Konya siyasetinin farklı kademelerinde yıllardır görev yapmış olan Ahmet Selim Laleli, Konya'daki aşılması gereken sorunların çözümü ile Konya'nın daha fazla tanıtımının yapılması için yapılabilecek olan projeler ile ilgili önerilerini bizimle paylaştı. Büyükşehir Belediyesi etrafında bulunan trafik sorununun çözümü, Mevlana Müzesi yanında yapılabilecek çalışmalar ile Konya'nın daha fazla tanıtılması ile ilgili önerileri bulunan Laleli, bunların kendinin bir önerisi olduğunu ifade ederek, işin ehilleri tarafından bunların hayata geçirilebileceğini söyledi. Ahmet Selim Laleli'nin önerileri ise şöyle:

İŞ MERKEZLERİ YERİNE GÖKDELEN YAPILABİLİR

Şehrin merkezinde bugün için sıkıntı olmuyor gibi görünse de 10 yıl içinde ciddi sıkıntılara ve geri dönüşü olmayan sorunlara sebebiyet verebilecek durumlar var. Bunlardan biri geçmişte o günün şartlarında yapılmış olan Büyükşehir Belediyesi arkasında bulunan iş merkezlerimizin olduğu civar. Bu bölüm yapıldığı yıllarda Konya'nın bir yükünü aldı. Ancak şu anda o bölge içinden çıkılmaz bir durumda. Hem iş merkezleri olarak hem de arka taraftaki büyük konutlar olarak büyük sıkıntı var. Burada da oradaki insanları mağdur etmeden çözüm yapılmalı. Çevreye sıkıntı vermeden çözüm bulunmalı. Şefik Can Caddesi ile Millet Caddesi'ni birbirine bağlayan yol birbiri ile birleşmiyor. Sonradan açılan o küçük ara yollar ile geçilmeye çalışılıyor. Ancak, akıcı trafik olmuyor. O bölgede trafiği rahatlatma adına, o iş merkezlerinin hepsi yıkılarak, alana bir gökdelen yapılabilir. Onların hepsini içinde barındıracak, oradaki trafik akışını da sağlamak için gökdelenin altından tünel ile geçiş verilmeli. Böylece trafik akıcı şekilde olacak. İki cadde de birleşecek. İş merkezlerinin bulunduğu bölge, yer altı otoparkı olacak. Oradaki büro sahiplerine gökdelende yerleri verilecek. Böylece oradaki sıkıntı çözülebilir. Bunlar, şehrin siluetine etki edecek unsunlar. Estektik anlamda mimari yarışma da düzenlenerek, buraya uygun bir siluet ile bu gökdelen yaptırılabilir. Konya'mızı semazen sembolize eder. Semazenin semaya başlamanda önceki duruşu mimari olarak yapılabilir. Bu, bir yarışma yapılarak mimarların fikirleri ile güçlendirilebilir. Böyle bir proje Türkiye'de ilk defa altından tünel geçen gökdelen olma özelliği ile de büyük etki çeker.

MEVLANA'DAN AZİZİYE CAMİİ GÖRÜLEBİLMELİ

Mevlana Müzesi ile Aziziye Camii arası, düzenleme yapılabilecek bir alan. Tur otobüsleri müze önünde yolcularını indiriyor, sonra da oradan alıp gidiyorlar. Burada geçmişte yapılmış olan Mevlana Çarşısı, oranın siluetine uymuyor. Tarihi dokusuna uymayan bir hilkat garibesi. Oranın arkasında, nadide eserlerden olan Aziziye Camii var. Ama kimseye bunu sergileyemiyoruz. Çarşı, buranın önünü kapatıyor. Bu nedenle Mevlana Çarşısı kaldırılmalı. Mevlana Müzesi'ni ziyarete gelen insanlar, Aziziye Camii'ne gitmeli. Çünkü gelen insanlar ne kadar Konya'yı gezerlerse, şehrin tanıtımı o kadar fazla yapılmış olacak, Konya kazanacak. Burası yıkıldığı zaman, tarihi şehirlerde olan kapalı çarşılar gibi bir çarşı yapabilir. En fazla iki katlı olacak şekilde. Bunu yaparken de Mevlana Çarşısı'nın esnafı mağdur edilmemeli. En hızlı şekilde yeni merkez yapılarak, bu esnafa da oradan yerleri verilmeli.

