeki bir ürün daha bölgemizde kıymetlenecek. Fabrikamız 95.000 metre karelik bir alanda üretim yapacak ancak bu fabrika on binlerce dekarlık tarım arazisinde binlerce üreticimizi yağlı tohum üretmek için harekete geçirecek.”
HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilişim