Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında yaşanan çatışmalar ve sonrasındaki gelişmeler, güç dengelerinin değiştiğini ortaya koyuyor. Azerbaycan ordusunun daha farklı stratejiler ürettiği görülürken, Türkiye’nin Azerbaycan’a olan desteği de sözde kalmayarak, farklı noktalara taşınmış durumda.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında sabah saatlerinde Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlayan çatışmalar sürüyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, saldırının ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, "Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik" diye konuştu.

Söz konusu saldırıların sürekli hale geldiğine işaret eden Aliyev, "Temmuz’da Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırında, Tovuz istikametinde, yeniden top ateşleri neticesinde sivillerimiz ve bir hane zarar görmüştür. Bu Ermeni faşizminin gelecekteki göstergesidir." dedi.

AZERBAYCAN, KARŞI SALDIRI BAŞLATTI

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ordusu komutanlığının sivil halkın güvenliğini sağlamak için tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdiği ifade edildi. "Kara birliklerinin, tank birimlerinin, füze ve topçu birliklerinin, insansız hava araçlarının desteğiyle cephede ve savunmanın derinliklerinde bulunan çok sayıda Ermeni askerini, tesis ve askeri araçlarını tespit ederek imha ettiği" aktarılan açıklamada, cephe hattının farklı yönlerinde Ermenistan'a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sisteminin de imha edildiği belirtildi. Azerbaycan Askeri Komutanlığı, işgal altındaki Ağdere bölgesindeki Ermeni silahlı kuvvetlerinin garnizon komutanına, can kayıplarının artmaması için "direnmemeleri ve teslim olmaları" çağrısında bulundu. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermeni garnizonun teslim olduğu takdirde, savaş esirleri ve sivil rehinelere yönelik muamelenin, Cenevre Sözleşmesi ve diğer uluslararası hukuk normlarına uygun yürütüleceği kaydedildi.

6 KÖY KURTARILDI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, düzenlediği basın toplantısında, Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlatılan karşı saldırıda, uzun yıllardır işgal altında olan Fuzuli bölgesinin Karahanbeyli, Gervend, Köy Gerediz, Yukarı Abdurrahmanlı köyleri ile Cebrayıl bölgesinin Büyük Mercanlı ve Nüzgar köylerinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini bildirdi. Azerbaycan ordusu, Murovdağ zirvesinde de kontrolü ele geçirdi.

KISMİ SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede kısmı seferberlik ilan edilmesine yönelik kararı imzaladı. Karara göre Azerbaycan Seferberlik ve Askerlik Devlet Hizmeti, askeri görevli bulunan vatandaşların seferberlik için askere alınmasını ve askeri nakliye konularıyla ilgili tedbirleri hayata geçirecek. Aliyev, kararla ilgili tüm konuların çözümünü de Bakanlar Kuruluna havale etti.

AZERBAYCAN’IN FARKLI BİR HAZIRLIĞI VARDI

Gazeteci-Yazar Güngör Yavuzaslan, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında yaşananları değerlendirdi. Her zaman olduğu gibi Ermenistan’ın yaptığı saldırıyla yeni bir gerginlik çıkardığını belirten Yavuzaslan, “Bunlar zaten bu tür saldırıları sık sık yapıyorlardı. Ancak Azerbaycan ve Türkiye en son Turaz Kartalı Tatbikatı yapmıştı. Bu tür saldırılara karşı farklı bir hazırlığı vardı. Hazırlıklı olduğu için Azerbaycan anında cevap verdi Ermenistan’a. Ermenistan tarafından da bu itiraf edildi zaten. Azerbaycan karşı taarruza geçerek, işgal altındaki bazı köyleri ele geçirdi. Yine bu bölgede stratejik bazı noktaların kontrolünü de sağlamış oldu. Hem Ermenistan hem Azerbaycan savaş durumu ilan ettiler. Bu devam ederken, telefon trafikleri de başladı. Rusya-Azerbaycan, Azerbaycan-Türkiye, Türkiye-Rusya arasında konular görüşülmeye başlandı. Burada Türkiye ve Rusya belirleyici ülkeler olacak. Türkiye zaten açıktan Azerbaycan’ın yanında yer alıyor. ABD çok karışmıyor zaten. Bugün ve yarın çok önemli. Azerbaycan taarruzuna devam ediyor. Yaptıkları açıklamada Ermenistan’ın 12 hava sistemini vurdukları belirtildi. 550 Ermeni askeri etkisiz hale getirildi. Orada bir savaş ortamı var şuanda. Ben Azerbaycan’ın bir süre duracağını düşünmüyorum en azından Ermenistan masaya oturana kadar durmayacaktır. Ama önceki deneyimlerden gördüğümüz bir şey var, Moskova bir yere kadar müdahale olmuyor ama bir yerden sonra her iki tarafa da müdahale ediyor. Moskova nasıl bir adam atacak oldukça önemli. Çünkü Rusya’nın hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafında büyük etkisi var” ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN GÜÇLENDİ

