Bugüne kadar yurtdışından ithal edilen PCC (Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat) tesisinin açılışını Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Türkiye’de üretilmediği için dünyada önemli bir konumda bulunduğu belirtilen PCC için dışarıya bağımlılıktan kurtaran tesis ile ekonomiye de çok büyük bir katkı sağlanacağı vurgulandı. Kağıt, boya, plastik, gıda ve ilaç endüstrilerinde kullanılmakta olan PCC’nin, malzemeye; mukavemet, parlaklık, opaklık ve akış özelliğini düzenleme gibi önemli özellikler kazandırdığı açıklandı.
Açılışa, Bakan Eroğlu’nun yanısıra,  Afyonkarahisar ve Konya’dan çok sayıda resmi ve özel kuruluşun yöneticileri ve davetliler katıldı.  Bursa Mehter takımının muhteşem gösterisi ile başlayan programa, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Şahin,  Adaçal Endüstriyel Mineraller San.  A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Kaplan’ın protokol konuşmaları ile devam edildi.
Çevre duyarlılığına sahip bir tesisin bölgeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Eroğlu, yaptığı açılış konuşmasında, Adaçal PCC’nin üretime başlamasıyla, şu ana kadar yüzde yüzü ithal edilen bir ürünün ülkemizde üretilecek olmasının ve cari açığın azaltılmasına olan katkının önemini vurguladı.
Tesisin daha önce kireç üretimi gerçekleştirdiğini açıklayan Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Şahin de yaptığı konuşmada; önceliklerinin, Anadolu’dan aldıkları gücü, bilgi, teknoloji ve emekle birleştirerek, Anadolu insanına hizmet etmek olduğunu, Türkiye’de bu ürünün ilk defa üretimini gerçekleştirdikleri ve bölgeye nitelikli bir istihdamın sağlanmasına katkı sağladıkları için mutluluk duyduklarını belirtti. Şahin, PCC’nin bugüne kadar sektöründe kaliteyi ilke edinen ve dünya pazarlarında yarışan firmalar tarafından ithal edilmek zorunda kalınan önemli bir hammadde olduğunu belirtti. Adaçal’da daha önceden üretime devam eden Kireç Üretim Tesislerine ilave bir teknoloji ile gerçekleştirilen yenilikle, Gruba ait diğer şirketlerinde olduğu gibi rekabet gücünü artırmayı ve global ticaretteki konumlarını sağlamlaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. 
PCC’nin (Precipitated Calcium Carbonate), çöktürülmüş kalsiyum karbonat olmakla beraber, aynı zamanda saflaştırılmış, rafine veya sentetik kalsiyum karbonat anlamına da geldiğini vurgulayan Adaçal Endüstriyel Mineraller San.  A.Ş. Genel Müdürü Muharrem Kaplan ise, tesis hakkında teknik bilgiler verirken; Adaçal’ın hammadde kalitesi, ileri teknoloji ve üretimdeki titizliğiyle Türkiye’de bir marka olduğunu ve Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşlarının öncelikli tercihi konumunda bulunduğunu belirtti. Ayrıca tesiste üretilen PCC’nin ithal edilenlerle karşılaştırıldığında performans olarak daha yüksek verim elde ettiklerini dile getirdi. Bu tesisle, doğaya karbondioksit salınımını düşürerek küresel ısınmayla mücadeleye katkı sağladıklarını da belirten Kaplan, ülkemizin boya, plastik, ilaç ve kağıt gibi büyük sanayi kuruluşlarının, maliyet ve kalitelerine olumlu katkı sağladıklarını ve ülkemizin PCC ithalatından daha fazla üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından tesis dualarla hizmete açılırken, tesiste incelemelerde bulunan Bakan Eroğlu, yetkililerden ayrıntılı bilgiler de aldı.
 
Editör: TE Bilişim