 

AYKENT'E AYAKKABI SATIŞ MAĞAZASI YAPILABİLİR

Konya, ayakkabı sektörün de çok yoğun olarak gelişmiş durumda. Türkiye'de ayakkabı da söz sahibi bir şehiriz. Ancak, toptan bazda bunlar üretilip satıldığından özellikle Konya'mızın kendi insanı bile bunu çok fazla bilmiyor. Dışarıdan gelen insanlar da bilmiyor. Bu ayakkabıların Konya'da üretildiği bilinmiyor. Bizim bunu tanıtmamız açısından Ankara Yolu üzerinde Ayakkabıcılar Sanayi ön tarafına bir fabrika satış mağazası açılabilir. Şehre giren ve çıkanların orada alışveriş yapacakları bir fabrika satış mağazası yapılabilir. İllerde o şehrin özelliklerini taşıyan ürünler satılıyor. Konya'nın ayakkabıda söz sahibi olduğu vurgulanabilir. İnsanların ayakkabı alması teşvik edilebilir. Bunun da ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum.

AKYOKUŞ'A DOĞA PARKI YAPILABİLİR

Akyokuş, insana huzur veren, şehrini güzelliklerini çok rahatlıkla gördüğümüz alan. Burada yeni düzenlemeler ile daha hoş görünüm sağlanabilir. Bu alanın etrafı tel örgü ile çevrilerek, içinde ceylan, karaca ve bunlar ile uyum sağlayacak birkaç canlı barındırılabilir. Doğal ortamlarında yaşarlar, oraya giden insanların da orada sohbet ederken, önlerinden bu hayvanların geçmesi farklı bir huzur verir. Böyle bir farklılık olabilir. Konya'nın ikliminin göz önüne alınması, ona uyum sağlayacak evcil hayvanların doğal ortamda dolaşıyor olması, insanlara huzur verir. Şehre de farklılık katar.

KONYA'YA SAAT KULESİ YAPILMALI

Konya'mızda saat kulesi eksikliği var. Konya'mız, başkentlik yapmış bir şehir. Selçuklu mimarimize uygun proje yarışması ile bir saat kulesi Konya'mıza kazandırılmalı. Üzerinde mutlaka Selçuklu motifleri olmalı, insanların önüne durup fotoğraf çektireceği bir kule olmalı. Bazı yerlerde soğuk ve itici saat kuleleri var, bunlar gibi olmamalı.

SOSYAL ALANLAR ARTIRILMALI

Türkiye'de de kültür değişimi yaşıyoruz. Önceleri dışarıda yemek yenmezken, şimdi dışarıda yemek yemek nerede ise alışkanlık haline geldi diyebiliriz. Bu durum da bazı yerlerde şehrin gelişiminde hoş olmayan görüntüleri beraberinde getirdi. Bunlardan biri de eski minibüslerin içinde kokoreç satılması. İnsanlarımıza daha güzel hizmet vermek, çevrede oluşan kötü görüntüleri ortadan kaldırmak için, Kültür Park alanında otobüs duraklarının arkasında 10-15 tane güzel büfeler yapılarak, bunların bir kısmında kumpir, kokoreç gibi farklı yiyecekler satılabilir. Şimdiki bu işi yapan insanlarımızı ortadan kaldırmak değil de, onlara, bu tür yapılacak yerler ile hizmet verilmesi sağlanabilir.

ŞEHRİN DEĞERLERİ KORUNMALI

Şehrimizin değerleri var. Kendi şehrimizdeki değerlere sahip çıkmıyoruz. Bunlardan biri de Konya'nın ressamlarından Nesip Koçer Bey. Nesip Bey, Konya'da eski fotoğrafları toplayarak bunları resmeden bir ressamımız. Bunlar tarihe ışık tutacak resimler. Sanatsal değeri olan ve belge, arşiv niteliğinde resimler. Nesip Bey, 78 yaşında. Resim yapmaya devam ediyor. Nesip Bey'den, elinde olan eski fotoğraflar ve onda olmayan diğer eski fotoğrafları bir an önce resme dökmesini istemeliyiz. İlerde bunlar, sanatsal değeri olan ve arşiv niteliğinde olacak olan resimler olacaktır. Sanat Müzesi yapıldığı zaman, bu resimler orada sergilenecektir. İstanbul'dan belediyeler geliyor, Nesip Bey'den tarihi mekanlarının resmini yapmasını istiyor ama biz yaptırmıyoruz.

MUSTAFA ÖZÇELİK

Editör: TE Bilişim