Eski Azerbaycan’ın olmadığına dikkat çeken Yavuzaslan, şöyle devam etti, “Azerbaycan eskisi gibi değil. Gerek ekonomik olarak gerek askeri olarak daha güçlü bir Azerbaycan var. Siyasi anlamda da diplomasi yürütmede de artık daha güçlü lobicilik faaliyetleri yürütüyorlar. Burada Türkiye’nin de önemli bir desteği var. Türkiye’nin verdiği İHA’lar, SİHA’lar, toplar, tanklar vs. etkilerini şuan görüyoruz.”

TÜRKİYE’DEN AÇIK DESTEK

“Türkiye açıktan Azerbaycan’ı destekliyor” diyen Yavuzaslan, Türkiye’nin bu desteğinde de gözle görülür bir fark olduğuna dikkat çekti. Bu durumun da iki ülke arasında yaşanan çatışmaları büyük oranda etkilediğini dile getiren Yavuzaslan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Önceden bu tür olaylarda Türkiye Ermenistan’ı kınıyordu, Azerbaycan’ın yanındayız diyordu. Ancak şuanda çok farklı bir destek söz konusu. Yapılan açıklamalara bakın, Azerbaycan ne isterse o yardım yapılacak denildi. Para istiyorsa para, asker istiyorsa asker, silah istiyorsa silah. Stratejiler değişti artık. Burada önemli olan bu stratejileri Türkiye ne kadar kaldırabilecek? Türkiye’nin gücü ne kadarsa o kadar gidilecek. Doğu Akdeniz’desiniz, Suriye’desiniz, Libya’dasınız. Mali gücünüz, askeri gücünüz ne kadarsa o kadar ilerleyeceksiniz. Bunu ölçeceğiz. Ama Azerbaycan’dan sevindirici haberler geldi. 10 bin gönüllü genç askerlik için başvuru yaptı. Azerbaycan yetkilileri şuanda öyle bir ihtiyacın olmadığını, Azerbaycan askeri gücünün yeterli olduğunu vurguladı. Ermenistan kapı kapı dolaşıyor ama asker bulamıyor. Yaklaşık 2-3 milyonluk nüfusu var zaten. Türkiye’nin ambargosu bellerini büktü. Rusya’nın yaptığı yardımlar, dışarıdaki Ermeni zenginlerle geçinen bir ülke Ermenistan. O kadar askeri gücü de yok. En büyük gücü oradaki Rusya’nın askeri varlığı. Rusya belirleyici olacak burada.”

KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önemli açıklamalarda bulundu. "Azerbaycanlı kardeşlerimizin öz topraklarını savunmasında yanlarındayız" ifadelerini kullanan Bakan Akar, "Ermenistan derhal saldırılarını durdurmalı, yurt dışından getirdikleri paralı askerleri, teröristleri geri göndermelidir. Ermenistan, işgal ettiği Azerbaycan topraklarını boşaltmalıdır. Böylece ateşkesin, barışın, istikrarın önü açılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim