Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) KonyaMilletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulunda hükümetin hazırladığı yenibelediyeler yasasıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu.

“Birilerinin şahsi ihtirasları uğrunaKonya’ya yazık edilecek bu düzenlemeyi destekleyenler, hesabını aslaveremezler” ifadesini kullanan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı,“Büyükşehir belediyelerine dair kanun ile Konya’ya yazık edilecektir” dedi.

YETKİ KARMAŞASI KONYA'YA ZARAR VERECEK

Kalaycı, “Konya il özel idaresikapatılmaktadır. 168 belde belediyemiz kapatılarak bu beldelerimizinmahalleleri ilçe belediyesine bağlanmakta, böylelikle her birinin tarihi veşerefli bir geçmişi olan 168 beldemiz adıyla birlikte tarihe gömülmektedir. 584köyümüz de mahalle haline getirilmektedir. Bu durum mevcut köy vebeldelerimizin daha da boşalmasına yol açacak, göçü daha da hızlandıracaktır.Yüzölçümü birçok ülkeden daha büyük olan, bir ucundan öbür ucu 400 kilometreyiaşan Konya’da kamu hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanacaktır. Beldesindekibelediyesi kapatılan vatandaş sorununu, derdini kime anlatacak.

Bu Tasarı Konya’ya hiçbir şey vermemektedir.Ama Konya’dan çok şey götürecektir. Geçen yıl KOP Bölge Kalkınma İdaresikuruldu. Ancak, sözkonusu tasarı ile kurulacak olan Yatırım İzleme veKoordinasyon Merkezi KOP idaresinin yetkilerini almakta, hatta büyükşehirbelediyesinin yetkilerini de kapsamaktadır. Bu durumda yaşanacak yetkiçatışması ve karmaşıklık nedeniyle olan Konya'ya olacak, Konyalıya olacak.Ayrıca, mevcut büyükşehir belediyesi Konya merkezinde dahi, başta şehiriçiulaşım olmak üzere yaşanan sorunların üstesinden gelememektedir. Nasıl olacakta, Konya merkezden 150-200 km uzaktaki Taşkentin, Derebucağın, Çeltiğin,Kulunun, Halkapınarın mahalle yapılacak beldeleri ve köylerine yerel hizmetlersağlıklı olarak sunulabilecek. Konyalılar kamu hizmetlerini yeterince vezamanında alamayacağı gibi birçok mali külfet ile de karşı karşıya kalacaktır.Yeni veya yüksek oranlı vergi, resim, harç, katılım payı, aidat gibi birçok kanuniyükümlülüğe muhatap kalınacaktır. Bunlardan bazılarının 5 yıl süreyleuygulanmaması ya da indirimli uygulanması çare olmayacaktır. 584 köyümüz var.Artık suya para ödeyecek, emlak vergisi, çöp vergisi, katlım payı, oda aidatıgibi ödemelerle karşılaşacaktır. Konyalı bunları nasıl ödeyecek Hükümetinumurunda bile değil” diye konuştu.

İHTİRASLARININ HESABINI VEREMEZLER

“Birilerinin gizli emelleri, şahsiihtirasları uğruna bu düzenlemeye destek verenler de bunun hesabını aslaveremezler” uyarısında bulunan Kalaycı, İl Özel İdare ve belediyeçalışanlarının ise sürgün edileceğini ileri sürdü. 2005 yılında Köy HizmetleriGenel Müdürlüğü kapatılırken Sayın Başbakan'ın, " İl Özel İdaresinedevredilen işçilerin sadece işvereni değişecek bunun dışında başka bir sorunyaşamayacaklar. Kefili benim" sözlerini hatırlatan Kalaycı, “SayınBaşbakan’ın bu sözlerine rağmen 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı Torba Kanunile işçiler yerlerinden, yurtlarından edilmiş, işyerleri değiştirilmiştir.  Şimdi de AKP Hükümeti 29 il özel idaresini ve1.591 belde belediyesini kapatma ve yine işçileri sürgün etme hazırlığıiçerisindedir. Ne oldu Başbakanın verdiği kefalete. Başbakanın kefaleti bukadar ucuz mu?

Kapatılan il özel idareleri ve beldebelediyelerindeki personelden ihtiyaç fazlası olarak belirlenenler havuzaalınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilecek. Yani İl özel idarelerive belediye çalışanları yine sürgün edilecek, yine mağdur edilecektir. AKPiktidarının çalışma hayatı ile ilgili yaptığı uygulamalar ve çıkardığı tümdüzenlemeler hep çalışanların aleyhine olmuştur. Ülkemizde yüz binlerce işçi,iş güvencesinden yoksun, uzun çalışma süreleri ve ağır çalışma koşullarında,çoğu asgari ücretin bile altında bir ücretle taşeron işçisi olarakçalıştırılmaktadır.  Sayın ÇalışmaBakanı, 'taşeronluk kölelik gibi. Bu kabul edilemez' diyor, sanki bu sömürüdüzenini, bu kölelik sistemini uygulayanlar kendileri değil. Ortaçağzihniyetini hortlatan, taşeronlaşmayı politikasının esası olarak uygulayan AKPHükümetinin ta kendisidir. Çalışma Bakanı taşeron işçileri konusunda çalışmayapıldığını söylüyor, ama ortada bir şey yok. Çalışma hayatına ilişkin önemlive temel bir yasa görüşülüyor ama taşeron işçileri bu tasarıda yok sayılıyor.Hiçbir hak verilmiyor” dedi.

HABER MERKEZİ


Editör: TE Bilişim