Kalyoncu, “Yanlış ve bilinçsiz kazan kullanımı ile enerji için harcanan miktarın bir kısmı israf edilmekte yani havayı ısıtmaya ve çevreyi kirletmeye harcanmaktadır” dedi

“Bu nedenle, hem ülkemiz hem kendi cebimiz hem de çevremiz için, ısınma amaçlı enerji tüketimimizin mümkün olan en az düzeye indirilmesi gereklidir” diyen Doç. Dr. Mete Kalyoncu, kazanların ekonomik, güvenli ve çevreyi koruyucu şekilde işletilmesinin ana amaç olması gerektiğini bildirdi.
Kalyoncu, “Burada gerek ateşçinin seçilmesi gerekse de kazanın istenilen şartlarda yakılmasının sağlanmasında apartman yöneticilerine büyük görevler düşmektedir. Bundan ötürü aşağıda belirtilen hususların tekrar gözden geçirilmesi büyük yarar sağlayacaktır.
Her şeyden önce, kullanacağınız kazanın seçimine büyük özen gösterin verimi yüksek olan kazanla daha az yakıt yakılacak ve böylece hem paradan tasarruf sağlanacak hem de yaşadığımız çevre korunmuş olacaktır. Kazancı (ateşçi); eğitilmiş yeterli bilgili deneyime sahip olmalıdır, Kazanın termostat ayarı günün değişen saatlerinde değişen dış hava sıcaklığına göre iyi ayarlanmalıdır. Kazanla ilgili yapılan her türlü baca analizi, periyodik test, bakım, onarım vb’lerini kaydedildiği bir “Kazan Sicil Defteri” bulundurulmalıdır.
Kazan günlük işletme kartı tutulmalıdır. Bu rapora kazanla ilgili bazı değerler işlenmeli ve apartman yöneticisi tarafından kontrol edilmelidir. Kullanılan yakıt miktarı mümkünse ölçülmeli (sıvı yakıtlarda sayaç ile) ve kaydedilmelidir. Kazan dairesinde kullanılmayan borular ayrılmalı ve gereksiz fazla boruların bağlantısı kesilmelidir. Tüm sızıntılar (su, yakıt) gecikme olmadan onarılmalıdır. Kazan duman boruları düzenli olarak temizlenmelidir. Kazanın baca gazı testi düzenli olarak yaptırılmalıdır. Böylece yakıtın kazanda verimli yakılıp yakılmadığı ve çevreye zarar verici yanmış gazların düzeyi hakkında bilgi sahibi olunur. Başka bir deyişle, mevcut kazanınızın verim düzeyi ortaya çıkar. Buradan da, mevcut kazanı işletmenin mi yoksa bunun yerine yeni bir kazanı satın alıp kullanmanın mı daha ekonomik olduğuna karar verilebilir. Baca gazı analiz cihazının kullanılmasıyla, yanma verimindeki iyileşme ve bunun sonucu yakıttan sağlanan tasarruf, eski veya yetersiz işletilen kazanlarda yüzde 7 ile yüzde10 arasında değişir. Bu değer, iyi işletilen ve iyi bakımlı kazanlarda yüzde 3’ten azdır. Kazan dairesindeki izoleli borular gözden geçirilmelidir. İzole yapılması gereken borular çıplak bırakılmamalıdır. Kazanların yıllık kontrolü yaptırılmalıdır. Aksi takdirde emniyetsiz bir kazan çalıştırılmış, can ve mal güvenliğinizi tehlikeye sokmuş olursunuz.
Bir ülkede üretilen enerjinin mümkün olabilen en yüksek verimle üretilmesi ve iletilmesi sağlanırken, bir taraftan da enerjinin gereksizce kaybolmasını önlemek gerekmektedir. Enerji tasarrufu kar demektir” dedi.
HABER MERKEZİ    
 
Editör: TE Bilişim