1960 yılında bir sosyal buluşma ve kaynaşma ortamı olarak bir grup genç pilot tarafından kurulan organizasyon daha sonra kurumsal ve geleneksel bir yapı haline gelirken, üyelerine birinci sınıf tatbikat ve eğitim imkânı sağladı. Üyelerin harekâta hazırlık seviyelerini daima ileriye taşımayı temel amaç edinen organizasyon; aynı zamanda NATO ülkeleri arasında birlik ve beraberliği artırmak, tecrübe aktarımı yapmak ve temel bir takım ruhu oluşturmak gayesiyle gerçekleştiriliyor.  Bu amaçlar doğrultusunda, temel prensiplerinden vazgeçmeden harekât ortamına en uygun senaryolarla her yıl farklı bir Kaplan Filonun ev sahipliğinde tatbikatlar icra ediliyor. Bu yıl 55.'si düzenlenen tatbikatlara Türkiye ev sahipliği ederken, Kaplanlar tatbikatı 3. Ana Jet Üssü'nden havalanarak Konya semalarında gerçekleştiriyor.

Uçuş faaliyetleri iki hafta süren tatbikatta, karmaşık harekât ortamının gereklerine göre her yıl yeniden düzenlenen görevlerle icra ediliyor. Büyük paket taarruzlarve nispeten daha küçük paketler halinde olmak üzere günlük iki paket kol planlaması yapılıyor. Topluluğa savaş uçaklarının yanında havadan ihbar ve kontrol uçaklarının, taarruz helikopterlerinin, yakıt ikmal uçaklarının ve arama kurtarma helikopterlerinin dâhil olması nedeniyle Hava Harekât Nevilerinden tamamına yakını etkinlikle icra edilebiliyor. Böylece günümüzde ve gelecekte meydana gelen gelişmelerle karmaşık hale gelen harekât ortamına uygun uluslararası tatbikatlar icra edilebiliyor. Bölgesinde lider konumda olan Tük Hava Kuvvetlerinin Kaplanları 192'nci Filo Komutanlığı, NATO Tiger Meet vasıtasıyla uluslararası ortamda eğitim yapabilme ve etkinliğini devam ettirme, dolayısıyla günümüzde ve gelecekte oluşabilecek tehditlere karşı daima hazır olma imkânı buluyor.

NATO TİGER MEET TATBİKATININ AMACI

NATO Tiger Meet; harekât nevilerinin her türlü planlanması ve uygulanmasıyla NATO filolarının arasında birleştirici bir kuruluş olma maksadını da zamanla eklemiş, günümüzde en üst düzeyli tatbikatlar arasındaki yerini alıyor. NATO Tiger Meet tatbikatının amaçları üç maddede belirtiliyor. NATO üyeleri arasında sağlam bir beraberlik tesis etmek, katılımcı üyeler arasında takım ruhu oluşturmak ve devam ettirmek ve NATO'nun askerî amaçlarıyla uygun olacak şekilde tecrübe aktarımına ve paylaşımına ortam hazırlamak.

15 ile 20 arasında ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta, katılımcı filoların pilot ve yer personeli arasında önemli ölçüde tecrübe aktarımı yapılıyor. Bunun yanında; Kuzey Amerika'daki Red Flag Tatbikatı ve ülkemizde gerçekleştirilen Anadolu Kartalı gibi uluslararası tatbikatlara katılım sağlayamayan ülkeler, Tiger Meet gibi çok uluslu bir tatbikata her yıl katılarak değişen güvenlik ortamına yönelik tatbikat icra ederek harekâta hazırlık anlamından da önemli ölçüde yararlar sağlıyor. 5 Mayıs'ta başlayan tatbikatlar 14 Mayıs'ta (bugün) yapılacak olan tatbikat uçuşlarının ardından son bulacak. Tatbikata Türkiye 8  adet F-16 tipi uçakla katılırken, 120 askeri personel de görev alıyor. Tatbikatlara İsviçre 5 adet F-18 tipi uçak ve 42 personelle; Polonya, 6 adet F-16 tipi uçak ve 75 personelle; Fransa, 4 adet RAFALE tipi uçak ve 100 personelle; İtalya ise 2 adet AB212 tipi uçak ve 42 personelle katılırken, NATO ise 2 uçak ve 42 personel ile tatbikata katıldı. Tatbikata gözlemci olarak katılan ülkeler ise, İspanya, Almanya, Portekiz, Avusturya, Yunanistan, Belçika ve Çek Cumhuriyeti oldu.

FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim